Το κορίτσι της στάχτης του Μένιου Σακελλαρόπουλου είναι η αληθινή ιστορία της Παρασκευούλας που 5 χρονών κοριτσάκι έζησε τη φρίκη του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων από τους αιμοσταγείς Ναζί τον Δεκέμβριο του 1943. Ο συγγραφέας όταν συναντά σε μια παρουσίαση του βιβλίου του ΠΙΚΡΟ ΓΑΛΑ την 70χρονη Βίβιαν και ακούει την ιστορία της βρίσκει το θέμα του νέου του βιβλίου και καταθέτει στις σελίδες του μια συγκλονιστική ιστορία κοινωνικοιστορικού περιεχομένου γεμάτη συναισθήματα, ρεαλισμό και αντιπολεμικά μηνύματα.
Η αφήγηση ξεκινά με την ηλικιωμένη Βίβιαν να βρίσκεται στο ανακαινισμένο πατρικό της στα Καλάβρυτα όπου και ανακαλύπτει στο υπόγειο του σπιτιού ένα αντικείμενο που θα την κάνει να γυρίσει για άλλη μια φορά νοητά πίσω στο Δεκέμβρη του 1943, τότε που η παράνοια του ναζισμού θέριζε κορμιά ποτίζοντας με αίμα τη γη των Καλαβρύτων.
‘’… έβαλε και το χέρι της στο τσουβάλι κι έβγαλε το κράνος με τρεμάμενα χέρια. Πλημμύρισε από συναισθήματα.
Το πιο μισητό κράνος που φόρεσε ποτέ στρατιώτης στην ιστορία της ανθρωπότητας. Υπήρξαν σκληροί στρατοί, αλλά τόσο βάρβαροι κι απάνθρωποι όσο αυτοί δεν ξαναπάτησαν το πόδι τους στη γη. Ούτε οι Ούννοι του Αττίλα δεν ήταν τέτοια αιμοβόρα κτήνη! Ή μήπως ήταν το ίδιο;
Κρατούσε ένα καλογυαλισμένο κράνος, απλώς σκονισμένο αλλά σε εξαιρετική κατάσταση έπειτα από τόσες δεκαετίες. Κι όπως το κρατούσε, το αίμα της πάγωσε ξανά. Πάνω αριστερά υπήρχε το σύμβολο των Ες Ες, της πιο φονικής μηχανής που πάτησε στη γη, έμπνευση του αιμοσταγούς Αδόλφου Χίτλερ όταν αποφυλακίστηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημά του το 1923, αυτό που έμεινε στην Ιστορία ως το Πραξικόπημα της Μπιραρίας. Τότε τους είχε ονομάσει Schutzstaffel, δηλαδή ομάδα προστασίας, η επονομαζόμενη SS, που έφτασε να έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο άντρες κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου...’’ (σελ. 16-17)
Την επόμενη στιγμή βρισκόμαστε στα Καλάβρυτα του 1943. Η Παρασκεούλα, το στερνοπούλι της οικογένειας είναι ένα χαρούμενο και έξυπνο παιδί που στις 3 Δεκεμβρίου του ‘43 θα βιώσει τη φρίκη των Ναζί. Μαζί με τα άλλα γυναικόπαιδα οδηγείται στο Δημοτικό σχολείο των Καλαβρύτων, αγνοώντας την τύχη του λατρεμένου της πατέρα που οι Ναζί μετά τον διαχωρισμό τους, τον οδήγησαν εν τέλει στο λόφο Καππή εκεί όπου τα πολυβόλα θέρισαν τον ανδρικό πληθυσμό από 12 χρονών και πάνω.
Το σχολείο πυρπολείται, ο πανικός, ο φόβος κυριεύει τα κλειδωμένα γυναικόπαιδα που πνίγονται από τους καπνούς. Η πόρτα ανοίγει και ταυτόχρονα ανοίγει και η αυλαία του δράματος. Τα Καλάβρυτα καίγονται. Όλα καλύπτονται από την στάχτη του φασισμού που καίει και σκοτώνει αμάχους με έναν πρωτόγνωρο σαδισμό. Στο λόφο του Καππή εκατοντάδες άντρες ποτίζουν με το αίμα τους τη γη, το αίμα των οποίων ρέει ποτάμι στους δρόμους της πόλης. Ανάμεσα τους και ο πατέρας της οικογένειας.
Ο θρήνος τυλίγει την Καλαβρυτινή μάνα, γυναίκα, κόρη και αδερφή που με μια κουβέρτα σέρνει τα κορμιά των αγαπημένων της από τον λόφο για να τα θάψει με τα ίδια της τα χέρια στο νεκροταφείο της πόλης. Η φρίκη του Ολοκαυτώματος έχει ζώσει τα Καλάβρυτα και τους ανθρώπους της, με την Παρασκευούλα που παρά τον ζόφο των στιγμών να κατορθώνει με δύναμη ψυχής και απαράμιλλο θάρρος να αλλάξει την ρότα της ζωή της και να μεγαλουργήσει με την βοήθεια των θετών γονιών της στην Αυστραλία και απ’ Το κορίτσι της στάχτης να αναγεννάτε και να μεταμορφώνεται εν τέλει σε ένα φωτεινό και δοτικό άτομο που ποτέ δεν ξεχνά, δεν ξεχνούμε!, την μαύρη σελίδα του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων.
Ένα μυθιστόρημα ρεαλιστικό με αντιπολεμικά μηνύματα για την θηριωδία των Καλαβρύτων που οφείλουμε να θυμόμαστε πάντα! Οι σκηνές στους τόπους της κτηνωδίας ήταν ρεαλιστικές, συγκλονιστικές όπως άλλωστε είναι και το ίδιο το γεγονός του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, με την μόνη μου ένσταση να είναι στο χρόνο που διέθεσε ο συγγραφέας για να τις αφηγηθεί καθώς θα ήθελα να αφιερώσει περισσότερες σελίδες σ’ αυτές μιας και ένιωσα πως ήταν σύντομες. Η δύναμη της Βίβιαν είναι μάθημα ζωής που μόνο συγκίνηση και δέος αφήνει σαν αίσθηση στον αναγνώστη.
Διαβάστε το!
Βαθμολογία: 5/5
Τίτλος: Το κορίτσι της στάχτης
Συγγραφέας: Μένιος Σακελλαρόπουλος
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ. Εκδ.: Οκτώβριος 2021
Σελ.: 406
Δήμητρα Κωλέτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου