Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

Η γνώση των αγγέλων-J.P.Walsh

         Μεσαίωνας………Ένας ναυαγός που δηλώνει άθεος ξεβράζεται σε ένα νησί της Μεσογείου στο όποιο δεσπόζει η ακλόνητη και αδιαμφισβήτητη πίστη καθώς και η Ιερά Εξέταση ενώ την ίδια στιγμή πέφτει στα χέρια της εξουσίας ένα παιδί – αγρίμι, ένα παιδί που έχει ζήσει από τις πρώτες στιγμές της ζωής του μακριά από την κοινωνία και την γαλούχηση που γίνεται μέσα σ’ αυτή. Η γνώση του θεού υπάρχει εκ γενετής ή όχι; Την απάντηση σ’αυτό το θεολογικό θέμα θα την δώσει μέσα από το πείραμα που θα διεξαχθεί η Αμάρα, το κορίτσι-αγρίμι που μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε μια συμπαθητική αν και μελαγχολική παρουσία βοηθούμενη από την δόκιμη Χοσέφα αλλά και τις υπόλοιπες καλογριές οι οποίες τηρώντας τον όρκο στον ανώτερο εκκλησιαστικό και κοσμικό άρχοντα του τόπου δεν της αναφέρουν ούτε καν την λέξη Θεός όλο το διάστημα της μεταμόρφωσης της. Η απάντηση της θα κρίνει την ζωή του ναυαγού αλλά και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στα πιστεύω του θεολόγου που συμμετέχει σ’αυτή τη διαδικασία.

       Ένα ενδιαφέρον βιβλίο και ευφυές θα έλεγα, καλογραμμένο και με ωραία ροή. Με κούρασαν λίγο τα θεολογικά στοιχεία σε κάποια σημεία, τα οποία τα έβρισκα δυσνόητα (αλλά αυτό έχει να κάνει με εμένα).

Βαθμολογία 4/5 
Βιογραφία Συγγραφέως

Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Η γνώση των αγγέλων
Συγγραφέας:J.P.Walsh
Μετάφρασή:Μαρία Αγγελίδου
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Έκδοσης:01/04/1997
Σελ.:352
Δήμητρα Κωλέτη

1 σχόλιο:

  1. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Μεσαίωνας, ή "Dark Ages" όπως τον αποκαλούν πολλοί ιστορικοί, ήταν μια περίοδος από τον 5ο έως και τον 15ο αιώνα μ.Χ, όπου ο σκοταδισμός, οι δεισιδαιμονίες, ο φόβος, η θρησκοληψία, η απόρριψη για κάθε τι διαφορετικό και η παρουσία και ισχυροποίηση της Ιεράς Εξέτασης, την μετέτρεψαν ίσως στην πιο "σκοτεινή" περίοδο της ιστορίας της ανθρωπότητας. Το εξαιρετικό αυτό λοιπόν βιβλίο της Γουόλς μας ξεναγεί σε ένα ισπανικό νησί της Μεσογείου, που θα μπορούσε να είναι η Μαγιόρκα, αλλά δεν είναι, και σε μια περίοδο που θα μπορούσε να χρονολογείται γύρω στο 1450 μ.Χ, αλλά όχι ακριβώς τότε... Η υπόθεση εκτυλίσσεται ταυτόχρονα γύρω από δύο ασυνήθιστες περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσιάζονται στους ανθρώπους και τις αρχές του νησιού: ένα κορίτσι-λύκο, που ανακαλύπτουν βοσκοί στα βουνά του νησιού και έναν ναυαγό-ευγενή που ξεβράζεται στην παραλία και ο οποίος δηλώνει άθεος. Το στοίχημα που προσπαθεί να "κερδίσει" ο Καρδινάλιος-πρίγκηπας, και ανώτατος άρχοντας του νησιού αυτού, είναι να αποδείξει ότι υπάρχει Θεός στον άθεο ναυαγό και ότι η γνώση του Θεού βρίσκεται μέσα σε κάθε νοήμον πλάσμα, ακόμα και αν το έχουν μεγαλώσει οι λύκοι και αυτό δεν έχει ακούσει ποτέ τη λέξη Θεός στη ζωή του. Ευρηματική ιδέα, εξαιρετικά δοσμένη από τη συγγραφέα, η οποία μας περιγράφει με μεγάλη δεξιοτεχνία το κλίμα και τις συνθήκες της εποχής, τις αντιλήψεις των ανθρώπων, τους φόβους και τις αγωνίες τους, ενώ μας "περνάει" πολλές από τις αμφισβητήσεις που κι εμείς οι ίδιοι ίσως έχουμε αισθανθεί σε κάποια χρονική περίοδο της ζωής μας. Ένα βιβλίο που προβληματίζει, που συγκινεί, που εξαγριώνει και που παραμένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του αναγνώστη! Ένα βιβλίο που θα σας πρότεινα να διαβάσετε ανεπιφύλακτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...