Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Καβαφικοί φόνοι-Θοδωρής Παπαθεοδώρου

      Οι «Καβαφικοί φόνοι» του Θοδωρή Παπαθεοδώρου είναι ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα με την πλοκή του να κινείται γύρω από το έργο του σπουδαίου Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, κάτι που καθιστά το βιβλίο ένα ξεχωριστό ανάγνωσμα καθώς στις σελίδες του συνδυάζονται επιτυχώς το μυστήριο, η δράση και οι ανατροπές του Αστυνομικού είδους με την ατμόσφαιρα και τους συμβολισμούς της Ποίησης.
  
       Οι δύο κεντρικοί ήρωές του, ο ντεντέκτιβ Νίκος Μάντης και ο καθηγητής Ιστορίας Δαρείος καλούνται να λύσουν το μυστήριο που καλύπτει ο θάνατος της υπερήλικης, λάτρης του ποιητή και με καταγωγή απ’ την Αλεξάνδρεια, Πανδώρας Καλλέργη. Ο Μάντης αναλαμβάνει την υπόθεση ύστερα από ένα ανώνυμο ηλεκτρονικό μήνυμα και, με δέλεαρ το ποσό που του προσφέρεται, καλείται να απαντήσει στο ερώτημα: αυτοχειρία ή φόνος ; 
        Όταν φτάνει στο χώρο όπου βρέθηκε νεκρή η Πανδώρα Καλλέργη διαπιστώνει πως όλα αποπνέου Καβάφη: το σαλόνι του σπιτιού της είναι μια πιστή απομίμηση του σαλονιού του ποιητή απ’το σπίτι του στην Αλεξάνδρεια ενώ δυο ποιήματά του βρίσκονται δίπλα στη νεκρή.  Έτσι έρχεται σε επαφή με τον καθηγητή, η συμβολή του οποίου είναι καταλυτική καθώς ο Δαρείος είναι ο πλέον κατάλληλος να αναλύσει το καβαφικό έργο. 
     Η μία θεωρία διαδέχεται την άλλη κι ενώ είναι έτοιμοι ελλείψει στοιχείων να αποφανθούν πως πρόκειται για αυτοκτονία, οι δυο φόνοι που ακολουθούν τους βεβαιώνουν πως πρόκειται για έναν κατά συρροή δολοφόνο που ακολουθεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο: ‘’υπογράφει’’ τις δολοφονίες αφήνοντας δίπλα στα θύματά του κάποιο ποίημα του Καβάφη. 
     Κι έτσι η έρευνα παίρνει άλλη τροπή. Ο Μάντης και ο Δαρείος ξεψαχνίζουν τα ημερολόγια της Καλλέργη, αναλύουν τα ποιήματα και προσπαθούν να καταλάβουν την επιλογή αυτών και την μεταξύ τους σύνδεση. 
     Ποιος κρύβεται πίσω απ’ τους φόνους; Και ποιο είναι το κίνητρό τους; Η εκδίκηση; Το οικονομικό όφελος; Και, αλήθεια, τι ρόλο παίζει η κλειστή λέσχη της Ιθάκης, μια ποιητική λέσχη που προστάτευε και προωθούσε το έργο του Καβάφη και που ιδρύθηκε και χρηματοδοτούνταν απ’ την εκλιπούσα;

     Ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν μόνο αν διαβάσετε τους Καβαφικούς φόνους του Θοδωρή Παπαθεοδώρου. Επιλέξτε το για ανάγνωση, πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο με γραφή ρεαλιστική και χιουμοριστική σε κάποια σημεία, γεμάτο δράση, ανατροπές και συμβολισμούς  που αποκρυπτογραφούνται στις τελευταίες καταιγιστικές σελίδες του κειμένου. Θα χαρακτήριζα ευφυές το ρόλο που έπαιξε το καβαφικό έργο (μέτρησα μέσα στο κείμενο περίπου 14 ποιήματα του Καβάφη) στην πλοκή του μυθιστορήματος. 
      Συγχαρητήρια στο συγγραφέα!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου: 
Τίτλος: Καβαφικοί φόνοι
Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαθεοδώρου
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ: 11/10/2012 
Σελ.: 520

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου