Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

Ιστορίες Ντροπής-Γιώργος Παμπούκης

      8 Μαρτίου σήμερα, η Ημέρα της Γυναίκας, και σας προτείνω ένα δοκίμιο (μη τρομάζετε είναι πολύ απλό κείμενο που ακονίζει το μυαλό και απευθύνεται σ 'όλους) που μιλάει για την θέση της γυναίκας στο πέρασμα των αιώνων μέσα στις θρησκείες. Ο Γιώργος Παμπούκης στο "Ιστορίες ντροπής" -καταλληλότερος και πιο εύστοχος τίτλος δεν θα μπορούσε να βρεθεί- παρουσιάζει το πως ο ανδροκρατούμες κόσμος υπό την ευλογία του κλήρου και των οπαδών των θρησκειών που παρουσιάστηκαν στην Γη καταπίεσαν, παραγκώνισαν και υποβάθμισαν τις γυναίκες και δυστυχώς σε κάποια μέρη ακόμα συνεχίζουν να καταπατούν τα δικαιώματα τους. Είναι ένα όμορφο, καλογραμμένο βιβλίο που πληροφορεί και σοκάρει με τις βαναυσότητες και την υποβάθμιση που υφίστατο οι Γυναίκες όλων των εποχών και θρησκειών. Διαβάστε το, εγώ θα το κάνω σίγουρα στο μέλλον για ακόμα μια φορά!

Υπόθεση οπισθόφυλλου:

Τα τελευταία πενήντα, εξήντα ή έστω εκατό χρόνια και σε ένα μικρό μόνο τμήμα του αμαρτωλού πλανήτη μας -αυτό που εμείς σήμερα αυτάρεσκα ονομάζουμε δυτικό κόσμο- οι γυναίκες άρχισαν για πρώτη φορά να ζουν όλο και πιο ανθρώπινα. Για αιώνες και χιλιετίες, σε όλη τη μέχρι τότε ιστορία τους και σε όλα τα πλάτη και μήκη της υφηλίου, οι γυναίκες, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της Γης και παρά τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, ζούσαν σαν ‘χρηστικά αντικείμενα‘ και η ζωή τους έμοιαζε με αυτή των κατοικίδιων ζώων.

Όλοι οι απίστευτα απάνθρωποι καταναγκασμοί που είχαν επιβληθεί ‘θεσμικά‘ στις γυναίκες ήταν λεπτομερώς σχεδιασμένοι: από τους άνδρες πρώτα και από τους νόμους έπειτα, τους οποίους βεβαίως θεσμοθετούσαν αποκλειστικά και μόνον οι άνδρες. Την ίδια στιγμή το φρικτό αυτό καθεστώς ήταν όχι μόνο αποδεκτό αλλά και ‘ευλογημένο‘ από τις Εκκλησίες και τον κλήρο, που πάντοτε σκέφτονταν, σχεδίαζαν και δρούσαν σε πλήρη σύμπνοια με τους άνδρες.

Τι συνέβη όμως και κάποια στιγμή, στο μικρό έστω κομμάτι του πλανήτη όπου έτυχε να ζούμε, ανατράπηκαν όλα αυτά τα φοβερά; Και για ποιους λόγους άραγε όλα αυτά επιζούν ακόμη σε ένα μεγάλο τμήμα του σύγχρονου κόσμου μας.

Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Ιστορίες ντροπής
Συγγραφέας:Γιώργος Παμπούκης
Εκδ.:Πατάκης
Ημερ.Εκδ.:2012
Σελ.:421

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου