Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Η ματωμένη αρχόντισσα-Λία Ζώτου & Θοδωρής Καραγεωργίου

     Στην Ματωμένη αρχόντισσα των Λία Ζώτου και Θοδωρή Καραγεωργίου πρόσωπα απλά, καθημερινά, πρόσωπα που τα ονόματά τους δεν καταχωρήθηκαν στις σελίδες της επίσημης Ιστορίας μας μεταφέρουν στην προεπαναστατική και επαναστατημένη Ελλάδα του 1821 φτάνοντας έως το 1833 και στην άφιξη του Όθωνα. Φιλέλληνες του εξωτερικού, αμούστακα παιδιά και αρχοντοπούλες δρουν ο καθένας από το δικό του μετερίζι για την απελευθέρωση της σκλάβας Ελλάδας, που όπως εύστοχα παραλληλίζει ένας από τους ήρωες του κειμένου, η Ελλάδα είναι για τους υποστηριχτές της απελευθέρωσης της: «Μια γυναίκα λεβέντισσα, μια γυναίκα αρχόντισσα που στέκει περήφανη κι αγέρωχη. Με τη λευκή την πουκαμίσα της, τη χρυσοποίκιλτη φορεσιά της. Μπορώ, θαρρείς, ν’ αγγίξω το υφάδι της. Μία γυναίκα στριμωγμένη στη γωνιά, απ’ όλους σας κυκλωμένη. Μα πάνω της βαστάει λεπίδι, και το ’χει πιότερο να πεθάνει παρά να πέσει στα βρομερά σας χέρια!» 
     Η αφήγηση ξεκινά το 1818 στην Οδησσό με την μυστική ορκωμοσία ενός έμπορα, του Αντρέα Παππά,  ο οποίος γίνεται μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Ο Αντρέας ορκίζεται πως θα διαδώσει το όραμα της Εταιρίας και θα εργαστεί για την Επανάσταση που όλο και πλησιάζει. Προσεγγίζει λοιπόν με προσοχή καπεταναίους, έμπορους και ανθρώπους του πνεύματος όπως ο Ελβετός τυπογράφος Λούκας που δίνεται ψυχή τε και σώματι για την απελευθέρωση του Έθνους, και τους μυεί στην οργάνωση και στους σκοπούς της.
          1821...
      Η Ελλάδα φλέγεται. Αμούστακα παιδιά, όπως ο Φώτος και η αδερφή του η Αμαλία από την Χίο, ο Παναγής το κλεφτόπουλο, ο Σουλιώτης Κίτσος και η Δροσή που μαζί με την δεκατριάχρονη Αϊσέ το σκάνε από το χαρέμι του Αλί Πασά περιδιαβαίνουν την Ιστορία και μας μεταφέρουν τον παλμό των εξεγερμένων.  Κάθε πρόσωπο προσφέρει στον Αγώνα: ο Φώτος γίνεται μπουρλοτιέρης στο πλευρό του θρυλικού Κανάρη, η Αμαλία μετά την Σφαγή της Χίου πιάνει την πένα και με όπλο τον λόγο διαφωτίζει και εμψυχώνει, με την βοήθεια του Λούκας και του Αντρέα που θα ερωτευτεί και θα γίνει τελικά ο άντρας της, το λαό, ο Παναγής μπαίνει στη στρατιά του Κολοκοτρώνη και απελευθερώνει την σκλαβωμένη Πελοπόννησο, ο Κίτσος υπερασπίζεται το πολιορκημένο Μεσολόγγι...
       Αντρέας, Λούκας, Αμαλία, Κίτσος, Δροσή... Πρόσωπα. Χίος, Σούλι, Μεσολόγγι, Τριπολιτσά, Ναύπλιο. Και μέρη επαναστατημένα.
         
         Μέρη και.... πρόσωπα που χωρίς να διδάσκουν μας κάνουν βίωμα την Ελληνική Επανάσταση καθώς η πένα του συγγραφικού διδύμου την ζωντανεύει μυθιστορηματικά με τρόπο άκρως μεταδοτικό και ρεαλιστικό. Οι ήρωες μας παρασύρουν στον Αγώνα, μας εμπνέουν με τις ανιδιοτελείς πράξεις τους και μας παραδειγματίζουν με την αυτοθυσία τους για την πατρίδα. Οι σκηνές που αναφέρονται στη Σφαγή της Χίου, στην Έξοδο του Μεσολογγίου, στα σκλαβοπάζαρα όπου κατέληγαν οι αιχμάλωτοι καθηλώνουν και συγκλονίζουν με την ένταση, την βία και τον ρεαλισμό τους.
      Διαβάστε το! «Η ματωμένη αρχόντισσα» είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο από άποψη θεματολογίας μα και γραφής(αγαπώ την γραφή του συγγραφικού διδύμου. Για άλλη μια φορά με αντάμειψαν!).
       Συγχαρητήρια στους συγγραφείς!



Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Η ματωμένη αρχόντισσα
Συγγραφείς: Λία Ζώτου & Θοδωρής Καραγεωργίου
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: 19/04/2018
Σελ.: 392


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου