Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Συζητώντας με τον συγγραφέα Βαγγέλη Μπέκα!


     Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, ο συγγραφέας Βαγγέλης Μπέκας απαντά στο ερωτηματολόγιο των ΒιβλιοΑναφορών και μας παρουσιάζει μεταξύ άλλων το «Μαύρο φυλαχτό»!
    Τον ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο που διέθεσε ώστε να πραγματοποιηθεί η παρούσα συνέντευξη.
     Διαβάστε την λοιπόν και ελάτε λίγο πιο κοντά στο έργο και στην προσωπικότητα του συγγραφέα Βαγγέλη Μπέκα!



1.Το νέο σας πόνημα, το «Μαύρο φυλαχτό», κυκλοφόρησε αρχές του μήνα από τις εκδόσεις Ψυχογιός! Αφού σας ευχηθώ να συνεχίσει ανεμπόδιστα το αναγνωστικό του ταξίδι, θα σας ζητήσω να μας το παρουσιάσετε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο.

Ο Βοναπάρτης βάζει φωτιά στα φουστάνια των γαλαζοαίματων της Ευρώπης, οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης εφαρμόζονται στην Κέρκυρα, κι εγώ έγραψα την μυθιστορία του Μάρκου. Έγραψα για εκείνον, τον αθώο άνθρωπο σε φοβερές εποχές, που η ευστροφία και η μουσική τον γλιτώνουν από τα δεινά, αλλά ώς πότε. Που του παίρνει τα μυαλά ο έρωτας για μια όμορφη Κερκυραία και το χρέος της δολοφονημένης αδερφής τον κατατρέχει. Και τότε ξεσπά ο τελευταίος πόλεμος με τον Αλή πασά. Δέκα χρόνια από τη ζωή του Μάρκου, ντελικάτου εραστή και μουσικάντη. Κάλπικος Σουλιώτης σε ηρωικές εποχές. Τότε που ιδρύθηκε και το πρώτο ελληνικό κρατίδιο έπειτα από αιώνες, η περίφημη Επτάνησος Πολιτεία.

2. Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα που έπλασε στο μυαλό σας την υπόθεση του νέου σας βιβλίου;

Η ιδιαιτερότητα της σουλιώτικης βεντέτας. Όταν κάποιος σκότωνε γυναίκα στο Σούλι, όφειλες για εκδίκηση να σκοτώσεις τέσσερις άντρες από τη φάρα του φονιά. Το γεγονός αυτό θα μου έδινε την ευκαιρία να γράψω ένα ιστορικό μυθιστόρημα με πλούσια αστυνομική πλοκή, για μια εποχή που θεωρώ σπουδαία.

3. Ποιος από τους ήρωες του νέου σας βιβλίου είναι ο αγαπημένος σας; Και ποιος σας ''ταλαιπώρησε'', είτε ψυχολογικά, αφού απείχε πολύ από τον δικό σας ψυχισμό, είτε τεχνικά, να τον αποτυπώσετε στο χαρτί;

Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, οπότε με απασχόλησε και με προβλημάτισε πρωτίστως ο κεντρικός ήρωας. Όταν δεν περιγράφεις απλώς έναν ήρωα, αλλά ζεις μέσα από αυτόν μια άλλη εποχή, είναι μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία. Για να το πετύχω χρησιμοποίησα τεχνικές Στανισλάφσκι.


4.Πόσο καιρό ετοιμάζατε το νέο σας βιβλίο; Και τι σας πήρε περισσότερο χρόνο, η έρευνα ή συγγραφή του;

Η έρευνα μου πήρε περίπου μισό χρόνο και άλλα δυόμιση χρόνια η συγγραφή του μυθιστορήματος. Βέβαια, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έγραψα κι ένα σενάριο μεγάλου μήκους. Μόλις άφηνα το «Μαύρο φυλαχτό» στην άκρη για να δημιουργήσω απόσταση από το κείμενο, το έριχνα στο σινεμά.

5. Διαβάζοντας ένα βιβλίο ψάχνω πάντα κάτω από τις λέξεις τα μηνύματα που ίσως θέλει ο συγγραφέας να μεταφέρει στους αναγνώστες του. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα μήνυμα που οι ήρωες και η ιστορία του Μαύρου Φυλαχτού θέλουν οπωσδήποτε εμείς οι αναγνώστες να το ''παραλάβουμε'';

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Η κάθε ελευθερία.

6.Ποια επίθετα θα χρησιμοποιούσατε για να προσδιορίσετε το βιβλίο σας;

Γενικά με τα επίθετα δεν τα πηγαίνω και πολύ καλά. Θα πω αντί αυτού: ζω κάτι, δεν το περιγράφω. Ατμόσφαιρες αντί για περιγραφές. Βάθος και πλάτος. Πλοκή, χαρακτήρες και γλώσσα για μένα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία. Όλα είναι σημαντικά.

7. Πότε ήρθε η συγγραφή στην ζωή του Βαγγέλη Μπέκα; Ποια ανάγκη τού ικανοποιεί;

Περίπου στα είκοσι ξεκίνησα να γράφω μεθοδικά. Διότι η τέχνη διερευνά τα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Φρόιντ είχε επηρεαστεί και εμπνευστεί από τον Ντοστογιέφσκι. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι το αρχαίο δράμα είναι ανώτερο από τη φιλοσοφία.

8. Για σας ποια στοιχεία σε ένα βιβλίο σάς κάνουν να το χαρακτηρίσετε τελικά ως πραγματική Λογοτεχνία;

Επειδή δεν μου αρέσει και τόσο ο όρος «πραγματική λογοτεχνία», θα περάσω στην απέναντι όχθη και θα πω ότι για μένα ένα μυθιστόρημα είναι σημαντικό όταν ο λόγος προσεγγίζει τα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν συμβαίνει όταν η γλώσσα είναι αυτοσκοπός. Ο λόγος είναι κάτι πολύ βαθύτερο από τη γλώσσα.

9. Στον καιρό της Κρίσης η Λογοτεχνία και η ανάγνωσή της τι μπορεί να δώσει στον μέσο πολίτη;

Νομίζω το υπαινίχτηκα και πιο πάνω. Αν θεωρείτε ότι έχει εξηγήσει επαρκώς τα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης η θρησκεία ή η επιστήμη, μην διαβάζετε μυθιστορήματα. Και αυτό το λέω δίχως να είμαι, φυσικά, ενάντιος της θρησκείας ή της επιστήμης. Για να μην παρεξηγηθώ αδίκως, ο καθένας με το ρόλο του.

10. Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο μου, θα ήθελα να δώσετε ένα μήνυμα που να απευθύνεται σε όλους όσους δεν διαβάζουν λογοτεχνία, προκειμένου αυτό το μήνυμα να συμβάλει στην προτροπή να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου!

Διαβάζοντας λογοτεχνία ζεις σε άλλες εποχές. Ζεις κι άλλες ζωές. Βιώνεις αυτό που δεν τολμάς. Εξελίσσεσαι. Ψυχαγωγείσαι.

*****

ΜΑΥΡΟ ΦΥΛΑΧΤΟ

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

1797 Η αριστοκρατία των Βενετών καταρρέει στα Επτάνησα και η δημοκρατία των Γάλλων καταφθάνει μαζί με νέες ιδέες και ιδανικά. Η Γαλλική Επανάσταση εξαπλώνεται. 

Το Κριτήριο των οπλαρχηγών στέλνει τον Μάρκο κατάσκοπο του Σουλίου στην Κέρκυρα, για να μάθει αν οι Γάλλοι έρχονται σαν φίλοι ή εχθροί. Ο Αλή πασάς παραμονεύει. Όπλα του Μάρκου, οι γνώσεις που αποκόμισε στις ξακουστές σχολές των Ιωαννίνων, η ευστροφία και η μουσική. Αχίλλειος πτέρνα του, η έλλειψη θάρρους, αν και Σουλιώτης. Φιλοξενείται στο αρχοντικό του μεγαλέμπορα σιορ Μάντακα, όπου μαγεύεται απ’ την αρχόντισσα και την κόρη της, γυναίκες που αποπνέουν φραντσέζικο αέρα. Παριζιάνικα αρώματα και Σούλι: δυο κόσμοι συγκρούονται μέσα του· δυο κόσμοι όπου οι γυναίκες γράφουν Ιστορία. 

Στην Κέρκυρα ο Μάρκος εμποτίζεται με τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης που εφαρμόζονται στο νησί και γίνεται φίλος με τον Περραιβό, τον τελευταίο Έλληνα που είδε ζωντανό τον Ρήγα Φεραίο. Όμως ένας φόνος τον γυρίζει πίσω. Κι όταν κάποιος χάλαγε γυναίκα στο Σούλι, όφειλες να σκοτώσεις τέσσερις άντρες από τη φάρα του φονιά για να έρθει το αίμα στα ίσα. Ο Μάρκος μυρίζει αίμα και πισωπατά. 

Τότε ο Αλή πασάς ορμά στο Σούλι κι ο Μάρκος παγιδεύεται στο πλέγμα του έρωτα, της βεντέτας και της πατρίδας που κινδυνεύει από τους Οθωμανούς. Έρωτας, αδερφή, χρέος. Κόκκινο σαν αίμα. Και μες στον χαλασμό της μάχης των χριστιανών με τους μουσουλμάνους, το μαύρο φυλαχτό γίνεται ευχή και κατάρα για μια λύση.

Βιογραφία Συγγραφέως

O ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ γεννήθηκε στην Πρέβεζα. Έχουν εκδοθεί ακόμα τρία μυθιστορήματά του: Το 13ο υπόγειο, Φετίχ και Οι αισιόδοξοι, ενώ ασχολείται και με το σενάριο. Το 2015 έλαβε το πρώτο βραβείο για σενάριο μεγάλου μήκους από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος («Η χύτρα»). Διηγήματα και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Zει στην Αθήνα, όπου συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής.
Από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορεί το ΜΑΥΡΟ ΦΥΛΑΧΤΟ.


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου