Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Νίκη- Χρήστος Χωμενίδης

‘’Τώρα που είμαι νεκρή, σαβανωμένη μες στο φέρετρο, ντυμένη με το καλό μου λευκό φόρεμα, τώρα που βρίσκομαι στο ψυγείο του νεκροθαλάμου και περιμένω να ξημερώσει η μέρα της κηδείας μου, τώρα που έχω πάρει την άγουσα για τον τόπο όπου δεν υπάρχει - όπως λένε- οδύνη, λύπη και στεναγμός, τώρα νιώθω πιο ελεύθερη από ποτέ. Ελεύθερη να τριγυρίσω τα εβδομήντα χρόνια της ζωής μου. Να πάω μπρος και πίσω, να σταθώ σε γεγονότα- σταθμούς, κρίσιμες αποφάσεις που πήρα εγώ ή που έλαβαν άλλοι για μένα, να τα αντικρίσω όλα σφαιρικά και πεντακάθαρα’’ (σελ.13)


     Αυτή είναι η Νίκη του Χρήστου Χωμενίδη, η ηρωίδα του ομότιτλου βιβλίου του που όπως αναφέρει ο συγγραφέας στο εισαγωγικό του σημείωμα πρόκειται για την μητέρα του, η οποία παίρνει μορφή στα χέρια του, γίνεται πνεύμα, αερικό και μας αφηγείται την ιστορία ζωής της σε α' πρόσωπο γυρίζοντας μας πίσω στην Ελλάδα της Κατοχής, των Δεκεμβριανών, του Εμφυλίου, των εξόριστων και της βαθιάς παρανομίας.
     Ο συγγραφέας παίρνει τα νήματα από το κουβάρι της μυθοπλασίας και από αυτό της ιστορικής ακρίβειας και τα ενώνει με τρόπο έντεχνο δημιουργώντας μια αφήγηση που μας παρασύρει με ύφος κινηματογραφικό τόσο στην ιστορία της Νίκης όσο και σ' αυτή της Ελλάδας ξεκινώντας από την Μικρασιατική Καταστροφή και φτάνοντας στην δεκαετία του '50.

     Η Νίκη Αρμάου λοιπόν γεννιέται από γονείς με ενεργό ρόλο στην Αριστερά, είναι κόρη βουλευτή, του Αντώνη Αρμάου ενός πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία που ερχόμενος στην Ελλάδα προσχωρεί στο κομμουνιστικό κόμμα και χωρίς να το επιδιώξει γίνεται βουλευτής του, και της Άννας. Η ζωή της όπως είναι φυσικό θα ακολουθήσει την πορεία των γονιών της που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της Αριστεράς στη χώρα μας. Εξορίες, κυνήγι, βαθιά παρανομία...
     Στην Κατοχή, η Νίκη θα χωριστεί από τους γονείς της καθώς εκείνοι θα ακολουθήσουν το ΕΑΜ και θα πολεμήσουν κατά του ναζισμού, με την μικρή Νίκη να ζει στην κατοχική Αθήνα στο σπίτι της δοτικής γιαγιάς Σεβαστής και των δύο θείων της, της αλέγρας Μαρκέλας και της γλυκιάς Φανής. Τα Δεκεμβριανά θα ενώσουν την οικογένεια ενώ ο Εμφύλιος και η απόφαση του Αντώνη να μην ανέβει στο βουνό θα οδηγήσει την τριμελής οικογένεια στη βαθιά παρανομία. Για 7 ολόκληρα χρόνια η Νίκη θα ζει με ψεύτικο όνομα, δε θα πηγαίνει σχολείο, δε θα κάνει παρέες. Όλη της η εφηβεία κυλά στη μυστικοπάθεια της παρανομίας… Στα 17 της θα βγει από αυτή με την ζωή να την καλεί να ζήσει τα θέλω της ή τα πρέπει των άλλων. Η επιλογή δική της!

     Η Νίκη του Χρήστου Χωμενίδη είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο με γρήγορη ροή και γραφή που τοιχογραφεί την εποχή με τρόπο παραστατικό και κινηματογραφικό. Η γραφή του διαθέτει χιούμορ και σαρκασμό. Οι περιγραφές της διαμονής της οικογένειας σε μια λαϊκή αυλή της Αθήνας μου θύμισε Το 10 του Καραγάτση, με τους πολυάριθμους ενοίκους, τα πάθη και τα μυστικά τους. Το τέχνασμα του συγγραφέα, να δώσει το λόγο στο πνεύμα της μητέρας του και ως πνεύμα να περιπλανηθεί στο χωροχρόνο το βρίσκω ευφυές και άκρως ενδιαφέρον αφηγηματικά.

     Η Νικη βραβεύτηκε με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος για το έτος 2021 ! Άλλες διακρίσεις: Βραβείο Ελληνικό Μυθιστόρημα στα Βραβεία Βιβλίου Public 2015
Βραβείο Μυθιστόρηματος στα «Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη 2015»

        Διαβάστε την!

Βαθμολογία 5/5
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Νίκη
Συγγραφέας: Χρήστο Χωμενίδης
Εκδ.: Πατάκη
Ημερ. Εκδ.: 2014
Σελ.: 494

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου