Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Οι Διαθήκες- Margaret Atwood

     Οι Διαθήκες της Margaret Atwood ύστερα από 35 χρόνια έρχονται για να συμπληρώσουν και να ολοκληρώσουν την δυστοπική Ιστορία της Θεραπαινίδας ΒιβλιοΑναφορά μου ΕΔΩ) που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ το 1989. Οι Διαθήκες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε εξαιρετική μετάφραση Αύγουστου Κορτώ έχοντας στις αποσκευές τις το Βραβείο BOOKER για το 2019.
     Στο νέο πολυσέλιδο δυστοπικό μυθιστόρημα της, η Atwood με γλαφυρό και καταιγιστικό λόγο μας μεταφέρει στη Γαλαάδ, εκεί όπου 15 χρόνια μετά από όσα μας διηγήθηκε στην Ιστορία της Θεραπαινίδας, η παρακμή και η επικείμενη καταστροφή της κάνουν τον αναγνώστη να διαβάζει το κείμενο με αμείωτο ενδιαφέρον και προσμονή. Αφηγηματικά η συγγραφέας χωρίζει το κείμενο σε τρεις αφηγητές που μέσα από τις Διαθήκες τους, τις παρακαταθήκες τους παρακολουθούμε την δημιουργία, το απόγειο και την κατάρρευση της ολοκληρωτικής- θεοκρατικής Γαλαάδ.
     Έτσι η Θεία Λίντια, που την είχαμε συναντήσει και στο προηγούμενο βιβλίο, γράφει σε ένα ιδιόχειρο το ρόλο και τη θέση της στο καθεστώς μέσα από το οποίο δίνονται λεπτομέρειες της εγκαθίδρυσής του και της επιβολής του μιας και η ηρωίδα είναι απ' τις λίγες γυναίκες που κατέχει αξίωμα στο θεοκρατικό κράτος ούσα πρωτεργάτης. Σ' αυτό το ιδιόχειρο όμως θα καταγράψει και τα κακώς κείμενα, τα οποία αποκαλύπτουν το σαθρό οικοδόμημα του εν λόγω καθεστώτος και γενικότερα τέτοιων φαλοκρατικών, απόλυτων και δογματικών καθεστώτων.
     Επόμενες αφηγήτριες οι νεαρές Άγκνες και η Ντέζι. Δυο συνομήλικα κορίτσια με τόσο όμως διαφορετικές προσωπικότητες: Η Άγκνες είναι μια νεαρή, μεγαλωμένη και γαλουχημένη στη κοινωνία της Γαλαάδ χωρίς βούληση και αμφισβήτηση των τεκταινόμενων προορισμένη μόνο να κάνει έναν γάμο και να τεκνοποιήσει όπως όλες άλλωστε οι γυναίκες της Δημοκρατίας της Γαλαάδ, και η Ντέζι, η οποία ζει στον Καναδά εκεί που υποδέχονται τις δραπέτισσες της Γαλαάδ που φυγαδεύει ένα παράνομο δίκτυο, και που ο λόγος της, οι απόψεις και οι ενέργειές της είναι αυτές που θα πυροδοτήσουν την αρχή του τέλους του καθεστώτος της Γαλαάδ...

     Οι Διαθήκες παρά τον όγκο του είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα καθώς η γραφή της Atwood είναι απλή, σύγχρονη μα καλοδουλεμένη με τις ηρωίδες άψογα σκιαγραφημένες. Τα γεγονότα είναι καταιγιστικά και καθηλώνουν στην ανάγνωση με τις περιγραφές επιβολής του καθεστώτος να σοκάρουν με την αληθοφάνεια και την παράνοιά τους ενώ ταυτόχρονα σου γεννούν το αίσθημα της επαγρύπνησης -πόσο εύκολο είναι τελικά να επιβληθεί μια κάστα ανθρώπων καταλύοντας δικαιώματα; 
     Στις σελίδες του υπάρχει καυστικό χιούμορ και ειρωνεία κυρίως στα έργα των ηγετών του καθεστώτος τονίζοντας έτσι τα σαθρά θεμέλια τέτοιων δογματικών καθεστώτων γεννώντας σου ταυτόχρονα την ελπίδα πως αργά ή γρήγορα αυτά δεν μπορούν παρά να εκλείψουν.... Το φινάλε ήταν λυτρωτικό, ευτυχώς!

     Διαβάστε τις Διαθήκες! Θα σας καθηλώσουν!

Βαθμολογία 5/5
Βιογραφία Συγγραφέως



Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Οι Διαθήκης
Συγγραφέας: Margaret Atwood
Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: 5 Μαρτίου 2020
Σελ.: 536

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου