Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

Τα βιβλία της αγαπημένης μου συγγραφέας Σόφης Θεοδωρίδου!

     Μιας και πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες (06/03'14) το νέο βιβλίο της κας Θεοδωρίδου με τίτλο "Το κορίτσι από την Σαμψούντα" παραθέτω συγκεντρωμένες τις απόψεις-κριτικές μου για τα προηγούμενα βιβλία της. Για εμένα η κα Θεοδωρίδου είναι Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ μου συγγραφέας και τα βιβλία της θα τα χαρακτήριζα ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ της εγχώριας Λογοτεχνίας! Την ακολουθώ πάντα και πάντα με αποζημιώνει.  Κάθε βιβλίο της θα με ταξιδέψει, θα μου δημιουργήσει συναισθήματα, θα μου ορθώσει μπροστά μου εικόνες, ήχους και μυρωδιές που θα με τυλίξουν και που θα τα κουβαλώ για πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσής τους στο μυαλό και στην καρδιά μου!! Οι Λογοτεχνικές στιγμές που μου χαρίζει είναι πολύτιμες γι'αυτό ανυπομονώ για το λογοτεχνικό μας ραντεβού εντός ολίγων ημερών με "Το κορίτσι από την Σαμψούντα"!  Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο!!Το 1ο Βιβλίο της: 
"Η νύφη φορούσε μαύρα"

       Όλη η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας περνάει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη καθώς διαβάζει το "Η νύφη φορούσε μαύρα". Ένα ντόμινο συμφορών και κακουχιών επιδέξια τοποθετημένο από την συγγραφέα :Μικρασιατική Καταστροφή, Κατοχή Εμφύλιος, Χούντα. Ταραγμένα χρόνια που ταλαιπωρούν τους ήρωες και χαλούν τις ζωές και τα όνειρα τους.

      Η Αντριανή πρόσφυγας της Μικρασιατικής καταστροφής καταλήγει σε ένα χωριό της Μακεδονίας μαζί με άλλους ταλαιπωρημένους Μικρασιάτες. Εκεί θα προσπαθήσουν με κόπο αλλά και πολύ ελπίδα να αναστηλώσουν εκτός από τον τόπο που τους έτυχε μετά την σφαγή, και την ίδια τους την ζωή. Η Αντριανή τότε θα δώσει άλλη μια ευκαιρία στον εαυτό της να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Έτσι θα παντρευτεί τον Άρη, έναν νεαρό πρόσφυγα που της εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια και που τον ερωτεύεται και τον αγαπά πραγματικά όπως και εκείνος. Η ευτυχία τους θα ολοκληρωθεί με τον ερχομό του παιδιού τους αλλά θα γκρεμιστεί την στιγμή που θα επιστρέψει η πρώτη γυναίκα του Άρη, την οποία θεωρούσε αγνοούμενη-νεκρή στα γεγονότα του ’22. Η ζωή της ανατρέπεται για άλλη μια φορά καθώς η λογική θα υπερνικήσει τα έντονα συναισθήματα που νιώθει για την Αντριανή ο Άρης, ο οποίος θα αναγκαστεί εν τέλει να επιστρέψει στην πρώην γυναίκα του. Τότε μόνη της με μόνη συντροφιά τα βότανα της θα μεγαλώσει το παιδί της στα ταραγμένα χρόνια του 20ου αιώνα.

        «Η νύφη φορούσε μαύρα» είναι το πρώτο βιβλίο που διάβασα της κα Θεοδωρίδου και ήταν αυτό που έγινε αφορμή να ακολουθώ πάντα τα λογοτεχνικά της βήματα.
Απλά υπέροχο!!Βαθμολογία 5/5


******

Το 2ο Βιβλίο της:
"Πες μου αν με θυμάσαι"

        Τι συμβαίνει όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται και οι γονείς έχουν πλέον την ανάγκη των παιδιών τους προκειμένου να συνεχίσουν μια αξιοπρεπή ζωή; Όταν η επιβίωση και η ασφάλεια τους εξαρτάται από τρίτους, καθώς έχουν χάσει πια τον έλεγχο της; Ποιος είναι άραγε ο ρόλος των παιδιών απέναντι στους ανθρώπους που τους έδωσαν το πολυτιμότερο δώρο της ζωής τους, την ίδια τους την ύπαρξη, σ’αυτή την δύσκολη συγκυρία; Η Ιφιγένεια η κεντρική ηρωίδα του «Πες μου αν με θυμάσαι» της κας Σ.Θεοδωρίδου μας δίνει την απάντηση μέσα από την επιλογή της. Όταν ο πατέρας της πεθαίνει μετά την πολύμηνη μάχη του με τον καρκίνο αφήνει πίσω του, έκτος από την απέραντη θλίψη στην ίδια και στις άλλες δυο κόρες του, την Ελισάβετ και την Αλέκα, την χτυπημένη από Αλτσχάιμερ γυναίκα του. Τότε και οι τρεις τους θα θελήσουν να βοηθήσουν την πάλαι ποτέ δοτική μάνα τους όμως η μοίρα και κυρίως η συμπεριφορά του αυταρχικού και βίαιου συζύγου της Αλέκας θα απαγορεύσουν στην ίδια αλλά και στην Ελισάβετ να πάρουν μέρος στην φροντίδα της. Έτσι η Ιφιγένεια αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την περιποίηση της μητέρα τους που η ασθένεια της την μετατρέπει σιγά σιγά σε παιδί. Επιλέγει να την πάρει στο σπίτι που ζει ευτυχισμένα με τον άντρα της και απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα της έγκλισης της σε οίκο ευγηρίας. Η ζωή της όμως και στο προσωπικό επίπεδο θα αλλάξει ριζικά καθώς οι ανέμελες μέρες φαίνεται να έχουν ξεμείνει στο παρελθόν.Η κούραση, οι παρεξηγήσεις και ο εγωισμός θα φέρουν την ρήξη στο ζευγάρι. Η Ιφιγένεια θα θυσιάσει, σαν άλλη τραγική ηρωίδα, τον γάμο της στο βωμό της συνείδησης, της ανιδιοτελής αγάπης και της προσφοράς. Όταν θα ρωτά την μητέρα της λίγο πριν το τέλος του γολγοθά τους «Πες μου αν με θυμάσαι» η απάντηση της θα δικαιώσει τους κόπους και τον αγώνα της. Ο σκοπός όμως αυτής της θυσίας είναι τόσο δυνατός και δίκαιος που η μοίρα με βοηθό την αγάπη θα τα αποκαταστήσει όλα φέρνοντας την απαιτούμενη λύτρωση……

        Ένα υπέροχο κοινωνικό, αληθινό βιβλίο με πολλά μηνύματα για τις σχέσεις παιδιών και γονέων καθώς και συζύγων. Η γραφή της Θεοδωρίδου μας χαρίζει απλόχερα πολλά πολλά συναισθήματα!! Ένα βιβλίο που αγγίζει την καρδιά του αναγνώστη! Αν έπρεπε να επιλέξω ΤΟ αγαπημένο μου της συγγραφέας-πράγμα δύσκολο καθώς όλα τα έργα της για 'μένα είναι κοσμήματα της Λογοτεχνίας!-θα επέλεγα το "Πες μου αν με θυμάσαι"για την ανθρωπιά, την ευαισθησία και τον ρεαλισμό που ξεπηδούν από τις σελίδες του!

Βαθμολογία 5/5******

Το 3ο Βιβλίο της: 
"Τ'αχνάρια των ξυπόλυτων ποδιών"

        Έχοντας για πρωταγωνιστές δυο άντρες, τον Θεμιστοκλή και τον Άλκη, τον πατέρα και τον γιο αντίστοιχα, οι αναγνώστες, με μέσο την ευαίσθητη και ρεαλιστική πένα της κας Θεοδωρίδου, ακολουθούν «τ’αχνάρια των ξυπόλυτων ποδιών» τους, χνάρια που τον οδηγούν σε συναισθήματα αγάπης, πάθους αλλά και έχθρας καθώς και  σε εποχές ιστορικές, στις οποίες κυριαρχεί η πολιτική αστάθεια, η διχόνοια, η βία και ο ρατσισμός.
      Ο Θεμιστοκλής μετά τον χαμό της γυναίκας του αναγκάζεται να σταθεί στα πόδια του προκειμένου να μεγαλώσει τον γιο του, Άλκη. Φτάνει το 1950 στην Αθήνα πικραμένος από την απώλειά της βρίσκοντας αποκούμπι στην γειτόνισσα της φτωχικής συνοικίας που κατοικεί , η οποία και αναλαμβάνει την περιποίηση του μικρού Άλκη. Η Αθήνα της μετεμφυλιακής εποχής είναι μια πόλη στην οποία επικρατεί η πολιτική αστάθεια όπου οδηγεί σε διαδηλώσεις και απεργίες καθημερινές. Μέσα σε αυτό το κλήμα ο Θέμης φοβούμενος τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στον ψυχισμό του μικρού παίρνει την απόφαση να προσφέρει μια μητρική φιγούρα στον γιο του, την  οποία και είχε στερηθεί από τις πρώτες ώρες της ζωής του. Μετακομίζουν λοιπόν σε ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδας όπου εκεί παντρεύεται την Ελένη, μια μελαγχολική αλλά γλυκιά γυναίκα, η οποία κουβαλά και αυτή την δική της πικρή ιστορία. Ο Θέμης έρχεται αντιμέτωπος με τον ρατσισμό, καθώς αμφισβητείτε η καταγωγή του ενώ ο Άλκης μεγαλώνοντας, με το πάθος, την φιλία καθώς και με τον αληθινό έρωτα προς το πρόσωπο της γλυκιάς Θάλειας. Ο έρωτας τους όμως βρίσκει τροχοπέδη τον αυστηρό πατέρα της, όπου στο τέλος την αναγκάζει να παντρευτεί έναν βίαιο αστυνομικό, υποστηρικτή των Συνταγματαρχών που εκείνη την περίοδο έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα. Με την πτώση της Χούντας, η ανιδιοτελής αγάπη του Θέμη για τον γιο του θα πρωταγωνιστήσει γι’ άλλη μια φορά, καθώς με την αυτοθυσία του, ο Άλκης και η Θάλεια θα ξεπεράσουν το μεγαλύτερο σκόπελο που αντιμετώπισαν ως τώρα, ζώντας πλέον ευτυχισμένοι……

        Είναι υπέροχο βιβλίο με γρήγορη ροή και ζωντανές περιγραφές, τέτοιες που νιώθεις πως τριγυρνάς και εσύ στους τόπους που γεννιούνται και δημιουργούν οι ήρωες του. Το ήθος, η περηφάνια και η αξιοπρέπεια του Θέμη στην μετεμφυλιακή Ελλάδα, σε κατακλύζουν! Ο έρωτας του Άλκη και της Θάλειας με συγκίνησε πολύ με τη δύναμή του. Η αυτοθυσία του πατέρα με δίδαξε!

Βαθμολογία 5/5


******

Το 4ο Βιβλίο της:
"Η αμαρτία της ομορφιάς"

        Διαβάζοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο αυτό που αποζητώ είναι με τη δύναμη της γραφής να μπορέσω να μεταφερθώ στα μέρη που γεννήθηκαν  και έδρασαν οι ήρωες του, να αισθανθώ τα συναισθήματα που βίωσαν, όπως  την αγάπη, τον θυμό  και την λύτρωση, και  να δω με τα μάτια της φαντασίας μου τις εικόνες που περιγράφονται σ’ αυτό. «Η αμαρτία της ομορφιάς» μου πρόσφερε απλόχερα όλα αυτά τα στοιχεία! Ταξίδεψα νοερά στην Ελλάδα της Κατοχής και του Εμφυλίου, ένιωσα τον παράφορο έρωτα του Θεόφιλου και της Ευγενείας και είδα τις κακουχίες που έφερε ο πόλεμος στις ζωές των ανθρώπων, όπου τσάκισαν τα σώματα μα πάνω από όλα τις ψυχές τους.  Ο έρωτας του ζευγαριού μολύνθηκε από τις θηριωδίες της σύρραξης και τον φθόνο της Ευανθίας που ενίσχυσε την ζήλια του Θεόφιλου, του οποίου η κρεατομηχανή του πολέμου άλεσε εν μέρει τον χαρακτήρα του. Πόλεμος στην Ελλάδα……. πόλεμος και στον γάμο τους με αόρατο εχθρό την ζήλια. Και όπως όλοι οι πόλεμοι έτσι και αυτός είχε τα θύματά του….. Τρία αγγελούδια μένουν μόνα να αντιμετωπίσουν τη ζωή, το αβέβαιο μέλλον που έχει μολυνθεί από το παρελθόν και τους έχει στιγματίσει.  Όμως η αλήθεια των πραγμάτων βρίσκεται πάντα εκεί αγκιστρωμένη στην αιωνιότητα περιμένοντας πότε θα ‘ρθει η στιγμή να βγει στο φως. Και όταν αυτό γίνει τότε έρχεται η λύτρωση, μια λύτρωση που γαληνεύει τις ψυχές των θυμάτων και αυτών που έμειναν πίσω και επωμίστηκαν συνέπειες που δεν τους αναλογούσαν. Ένα βιβλίο κόσμημα! Πολλά συγχαρητήρια στην κα Θεοδωρίδου!

Βαθμολογία 5/5

Βιογραφία Συγγραφέως

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου