Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Άγιο Αίμα- Θοδωρής Παπαθεοδώρου

     Άγιο Αίμα, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Θοδωρή Παπαθεοδώρου με θέμα το 1821 είναι ένα εξαιρετικά γραμμένο μυθιστόρημα που μας πληροφορεί, δίνει μορφή σε γεγονότα και πρόσωπα και μας σεργιανά σε τόπους και ιστορικές στιγμές που αιματοκυλίστηκαν και στέναξαν για χάρη της Λευτεριάς, του μέγιστου ιδανικού που για χάρη του ήρωες του γένους θυσιάστηκαν στο βωμό του με αυταπάρνηση. 200 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την κήρυξη της Επανάστασης και όπως δηλώνει ο συγγραφέας δε θα μπορούσε να μην αφιερωθεί η συγγραφική του πένα στο σπουδαίο αυτό ιστορικό γεγονός προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες, γνωστούς και μη, που η ανδρεία και η περηφάνια τους γέννησαν το ‘21, στύλωσαν πατρίδα.
      Η αφήγηση του ξεκινά το 1827 και στην Τεργέστη εκεί που ο ήρωας -δε μας αποκαλύπτεται ακόμα η ταυτότητά του, κάπου στο τέλος υποθέτουμε ποιος μπορεί να είναι- περιμένει στο λιμάνι μήπως, μες στα καράβια που φτάνουν από την ανταριασμένη Ρούμελη και το Μοριά, βρίσκεται και η οικογένειά του. Κι όσο περιμένει αναπολεί πρόσωπα και γεγονότα γεμάτα φρίκη, μπαρούτι και αίμα, Άγιο Αίμα.
     Και έτσι ο αναγνώστης γυρνά στο 1803 και στο Σούλι το περήφανο, το απάτητο με την Κίκω και την Λέγκω, δύο αδερφές που ήρθαν νύφες στο Σούλι, να παλεύουν να σώσουν τα βλαστάρια τους όταν ο Βελή Πασάς επιτίθεται με σφοδρότητα και μένος στους περήφανους Σουλιώτες. Ακολουθώντας τις φατρίες τους θα διαβούν δύσβατες στράτες, θα ανέβουν πλαγιές και λόγγους που το αίμα τους θα τους ποτίσει, θα τους κάνει τόπους μαρτυρίου μα παράλληλα και τόπους άγιους… Ζάλογγο, τόπος θυσίας μα και περηφάνιας, τόπος ορισμός της Λευτεριάς. Στην εν λόγω χρονική στιγμή, η σκηνή του Ζαλόγγου είναι από τις πιο σπαρακτικές σκηνές που συνάντησα στο κείμενο. ο συγγραφέας κατόρθωσε να συνυφάνει την περηφάνια, τα ιδανικά μα και την τρυφερότητα που κουβαλά η μάνα με τρόπο έντεχνο, ανθρώπινο, ρεαλιστικό και φορτισμένο με πολλά συναισθήματα.
      Και όσο η αφήγηση προχωρά, κι άλλοι τόποι μαρτυρικοί φωτίζονται από την σπουδαία πένα του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, τόποι άγιοι… τόποι και πρόσωπα που συνθέτουν και αποτυπώνουν το ανάγλυφο και την ατμόσφαιρα της πατρίδας λίγο πριν από την κήρυξη της Επανάστασης: Μεσσηνία, Τριπολιτσά, Ήπειρος, Γιάννενα, Ζάκυνθος… Τόποι νοτισμένοι με αίμα Ραγιάδων, για λίγο ακόμα!, Ραγιάδων που υφίσταται τα δεινά των Οθωμανών όπως τον βίαιο εξισλαμισμό, το παλούκωμα, τις σφαγές, το κυνήγι της κλεφτουριάς, τους δυσβάστακτους φόρους, το παιδομάζωμα, την αιχμαλωσία και την ένταξη των κοριτσιών στα ατιμωτικά χαρέμια. Ραγιάδες, για λίγο ακόμα… άλλωστε το ‘21 πλησιάζει και το Άγια Αίμα του λαού που πότισε για τέσσερις ολόκληρους αιώνες μέρη σκλαβωμένα, είναι αυτό που θέριεψε εν τέλει το δέντρο της Επανάστασης του Γένους...

     Το Άγιο Αίμα είναι ένας ύμνος για τη Λευτεριά, την Περηφάνια και τα Ιδανικά τούτου του λαού. Στις σελίδες του η μυθοπλασία συναντά την Ιστορία και τα πρόσωπά της συνθέτοντας ένα ιστορικό μυθιστόρημα κόσμημα που συγκινεί, πληροφορεί των αναγνώστη για τα γεγονότα με λεπτομέρειες που πιθανόν να αγνοεί μιας και η επίσημη (αυτή που διδάσκεται στα σχολειά μας σήμερα) Ιστορία δεν του διδάχθηκαν ποτέ, και κυρίως κοινωνεί τα γραφόμενα του με τέτοιο μεταδοτικό τρόπο που έχεις την αίσθηση πως είσαι αυτόπτης μάρτυρας όλων όσων διαπραγματεύονται στο κείμενο. Ο αναγνώστης νιώθει, αφουγκράζεται, πονά, μάχεται μαζί με τον εκάστοτε ήρωα. Ακολουθεί τα βήματά του και συγχρόνως ακολουθεί την Ιστορία. Η αφήγηση είναι βιωματική, παραστατική γεμάτη εικόνες ζωντανές και γλαφυρές με την γλώσσα να προσαρμόζεται στα τοπικά ιδιώματα κάτι που δίνει χρώμα και ποικιλία στην αφήγηση.
      Η έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας είναι ενδελεχής κάτι που αποδεικνύεται από τις σημειώσεις στο τέλος του βιβλίου. Επίσης για άλλη μια φορά ο συγγραφέας δεν ωραιοποιεί καταστάσεις και παραθέτει με αντικειμενικότητα και τα κακώς κείμενα της προεπαναστατικής Ελλάδας: τις έριδες, τις προδοσίες, τον ρόλο των ομοεθνών επιστατών, δημογερόντων και λοιπών.
      Το Άγιο Αίμα είναι μια τοιχογραφία της εποχής που συνταράσσει όποιον επιλέξει να σταθεί στις αράδες του.

     Αναζητήστε το! Συγχαρητήρια στο συγγραφέα μα και τις εκδόσεις Ψυχογιός καθώς η επιμέλεια της έκδοσης είναι αξιοθαύμαστη: υπέροχο εξώφυλλο που σε βάζει στο κλίμα, παράθεση χαρτών που σε βάζει στο χώρο.

      Ανυπομονώ για το 2ο βιβλίο της σειράς, το ΑΓΙΕΣ ΨΥΧΕΣ, καθώς αφήσαμε τους ήρωες σε δύσκολες καταστάσεις και μάλιστα λίγο πριν την κήρυξη της Επανάστασης μιας και το πρώτο βιβλίο έφτασε χρονικά ως το Φλεβάρη του 1821.

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Άγιο Αίμα
Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαθεοδώρου
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ. Εκδ.: Απρίλιος 2021
Σελ.: 526


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου