Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Το διώροφο της Τσιμισκή-Γιώτα Φώτου

«Το διώροφο της Τσιμισκή» είναι ένα βιβλίο στο οποίο τα δυσκολότερα κομμάτια της Ιστορίας του προηγούμενο αιώνα παρουσιάζονται με τρόπο έντεχνο και ρεαλιστικό από την συγγραφέα του, κυρία Γιώτα Φώτου! Μέσα από κάθε ήρωα του, ο ξεριζωμός των Ποντίων, η Μικρασιατική Καταστροφή, η Κατοχή, ο εκτοπισμός των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και το κυνήγι των περιουσιών τους από τους δωσίλογούς τους περνούν μπροστά μας καθηλώνοντας μας και παράλληλα γεμίζοντάς μας με αισθήματα πόνου, θλίψης, προδοσίας καθώς και έρωτα, φιλίας και ελπίδας.
Η υπόθεσή του ξεκινά με την ένωση της Πέρσας και του Στέφανου, η οποία όμως φέρνει στην επιφάνεια την θλιβερή ιστορία που για εβδομήντα ολόκληρα χρόνια φύλαγε καλά κρυμμένη το διώροφο της οδούς Τσιμισκή, ένα διώροφο, στο οποίο οι οικογένειες της Πέρσας και του Στέφανου ήρθαν αντιμέτωπες με την Ιστορία και την προδοσία…. Ο έρωτας της εβραιοπούλας Σουσάννας, της θείας της Πέρσας, και του Κωνσταντή, του πατέρα του Στέφανου, προδίδεται από την μισαλλοδοξία της εποχής και των προσώπων της στοιχειώνοντας με την σειρά του τους απόγονους τους. Τα αναπάντητα ερωτήματα εδώ και εφτά δεκαετίες καθώς και η πίκρα της τότε προδοσίας θα καταφέρουν άραγε, μέσα από τις εκμυστηρεύσεις των εναπομείναντα επιζώντων, να απαγκιστρώσουν τους δύο νέους και κυρίως την Πέρσα από τον θυμό που της δημιούργησε η αποκάλυψη της εμπλοκής του Κωνσταντή στην τραγική κατάληξη που είχε η εβραϊκής καταγωγής οικογένεια της γιαγιά της;
Η γραφή του κειμένου είναι μοντέρνα και σε πολλά σημεία επιφορτισμένη από το ζοφερό κλίμα της εποχής που διαδραματίζεται η υπόθεση του. Η ροή είναι γρήγορη κάνοντας έτσι την ανάγνωση του εύκολη ενώ η πλοκή του είναι απρόσμενη και άκρως ενδιαφέρουσα καθώς η συγγραφέας ''πετά'' την κατάλληλη στιγμή και από ένα τέτοιο στοιχείο που να τροφοδοτεί αυτομάτως το ήδη ενδιαφέρον του αναγνώστη για την συνέχεια της υπόθεσης. Ο αναγνώστης δηλαδή λόγω της σωστής τοποθέτησης των στοιχείων αυτών δεν αφήνει έτσι εύκολα από τα χέρια του «Το διώροφο της Τσιμισκή» καθώς χάρις αυτών των στοιχείων δομήθηκε από την συγγραφέα ένα άρτιο κείμενο από άποψη πλοκής, που παρασύρει σελίδα τη σελίδα και που εγώ προσωπικά το απόλαυσα πραγματικά καθώς η λεγόμενη κοιλιά, που συναντάμε σε πολλά βιβλία, απουσιάζει πλήρως, κάτι φυσικά που με κάνει εν κατακλείδι να χαρακτηρίσω το εν λόγω βιβλίο, εκτός των άλλων, και ως καλογραμμένο.
Επειδή έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα μυθιστορήματα που το υπόβαθρο τους έχει να κάνει με εποχές που η Ιστορία πρωταγωνιστεί ξεχώρισα λίγο περισσότερο τα κεφάλαια που αναφέρονταν στους παρελθοντικούς χρόνους, εκεί δηλαδή που Ιστορία φωτίστηκε ρεαλιστικά αλλά και ευαίσθητα.
Διαβάστε το…. είναι ένα όμορφο, πολυπρόσωπο βιβλίο στο οποίο η συγκίνηση και η αγωνία για την υπόθεση κυριαρχούν!

Βαθμολογία 5/5



Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το διώροφο της Τσιμισκής
Συγγραφέας: Γιώτα Φώτου
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.:19/03/2015
Σελ.:376



Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου