Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Οι ελαιώνες του Βερολίνου-Ιφιγένεια Βουρδούνη

     Στους ελαιώνες του Βερολίνου ο εφτάχρονος Αργύρης, ο αφηγητής του βιβλίου της Ιφιγένειας Βουρδούνη, μας εξιστορεί με τρόπο μεταδοτικό και καθηλωτικό την ιστορία της οικογένειάς του, μια ιστορία που μας περνά μέσα από την δίνη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και του Ναζισμού καθώς και απ’τον όλεθρο της ζήλιας και της παράνοιας του αδερφού του, του Άρη, από το πάθος και τον έρωτα της Ασπασίας με τον αξιωματικό των Ες Ες, Αλόις, και γενικότερα μέσα από καταστάσεις που είναι απόρροια του εσώτερου κόσμου του κάθε ήρωα. 
     Η ιστορία ξεκινά την 1η Νοέμβρη του 1940, την στιγμή δηλαδή που η Κέρκυρα σφυροκοπείται από τους βομβαρδισμούς των Ιταλών κατακτητών. Όλοι στο νησί τρέχουν να καλυφθούν από τον αδηφάγο θάνατο, ανάμεσα σ’αυτούς και η οικογένεια του Αργύρη. 
     Ο Ιάκωβος, ο πατέρας της οικογένειας, μαζί με την μεγάλη κόρη του, την Ασπασία, βρίσκονται στο νοσοκομείο του νησιού όντες γιατροί στο επάγγελμα, όταν η Θεοδώρα βγαίνει πανικόβλητη στα καντούνια της Κέρκυρας για να βρει το μόνο από τα παιδιά της, που δεν βρίσκεται κάτω από τις προστατευτικές της φτερούγες, τον μεγάλο της γιο, τον Άρη, που ακόμα και εκείνη την κρίσιμη στιγμή επιλέγει να δείξει τον σκληρό και άπονο χαρακτήρα του. Σαν άλλος θεός του πολέμου θα κηρύξει ή μάλλον θα ενισχύσει τον πόλεμο με την οικογένειά του και θα βάλει τα μέλη της σε μια νέα δίνη όμοια –αν όχι ανώτερη- μ’αυτή του πολέμου που κήρυξε το Γ’Ράιχ στην ανθρωπότητα.
     Η ταπεινή καταγωγή της Θεοδώρας ήταν αυτή που πάντα μεγάλωνε το μένος του Άρη για την οικογένειά του και θα είναι αυτή που μπρος στην απάνθρωπη κοσμοθεωρία των ναζιστών θα αναγκάσει τον Ιάκωβο, προκειμένου να προστατεύσει τα παιδιά του, να πάρει κάποιες αποφάσεις που οι συνέπειες θα πλήξουν το κάθε μέλος ανεπανόρθωτα. Η Ασπασία θα σταλεί στο Βερολίνο κοντά στον αδερφικό φίλο του Ιάκωβου, τον Μαξ, όπου μαζί του θα πολεμήσει τον ναζισμό προσπαθώντας  να σώσει Εβραιόπουλα που προορίζονταν για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων, θα γνωρίσει το πάθος αλλά και την προδοσία στο πρόσωπο του Αλόις για τον οποίο θα συγκρουστεί με τον ίδιο της τον εαυτό και τις αρχές της. Τα δίδυμα αδέρφια, ο Σάββας και ο Βαλάντης, ακολουθούν το δρόμο της λευτεριάς, το δρόμο της Αντίστασης και ο Άρης κόντρα σ’ όλα και σ’ όλους θα μπει στη στράτα του εχθρού, με την δύναμη του οποίου θα βρει την ευκαιρία να τιμωρήσει τους ανθρώπους που η αλαζονεία του τους έχει κατατάξει στους πλέον μισητούς αντιπάλους του. Ο Αργύρης τότε θα τραβήξει το νήμα της διήγησής του και θα μας συνεπάρει σε μια καθηλωτική ιστορία με φόντο την ναζιστική Ευρώπη και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως...

     Ένα εξαιρετικό ιστορικό βιβλίο γεμάτο περιγραφές που ζωντανεύουν τον ζόφο της ναζιστικής Ευρώπης, φωτίζουν την ανιδιοτελή αγάπη της μάνας -απ’τις αγαπημένες ηρωίδες!-  και φέρνουν στο φως όλο το ιστορικό πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η μυθοπλασία ήταν άψογα συνδεδεμένη με τα ιστορικά στοιχεία ενώ οι ήρωές του –εκτός από τον Άρη που θα ήθελα περισσότερη ανάλυση για το πώς οδηγήθηκε σ’ αυτό το μίσος- πολύ καλά δομημένοι. Το φινάλε λυτρωτικό όπως έπρεπε να είναι.
     Διαβάστε το... πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σας συγκινήσει! Θα σας θυμώσει! Θα σας λυτρώσει!

Βαθμολογία 5/5
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Οι ελαιώνες του Βερολίνου
Συγγραφέας: Ιφιγένεια Βουρδούνη
Εκδ.: Κέδρος
Ημερ.Εκδ.: 2016
Σελ.: 432
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου