Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού-Ισίδωρος Ζουργός

Το «Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού» είναι το δεύτερο συγγραφικό έργο του μεγάλου λογοτέχνη Ισίδωρου Ζουργού και το έκτο του κατά σειρά που εγώ διαβάζω! Στις σελίδες του συνάντησα την προσεγμένη γραφή που χρησιμοποιεί πάντα ο συγγραφέας στα έργα του, με τις όμορφες λέξεις και τα σχήματα λόγου, που εμένα με εντυπωσιάζουν κάθε φορά που τα συναντώ και που μου ενισχύουν παράλληλα την άποψη πως ο Ζουργός είναι ένας από τους άξιους αντιπρόσωπους της σύγχρονης ελληνικής Λογοτεχνίας. Επιπλέον αξιοθαύμαστη είναι η τεχνική που επιλέγει να χρησιμοποιήσει με τις εγκιβωτισμένες αφηγήσεις των παραμυθάδων καθώς και το ύφος που αυτές είναι δοσμένες μιας και είναι τέτοιο που έχεις την αίσθηση ότι είσαι ακουστικός κοινωνός όλων όσων εξιστορούν οι δυο μυθοπλάστες. Νομίζεις, δηλαδή, πως ακούς την κάθε τους ιστορία μιας και η απόδοση του προφορικού λόγου στο χαρτί είναι άκρως επιτυχής από την πένα του συγγραφέα.
Αυτά ως προς το τεχνικό κομμάτι. ως προς την πλοκή, με όλο τον σεβασμό και την συγγραφική συμπάθεια-αδυναμία που έχω στον Ζουργό, ήταν ένα ανιαρό κείμενο που δεν μου κέρδισε το ενδιαφέρον για την συνέχεια της υπόθεσης. Με κούρασε πολύ και με δυσκόλεψε να το ολοκληρώσω γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο: γιατί ήταν αδιάφορο.  Οι ιστορίες που αφηγούνταν οι παραμυθάδες ήταν κάποιες από αυτές ενδιαφέρουσες, κάποιες τελείως αδιάφορες ενώ κάποιες άλλες ακατανόητες και άνευ ουσίας για ‘μένα. Τέλος είχε κάποια σουρεαλιστικά στοιχεία στο τέλος του κειμένου που και αυτά μου πέρασαν απαρατήρητα, αν και δίνονταν με τρόπο καλαίσθητο και προσεγμένο.
Άψογο λοιπόν ως προς την τεχνική το «Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού», αδιάφορο όμως και ανιαρό ως προς την πλοκή!
Διαβάστε το….. σίγουρα θα βρείτε τα στοιχεία εκείνα που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον της ανάγνωσής του....!


Λίγα λόγια για την υπόθεση:


       Η ηλεκτροδότηση του νησιού καταρρέει εξαιτίας της καλοκαιρινής μπόρας που το έπληξε. Στην μοναδική του ταβέρνα οι θαμώνες της, θέλοντας και μη, έρχονται κοντά…, τα τραπέζια του ενός ενώνονται με του άλλου και υπό την θαλπωρή της φωτιάς που σιγοκαίει και του κρασιού που ρέει άφθονο γίνονται μια μεγάλη παρέα.
Τα λόγια «Είναι μια παράξενη βραδιά απόψε. η καταιγίδα. το ρεύμα που κόπηκε…. Η ψυχή των ανθρώπων αλλάζει μπροστά στη φωτιά και δίπλα στη θάλασσα. Πες μια ιστορία αν θέλεις….», αποτελούν εκείνο το έναυσμα, που ο ήρωας μας, σαν άλλος παραμυθάς, θα το αδράξει για να αρχίσει την αφήγηση του, μια αφήγηση που περιλαμβάνει την ιστορία του ιστιοφόρου ‘’Αλεξάνδρεια’’ που το 1899 απέπλευσε από την Σύρα με προορισμό την Κωνσταντινούπολη και που μετέφερε, εκτός των άλλων, έναν άλλο παραμυθά, ο οποίος με τις δικές του αφηγήσεις συντρόφεψε τους επιβάτες στο πολύμηνο ταξίδι τους. Στην κουβέρτα του πλοίου ο γέρος Ανατολίτης, κάθε βράδυ, με τον μεταδοτικό του λόγο, αποθέτει μπροστά τους μυθικά πρόσωπα, ξωθιές, νάνους, βρικόλακες, μοίρες, δράκους…. Οι μύθοι του θα μαγέψουν αλλά και θα εξοργίσουν κάποιους από τους επιβάτες φέρνοντας έτσι σε διχασμό τον μικρόκοσμου του ιστιοφόρου…...

Βαθμολογία 3/5

 ΒιβλιοΑναφορές των:

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού
Συγγραφέας: Ισίδωρος Ζουργός
Εκδ.: Πατάκη
Ημερ. Εκδ.: 2007
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου