Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Άγιες Ψυχές- Θοδωρής Παπαθεοδώρου

     Μετά το καθηλωτικό Άγιο Αίμα, οι Άγιες Ψυχές, το δεύτερο δηλαδή μέρος της τριλογίας του Θοδωρή Παπαθεοδώρου με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, μας παρασέρνει με μεγαλύτερη ορμή στην ανάγνωση καθώς φωτίζει τα κακοτράχαλα μα συγχρόνως ένδοξα επαναστατημένα, πλέον, μονοπάτια της πατρίδας μας με την αφήγηση να στήνει το χώρο επιδέξια και να μεταφέρει τον αναγνώστη σε γεγονότα και ατμόσφαιρα βγαλμένη από την ίδια την Ιστορία, την Ιστορία μας.
     Στις Άγιες Ψυχές, λοιπόν, η Επανάσταση έχει κηρυχθεί, ο τόπος φλέγεται. Βρισκόμαστε στους πρώτους μήνες του 1821, καπεταναίοι, ήρωες και ο απλός λαός, ο καταπιεσμένος εδώ και αιώνες λαός, σηκώνουν το ανάστημά τους και με τα πενιχρά τους μέσα στέκουν για χάρη της Λευτεριάς, της Δικαιοσύνης και της Ισότητας, μπρος σε μια από τις πιο ισχυρές πολεμικές μηχανές της εποχής. Εγκαταλείπουν το εγώ και τα συμφέροντα -τουλάχιστον η πλειοψηφία γιατί πάντα θα υπάρχουν ραδιούργοι, πάντα θα υπάρχουν Εφιάλτες ...- και δίνονται σώμα και ψυχή στον Αγώνα, ξεπερνούν τις αδυναμίες, θυσιάζονται για την αναστήλωση της πατρίδας. Και είναι η θυσία αυτή που κάνει άγια την ψυχή τους.
     Μακεδονία, Τριπολιτσά, Ψαρά, Μεσολόγγι, Μοριάς, τόποι που πάλλονται υπό τις ιαχές του ξεσηκωμού.
     Μέσα σ’ αυτούς τους επαναστατικούς ρυθμούς συναντάμε ξανά, απ' το σημείο που τους αφήσαμε στο πρώτο μέρος, τους τρεις βασικούς ήρωες της αφήγησης όπου η παράλληλη εξιστόρηση των περιπετειών τους μας μεταφέρει σε όλα εκείνα τα σημεία όπου τα λάβαρα της Επαναστάσεως έχουν υψωθεί. Έτσι θα ανταμώσουμε, στο ελεύθερο Μεσολόγγι που εκείνη την περίοδο χτίζει τάμπες για να αντιμετωπίσει τον εχθρό, την Δέσπω, την περήφανη Σουλιωτοπούλα, που ο έρωτας της για τον μπαρουτοκαπνισμένο Σίμο καίει την ψυχή της συγχρόνως με τα ιστορικά τεκταινόμενα. Συναντούμε και την Αργυρώ που ζει την πολιορκία της Τριπολιτσάς ούσα εξισλαμισμένη χανούμισσα με τις ελπίδες της για λευτεριά να αναπτερώνονται και να συγκρούονται ταυτόχρονα με την βία και την ανασφάλεια των στιγμών καθώς και τον Νικόλα που ο Αγώνας και ο όρκος να βρει την αδερφή του, την Αργυρώ, τον παρασέρνουν σε τόπους που μυρίζουν μπαρούτι πολεμώντας στο πλευρό μεγάλων μπουρλοτιέρηδων μεταφέροντας έτσι το κλίμα που επικρατούσε στα επαναστατημένα νησιά καθώς και καπεταναίων όπως του μεγάλου οπλαρχηγού, Θεόδωρου Κολοκοοτρώνη.

     Φυσικά και σ’ αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας φωτίζει και γνωστοποιεί τις σκοτεινές πτυχές του Αγώνα: τα σπάργανα της εμφύλιας διαμάχης, τον παραγκωνισμό των αγωνιστών από την διοίκηση καθώς και τον απαθή ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία. Μα και τις άγνωστες στο ευρύ κοινό γυναίκες της Επανάστασης που ο ρόλος τους ήταν εξίσου σημαντικός μ’ αυτόν των ανδρών, όπως της καπετάνισσας Δόμνας Βιζβιζής, η οποία έδωσε όλη της την περιουσία για τον Αγώνα με τη διοίκηση να μη της αποδίδει ούτε μια τιμητική σύνταξη και να πεθαίνει πάμφτωχη.
     Η γραφή του Θοδωρή Παπαθεοδώρου είναι βιωματική, παραστατική με τις ντοπιολαλιές και την πλοκή να κάνουν το κείμενο άκρως ενδιαφέρον και ποικίλο. Η ψυχογράφηση των ηρώων του μεταλαμπαδεύει στους αναγνώστες σκέψεις και συναισθήματά τους κάνοντάς μας μέρος του κόσμου τους και της ιστορίας τους. Οι περιγραφές της πολιορκίας της Τριπολιτσάς ήταν επικές και αποτυπωμένες με τέτοιο τρόπο που μου θύμισαν πίνακες ζωγραφικής...

     Όσοι δεν έχει διαβάσει ακόμα τα πρώτα βιβλία της σειράς κάντε το καθώς το Άγιο Αίμα και οι Άγιες Ψυχές αποτελούν μια άψογη τοιχογραφία της Επανάστασης με τον συγγραφέα να αποδίδει φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους ήρωες, γνωστούς και μη, που οι Άγιες Ψυχές και το Άγιο Αίμα τους κάνουν όλους εμάς να γευόμαστε τους καρπούς της ανεξαρτησίας μας ενώ ταυτόχρονα μας δίνει τροφή για σκέψη πάνω στο θέμα που βασανίζει τη ράτσα μας, αυτό της διχόνοιας…

     Συγχαρητήρια στον αγαπημένο συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων Θοδωρή Παπαθεοδώρου!

     Ανυπομονώ για το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας, το Άγια Λευτεριά μιας και θέλω πολύ να δω την εξέλιξη και την πορεία των ηρώων μέσα στα επόμενα χρόνια της Επανάστασης έως και το τέλος της.

     Ο σελιδοδείκτης των ΒιβλιοΑναφορών σταμάτησε εδώ, σε ένα απόσπασμα που διδάσκει, που πλημμυρίζει εθνική συνείδηση. 
(Πατώντας στη λέξη εδώ μεταφέρεστε αυτόματα στην εν λόγω ανάρτηση.)  
     Η ΒιβλιοΑναφορά για το Άγιο Αίμα

Βαθμολογία 5/5



Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Άγιες Ψυχές
Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαθεοδώρου
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: Ιούνιος 2022
Σελ.: 576


Δήμητρα Κωλέτη

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου