Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Το στίγμα - Ρούλα Σαμαϊλίδου

Συγκινητικό, αληθινό, σκληρό και άκρως βιωματικό «Το στίγμα», το νέο βιβλίο της συγγραφέως Ρούλας Σαμαϊλίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρης!
Ήδη ο τίτλος του προϊδεάζει τον αναγνώστη πως στις σελίδες του θα συναντήσει μια ιστορία που το στίγμα και οι συνέπειες του θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και θα κατευθύνουν τα βήματα των ηρώων. και πράγματι έτσι είναι καθώς τέσσερις γενιές από τους ήρωες μας δέχονται με καρτερικότητα και ανεκτικότητα την περιθωριοποίηση  και την μοναξιά που φέρει αυτό το απαράδεκτο κοινωνικό φαινόμενο.
Η Χρυσάνθη, λοιπόν, η μια εκ των κεντρικών προσώπων του κειμένου, μεγαλώνει βιώνοντας την απομόνωση  που φέρει το στίγμα, το στίγμα που η αφετηρία του βρίσκεται δυο γενιές πριν από την ύπαρξη της ίδιας και το οποίο φορτώθηκαν τα μέλη της οικογένειας της για λόγους παράλογους, απάνθρωπους και άνευ ουσίας. Έκτος όμως από την κοινωνική περιθωριοποίηση, η Χρυσάνθη ζει σε ένα σπίτι στο οποίο βασιλεύει η σιωπή της άβουλης και υποταγμένης μάνας και ο αυταρχισμός του αφέντη πατέρα. Μέσα σ’ αυτή την πενία συναισθημάτων και κοινωνικών επαφών η έφηβη πια ηρωίδα μας παρασύρεται από τα λόγια του πλούσιου εγωκεντρικού γιου των αφεντικών της μάνας της και ζει μαζί του τον έρωτα και το πάθος του. Οι στιγμές μαζί του της προσφέρουν αυτό που πάντα ζητούσε και ποτέ, έως τότε, δεν της δόθηκε, ούτε καν από την ίδια της την μάνα, ένα χάδι δηλαδή, μια τρυφερή αγκαλιά, ένα νοιάξιμο ……Μόλις όμως ανακαλύψει πως είναι έγκυος, η μάσκα του πλουσιόπαιδου θα πέσει και τότε εκείνη θα ‘ρθει αντιμέτωπη, για άλλη μια φορά, με την μοναξιά, την ατολμία της μάνας της, την βιαιότητα του πατέρα της καθώς και με το απρόβλεπτο μέλλον που θα της φυλάξει πολλές απώλειες, ορισμένες χαρές, λίγους αλλά ουσιαστικούς ανθρώπους που θα της δώσουν χέρι βοηθείας και αγάπη αλλά και ένα τέλος τραγικό…..

«Το στίγμα» είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο στο οποίο η συγγραφέας καταπιάνεται με το κοινωνικό φαινόμενο του στίγματος, όπως δηλώνει άλλωστε και ο τίτλος, παρουσιάζοντας το μάλιστα με τρόπο που μας δημιουργεί αισθήματα τρυφερότητας, συμπάθειας, αγανάκτησης και θυμού καθώς και πολλούς προβληματισμούς για τους θύτες και τα θύματά του. Η γραφή της κυρίας Σαμαϊλίδου είναι μεστή, περιγραφική και μεταδοτική ενώ η ροή γρήγορη, χωρίς να κουράζει, και η πλοκή σε πολλά σημεία ανατρεπτική κάτι που κράτα, φυσικά, τον αναγνώστη σε εγρήγορση για την συνέχεια του.
Οι ήρωες και η ανάλυση των χαρακτήρων με έκανε να τους νιώσω, να ακούσω το παράπονό τους, να γευτώ την πίκρα τους και να δω με τα μάτια της φαντασίας  μου τις στιγμές της ζωής τους που το στίγμα τις σημάδεψε αλλάζοντας έτσι την πορεία και την εξέλιξή τους. Ο Παναγής, η Χρυσάνθη, ο Αργύρης και ο Μιχάλης είναι κάποιοι από τους ήρωες που ολοκληρώνοντας το βιβλίο παίρνω μαζί μου καθώς με την ανθρωπιά τους και την δοτικότητα τους με δίδαξαν και μ’ άγγιξαν πραγματικά!
Διαβάζοντάς το έκλαψα μαζί με την Χρυσάνθη στο κελάρι-φυλακή, γέλασα με τους διαλόγους της Στέλλας και της Κατίνας, θύμωσα με την περιθωριοποίηση της οικογένειας από την κοινωνία, σιγοτραγούδησα τα τραγούδια της εποχής με τον Μιχάλη και την πληθωρική Βαρβάρα και συγκινήθηκα με την συνάντηση της Ιωάννας και της Αγγελικούλας καθώς και με τον αποχαιρετισμό τους με την γιαγιά Παναγιώτα, ο οποίος, όπως είπε και εκείνη, έκλεισε τον κύκλο του στίγματος.
Διαβάστε το…. σίγουρα θα σας συγκινήσει, θα σας πονέσει, θα σας προβληματίσει αλλά κυρίως θα σας διδάξει για το πώς θα πρέπει εμείς οι άνθρωποι να συμπεριφερόμαστε σ’ αυτούς που δέχτηκαν και ίσως να δέχονται ακόμα την στιγματοποίηση της κοινωνίας.
Συγχαρητήρια στην συγγραφέα!

Βαθμολογία 5/5

H ΒιβλιοΑναφορά μου για το Η γειτονιά των ονείρων
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το στίγμα
Συγγραφέας: Ρούλα Σαμαϊλίδου
Εκδ.: Μιχάλης Σιδέρης
Ημερ.Εκδ.: 2015
Σελ.: 608

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου