Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Χαριστική Βιβλιοθήκη-Αντώνης Παπαθεοδούλου & Δικαίος Χατζηπλής



     Η «Χαριστική Βιβλιοθήκη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και στις σελίδες της οι συγγραφείς, Αντώνης Παπαθεοδούλου και Δικαίος Χατζηπλής, καθώς και η εικονογράφος, Μυρτώ Δεληβοριά, κατορθώνουν να αποτυπώσουν με τρόπο απλό και τρυφερό τον δοτικό κόσμο του βιβλίου, την δύναμή του κι όλα όσα περικλείονται σ’ αυτό και μας ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ απλόχερα κατά την ανάγνωσή του. 

    Ο ήρωάς της, ο μικρός Σοφοκλής, πηγαίνει με τον μπαμπά του για πρώτη φορά στη Δανειστική Βιβλιοθήκη της περιοχής του. Εκεί, αφού κατεβάσει όλα τα βιβλία από τα ράφια, διαβάζει προσεκτικά όλες τις περιλήψεις και επιλέγει τελικά ένα βιβλίο μικρό στο μέγεθος με πολλές όμως ιστορίες, με την βιβλιοθηκάριο να του υπενθυμίζει: «Μην ξεχάσεις πως, μόλις το διαβάσεις, θα πρέπει να μας το επιτρέψεις!».
     Ο Σοφοκλής γεμάτος ανυπομονησία φεύγει με τον μπαμπά του για το σπίτι, στο δρόμο της επιστροφής διαβάζει ήδη την πρώτη ιστορία, ο ήρωας της οποίας θα γίνει φίλος του και θα τον συντροφεύσει...
     Μόλις φτάνουν στο σπίτι κλείνεται στο δωμάτιο του και βυθίζεται στον κόσμο του βιβλίου, εκεί που του γεννιούνται πολλά πολλά ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, εκεί που η ΦΑΝΤΑΣΙΑ του όλο και μεγαλώνει, εκεί που οι νέες ΛΕΞΕΙΣ που μαθαίνει αγγίζουν την ψυχή του και παίρνουν σχήμα μπρος στα μάτια του, εκεί που οι ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΙ και ο κάθε αναγνώστης επισκέπτεται νοερά μέρη που ίσως και να μην επισκεφτεί ποτέ στη ζωή του...
    Όταν τελειώνει την ανάγνωση του βιβλίου και φτάνει η μέρα της επιστροφής του στη Δανειστική Βιβλιοθήκη, ο μικρός Σοφοκλής κυριεύεται από θλίψη καθώς δεν θέλει να το αποχωριστεί: «Πρέπει να το επιστρέψω ΌΛΟ;», ρωτά τη μαμά του και μπαίνει στο αυτοκίνητο του μπαμπά με τη θλίψη του όλο να γιγαντώνεται. Μόλις φτάνει στη βιβλιοθήκη η βιβλιοθηκάριος του ζητά ΜΟΝΟ το βιβλίο!
          Μόνο το βιβλίο;
     «Τους φίλους, τις γνώσει, τα ταξίδια, τις λέξεις... δε τα θέλετε πίσω:», ρωτά ο Σοφοκλής κι η απάντηση που του δίνει η βιβλιοθηκάριος τον κάνει να αναφωνήσει πως δεν είστε Δανειστική Βιβλιοθήκη, είστε ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ!

    Ένα υπέροχο, έξυπνο και ζωηρό βιβλίο που θα αποκαλύψει στα παιδιά τον κόσμο του Βιβλίου! Διαβάζοντας το οι μικροί αναγνώστες θα αντιληφθούν όλα όσα μπορεί να τους προσφέρει ένα λογοτεχνικό ανάγνωσμα και ίσως -τι ίσως; ΣΙΓΟΥΡΑ!- η «Χαριστική Βιβλιοθήκη» να αποτελέσει την αφετηρία για την φιλαναγνωσία και το μπάσιμο σε ένα κόσμο που μαγνητίζει, τον κόσμο της Λογοτεχνίας.
     Κοιτάζοντας το εξώφυλλο με τους ήρωες των βιβλίων που φιλοξενούνται στα ράφια της βιβλιοθήκης να στέκουν στα παράθυρα της περιμένοντας με προσμονή τους μελλοντικούς αναγνώστες, μου γεννιέται η επιθυμία να σας παροτρύνω να επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά σας την Δανειστική Βιβλιοθήκη της περιοχής σας! Υπάρχουν τόσα βιβλία, τόσες ιστορίες, τόσοι ήρωες που προσμένουν τους μικρούς βιβλιόφιλους για να τους χαρίσουν όλα όσα οι δημιουργοί τους τούς εναπόθεσαν κατά τη συγγραφή! 
      Συγχαρητήρια στους δημιουργούς!  
   

Και μην ξεχνάτε: 
     Επισκεφθείτε μια Δανειστική Βιβλιοθήκη!
     Διαβάστε ένα Βιβλίο!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Χαριστική Βιβλιοθήκη
Συγγραφείς: Αντώνης Παπαθεοδούλου & Δικαίος Χατζηπλής
Εικονογράφος: Μυρτώ Δεληβοριά
Ηλικία: +5
Εκδ.: Πατάκη
Ημερ.Εκδ.: Φεβρουάριος 2019
Σελ.: 44


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου