Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Το λουλούδι της λίμνης - Γιάννης & Μαρίνα Αλεξάνδρου

       Η πρώτη μου αναγνωστική επαφή με το συγγραφικό δίδυμο των Γιάννη & Μαρίνα Αλεξάνδρου γίνεται με το παρόν βιβλίο. «Το λουλούδι της λίμνης» είναι ένα όμορφο και ευκολοδιάβαστο βιβλίο, στο οποίο η υπόθεση και οι δυο κεντρικές ηρωίδες του τοποθετούνται με τρόπο, μάλιστα, έντεχνο και αρμονικό, σε δυο τόσο μακρινές και διαφορετικές μεταξύ τους εποχές, σ’ αυτή, δηλαδή, του 19ου αιώνα με πρωταγωνιστή τον Αλή πασά των Ιωαννίνων και στο 2005 όπου η ηρωίδα μας, η Στέλλα, μπλέκεται σε μια περιπέτεια που το παρελθόν, η Ιστορία και ένας φιλάργυρος άντρας την κατατρέχουν και την παρασύρουν σε σκοτεινά μονοπάτια.
         Η ιστορία θα ξεκινήσει με την Στέλλα στα Γιάννενα του 2005. Εκεί η νεαρή επιχειρηματίας μας αναγκάζεται, λόγο οικονομικής κρίσης, να κλείσει το μαγαζί με τα γιαννιώτικα ασημικά που κληρονόμησε από τον παππού της και να πουλήσει, για βιοποριστικούς λόγους, όσο όσο κάποια απ’ τα κομμάτια του μαγαζιού. Ανάμεσα σ’ αυτά βρίσκεται και το οικογενειακό κειμήλιο, ένας δίσκος, στον οποίο απεικονίζεται η σκηνή της βαρκάδας του Αλή Πασά με τρεις από τις οδαλίσκες του. Σ’ αυτό το σημείο οι συγγραφείς ζωντανεύουν την σκηνή του δίσκου παρουσιάζοντάς μας τις ιστορίες των τριών οδαλίσκων: της χριστιανής Μαρίας, της εβραιοπούλας Ραχήλ και της μουσουλμάνας Γιασμίν. 
         Η μοίρα των τριών αυτών όμορφων κοριτσιών είναι πανομοιότυπη μ’ αυτή των υπόλοιπων κοριτσιών του χαρεμιού: αρπαγή, στέρηση ελευθερίας, σκλάβες στις ακόρεστες ερωτικές επιθυμίες του αφέντη. Αυτό όμως που θα τις διαφοροποιήσει από τις υπόλοιπες δεν θα είναι άλλο από την κατάληξη τους…. Όταν ξεκινά η πολιορκία του Αλή από την Υψηλή Πύλη, ένας από τους φιλάργυρους Αγάδες της Αυλής επιλέγει τις τρεις οδαλίσκες για να του μεταφέρουν εκτός παλατιού ένα τμήμα από τον πλούτο του πασά. Ο Αγάς όμως στον δρόμο της φυγής θα χάσει την ζωή του και έτσι ο θησαυρός θα μείνει στα χέρια της ελεύθερης πλέον Μαρίας, της Ραχήλ και της Γιασμίν, οι οποίες και θα διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή ζωή κάπου στην Ζυρίχη εκεί, δηλαδή, που ο αγοραστής του δίσκου θα οδηγήσει και την Στέλλα. Εκεί που η φιλαργυρία ενός άλλου άντρα θα την φέρει αντιμέτωπη με πολλές πολλές δυσκολίες…...
     Στις σελίδες του λουλουδιού της λίμνης συνάντησα όπως προείπα μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, τοποθετημένη, μάλιστα, σε μια νοσταλγική εποχή γεμάτη σαγήνη και ερωτισμό, παρά τον ζόφο της, που διαβάζεται πολύ γρήγορα και εύκολα. Αξιοσημείωτη είναι η σύνδεση των δυο εποχών, την οποία θα την χαρακτήριζα επιτυχή, καθώς και το μήνυμα για σεβασμό της θρησκευτικής επιλογής. Αυτά ως προς τα θετικά. Αυτό που δεν μ’ άρεσε στο εν λόγω βιβλίο και που μου έλειψε αρκετά ήταν η ανύπαρκτη ανάλυση των γεγονότων, των συναισθημάτων και των χαρακτήρων του. Η έλλειψη αυτής της ανάλυσης είναι που με κάνει να χαρακτηρίσω το βιβλίο ως μέτριο, μιας και απλώς παρακολούθησα την ιστορία χωρίς να την νιώσω, να την βιώσω, να την ζήσω με την φαντασία μου. Ωραίο, λοιπόν, «Το λουλούδι της λίμνης» ως προς την υπόθεση και τους ήρωες του, άνευρο-πρόχειρο, όμως, ως προς την γραφή του.
         Διαβάστε το….

Βαθμολογία 3/5

Βιογραφία Συγγραφέων
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το λουλούδι της λίμνης
Συγγραφείς: Γιάννης & Μαρίνα Αλεξάνδρου
Εκδ.: Λιβάνη
Ημερ.Εκδ.: 2015
Σελ.: 340
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου