Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο- Στέφανος Δάνδολος

    Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο του Στέφανου Δάνδολου είναι ένα πόνημα που για εμένα εμπεριέχει όλα όσα θεωρώ πως συνυπάρχουν στην έννοια Λογοτεχνία: πρωτότυπο θέμα με πληροφορίες και λεπτομέρειες που μας ‘’ξανασυστήνουν’’ την ομορφότερη ιστορία του κόσμου, συναισθήματα που κατακλύζουν τον αναγνώστη ο οποίος βιώνει όλα όσα οι ήρωες κουβαλούν, αναπαράσταση της εποχής με τρόπο έντεχνο όπου έχεις την αίσθηση ότι είσαι αναπόσπαστο κομμάτι της, αφήγηση και τεχνικές που κάνουν το κείμενο ζωηρό λ.χ. η αποστροφή του λόγου στον αναγνώστη.
     Ο συγγραφέας με την τέχνη του λόγου που τόσο άψογα χειρίζεται όπως μας έχει αποδείξει άλλωστε και στα προηγούμενα εξαιρετικά μυθιστορήματά του, Ιστορία χωρίς όνομα και Φλόγα και Άνεμος, μας μεταφέρει στη νύχτα που δικάζεται ο Θεάνθρωπος από τον Πιλάτο και μέσα από το πρίσμα που ακούει στο όνομα Κλαυδία Πρόκλα ξαναζούμε και κυρίως μαθαίνουμε πράγματα που αγνοούσαμε για πρόσωπα και γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Δίκη που άλλαξε τον κόσμο καθώς και τις συνέπειες Της μιας και οι πρωταγωνιστές δε μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι.
      Η Κλαυδία Πρόκλα, η σύζυγος του Πιλάτου, μια Ρωμαία της αριστοκρατικής κοινωνίας την οποία η Εκκλησία αγιοποίησε και γιορτάζει στις 27 Οκτωβρίου, θα είναι η μόνη που θα προσπαθήσει τις δύσκολες στιγμές της δίκης Του να Τον σώσει, η αγάπη και η αφοσίωσή της θα κονταροχτυπηθεί με τη βία, το αίμα, το σκοτάδι και τις ραδιουργίες των Φαρισαίων και των ενορχηστρωτών της Σταύρωσής Του. Η Ραχήλ, η πιστή υπηρέτρια της, θα αναλάβει να μεταφέρει το μήνυμα της Πρόκλας στον Πιλάτο ώστε να αποφευχθεί η καταδίκη Του. Ποιο ήταν αυτό το μήνυμα; Όποιο και να ήταν δε μπόρεσε να σταματήσει το Σχέδιο Εκείνου μιας και “Ήρθα στον κόσμο να μαρτυρήσω για την αλήθεια”...
     Μετά τη Σταύρωση η ζωή του Πιλάτου, της Πρόκλας, της Ραχήλ, αιμοσταγών στρατηγών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπως του Πετρώνιου Μάξιμου θα αλλάξει. Ο τότε μικρόκοσμός τους καταρρέει με μελαγχολικό ορυμαγδό για να αναδειχθεί μέσα από το κήρυγμα και την θυσία Του, η αγάπη, η αφοσίωση και η αλληλεγγύη που ο λόγος Του εμπεριείχε.

     Ο Στέφανος Δάνδολος με γλαφυρό τρόπο σκαλίζει τις ψυχές των ιστορικών προσώπων και μέσα από επιστολές και ντοκουμέντα αναδεικνύει μια λεπτομέρεια που αγνοούσε ο αναγνώστης, τουλάχιστον εγώ, για την νύχτα της Δικής Του, τον ρόλο, δηλαδή, της Κλαυδίας Πρόκλας. Επίσης φωτίζεται ο ρόλος του ιερατείου και η εμπορευματοποίηση της πίστης καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισε στο κυνήγι του Ναζωραίου.
     Τοποθετεί την αφήγησή του σε δύο χρόνους, στο 33μ.Χ όπου βλέπουμε τα τεκταινόμενα της Δικής και στο 70μ.Χ όπου οι Πρωτοχριστιανοί αντιμετωπίζονται ως αιρετικοί με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία να τους διώκει.
     Ο συγγραφέας συνυφαίνει την ιστορία με την μυθοπλασία και γράφει κατά την γνώμη μου ένα σπουδαίο μυθιστόρημα ιστορικού και θρησκευτικού περιεχομένου που χωρίς υπερβολή μαζί με το Ο Χριστός ξανασταυρώνεται του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη αποτελεί, για το συγκεκριμένο είδος, κόσμημα για την Ελληνική Λογοτεχνία -σίγουρα θα τα τοποθετήσω στο ίδιο ράφι της βιβλιοθήκης μου!

     Διαβάστε το! Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλά για την αγάπη, τον έρωτα, την αφοσίωση, τη νίκη του φωτός έναντι στη βία και στο σκοτάδι της.

Βαθμολογία 5/5


Οι ΒιβλιοΑναφορές μου για:



Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο
Συγγραφέας : Στέφανος Δάνδολος
Εκδ.: Ψυχογιός
Βραβείο: ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ATHENS VOICE 2021
Ημερ.Εκδ.: 11 Νοεμβρίου 2021
Σελ.: 440

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου