Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Τα Φλαφ της ευτυχίας- Μαρίνα Γιώτη

      Καλοκαιράκι και αν όχι τέτοια εποχή τότε ποια είναι καταλληλότερη για διάβασμα ενός βιβλίου με τα μικρά σας δίπλα! Ανεμελιά, ξεκούραση και άφθονος χρόνος για πολλά πολλά βιβλία!
Ένα από αυτά και η πρότασή μου: Τα Φλαφ της ευτυχίας της Μαρίνας Γιώτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα!

     Φλαφ; Τι είναι Φλαφ; Ο τίτλος από μόνος του τραβά το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη με την απορία το τι είναι τα Φλαφ να το συνοδεύει ως τις πρώτες σελίδες του παραμυθιού, εκεί δηλαδή που η συγγραφέας μας συστήνει τα Φλαφ ξετυλίγοντας την όμορφη και γεμάτη μηνύματα ιστορία της.
    Ο ΟΧ-Ι ζει σ' ένα μικρό πλανήτη στην άκρη του γαλαξία μας με τον ουρανό του να φωτίζεται από τα πιο λαμπερά ουράνια σώματα, τα χνουδωτά Φλαφ που όποιος τα άγγιζε θα γινόταν ευτυχισμένος. Ο ΟΧ-Ι θαύμαζε τα Φλαφ και ονειρευόταν να πιάσει ένα... Μια μέρα ένα λαμπερό κατακίτρινο Φλαφ έπεσε από τον ουρανό και ο ΟΧ-Ι το πήρε αγκαλιά, η ευχή του μόλις είχε πραγματοποιηθεί με τον ΟΧ-Ι να είναι ο πιο ευτυχισμένος του πλανήτη του, του σύμπαντος ολόκληρου. Όπου πήγαινε είχε μαζί του το Φλαφ του... όσο όμως ο καιρός περνούσε ο ΟΧ-Ι όλο και έχανε το ενδιαφέρον του για αυτό και πλέον θαύμαζε και αποζητούσε τα υπόλοιπα Φλαφ, όλα αυτά τα Φλαφ που δεν είχε...
     Ώσπου μια μέρα ένα κορίτσι η ΝΑ-Ι του έδωσε να καταλάβει πως η ευτυχία βρίσκεται δίπλα του και θα έπρεπε να είναι ευγνώμων για όλα όσα έχει... άλλωστε

 ''Δεν είναι η ευτυχία που μας κάνει ευγνώμονες,
 αλλά η ευγνωμοσύνη που μας κάνει ευτυχισμένους''
 Daivid Steindl-Rast.

     Η ιστορία της Μαρίνας Γιώτη θα μεταλαμπαδεύσει στους μικρούς μα και στους μεγάλους αναγνώστες πως η ευτυχία μας που τόσο αναζητούμε βρίσκεται στα μικρά πράγματα της καθημερινότητάς μας που δυστυχώς τα αγνοούμε ανίκανοι να διακρίνουμε την αξία τους με εμάς να αναλωνόμαστε στο κυνήγι των άπιαστων και κενών συναισθημάτων και ουσίας πραγμάτων. Η ευγνωμοσύνη μας προς σ' αυτά θα φέρουν την ευτυχία καθώς το ευχαριστώ είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ευτυχία και την ικανοποίηση της ψυχής μας!

     Εξαιρετικό και έξυπνο το παιχνίδι της συγγραφέως με τα ονόματα των ηρώων: ΟΧ-Ι για τον ανικανοποίητο ήρωα και ΝΑ-Ι για την ευγνώμων ηρωίδα. Υπέροχη και η εικονογράφηση, ζωηρή και εκφραστική με το κίτρινο να κυριαρχεί και να εκπέμπει το μήνυμα της ευγνωμοσύνης και της ευτυχίας που την συνοδεύει επιτυχώς υπερνικώντας το γκρι και το ασπρόμαυρο της αγνωμοσύνης.

     Στο τέλος της ιστορίας η εκπαιδευτικός Γεωργία Σολωμού παραθέτει ασκήσεις ευγνωμοσύνης ενώ στο site της marinagioti,gr θα βρείτε πλούσιο υλικό για τα βιβλία της: εκπαιδευτικό υλικό, παιχνίδια, κλπ. Στο κανάλι της στο yotube βρήκα βιντεάκι με το πώς να φτιάξουμε το δικό μας Φλαφ, θα ήταν ωραίο ενώ διαβάζετε στα μικρά σας να έχουν το Φλαφ τους στα χέρια τους και να σκέφτονται όλα τα πράγματα για τα οποία νιώθουν ευγνώμονες!

     Συγχαρητήρια στη δημιουργό! Βάλτε Τα Φλαφ της ευτυχίας στη βιβλιοθήκη σας μα κυρίως στη ζωή των μικρών σας!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Τα φλαφ της ευτυχίας
Συγγραφέας-Εικονογράφος: Μαρίνα Γιώτη
Εκδ.: Διόπτρα
Ηλικία: +4
Ημερ.Εκδ.: 10/03/2022
Σελ.: 64


*******

Βιογραφία συγγραφέως:

Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση. Έχει τιμηθεί µε το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Νέας Υόρκης και µε τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της, ενώ έχει αποσπάσει το 1ο Βραβείο Βιβλίου Public 2021 στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία για το βιβλίο της Γέτι, η δύναμη του ακόμη και δυο Χρυσά Βραβεία στα Toys Awards 2022 για το επιτραπέζιο παιχνίδι της «Παραμύθια αλλιώς».
Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο µε τίτλο Η Στιγμούλα και ακολούθησαν Η Στιγμούλα είναι δυνατή! και η σειρά Παραμύθια…αλλιώς: Σκουφοκοκκινίτσα (στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2016), Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα, Ρεβιθοκοντούλης (στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2017) και Τι τρέχει µε τον Αϊ-Βασίλη; από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της λεύκωμα για μαμάδες µε τίτλο Μια καρδιά, το οποίο έχει μεταφραστεί σε δύο γλώσσες και έχει λάβει την πρώτη θέση στην κατηγορία του στο Amazon, ενώ ακολούθησαν το Μια στιγμή, Μια αγκαλιά και Δώσε Λύση στο Μελίσσι το 2019. Το 2020 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της σειράς Μελισσάκια στα Θρανία με τίτλο Το Κάτι τι; και το Γέτι, η δύναμη του ακόμη, το οποίο αγαπήθηκε από χιλιάδες παιδιά και κέρδισε το 1ο Βραβείο Βιβλίου Public 2021 στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία. Το Σεπτέμβριο 2021 κυκλοφόρησε το Γέτι+, ένα ημερολόγιο θετικής σκέψης με πρωταγωνιστή το αγαπημένο σε όλους μας Γέτι! Στις 10 Μαρτίου 2022 κυκλοφόρησε το πολυαναμενώμενο βιβλίο για παιδιά Τα Φλαφ της ευτυχίας από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου