Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

ΟΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο-Βαγγέλης Ηλιόπουλος


     Γιατί... Δεν... μπορώ να ζω ΟΛΑ όσα επιθυμώ;
Κι όμως μπορείς να τα ζήσεις ΟΛΑ σε ένα βιβλίο, λέει ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος στο τρίτο βιβλίο της ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και εικονογραφείται από την σπουδαία και αγαπημένη εικονογράφο Έφη Λαδά.

     Γιατί; ρωτούσαν με παράπονο, στο πρώτο βιβλίο της σειράς, τα παιδιά όταν το ταξιδιάρικο λήμμα αυτής της λεξούλας προσγειωνόταν στα χέρια τους. Γιατί να υπάρχει πόνος;, γιατί να υπάρχει αρρώστια;, γιατί να υπάρχει φτώχεια, πόλεμος κι αδικία στον κόσμο; Και το ΓΙΑΤΙ που εγκατέλειψε τη Γη κι έφτασε απογοητευμένο στον ουρανό κατόρθωσε τελικά να φέρει την ΕΛΠΙΔΑ.
     Το ερωτηματικό Γιατί μετατρέπεται στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, στο δηλωτικό ΔΕΝ με τον αφηγητή να δηλώνει: Εγώ ΔΕΝ έχω...
     Κάποια παιδιά έχουν σπίτι, εγώ ΔΕΝ έχω. ΔΕΝ έχω πρόσβαση στην παιδεία, στο φαγητό, στο νερό. ΔΕΝ διασκεδάζω. ΔΕΝ έχω βιβλία να διαβάζω. ΔΕΝ γεύομαι αγαθά που για άλλους είναι δεδομένα. Όμως ΔΕΝ το βάζω κάτω, φτιάχνω την καλούμπα του χαρταετού μου με ζύγια την Αγάπη, τον Σεβασμό, την Δύναμη και την Φιλία και συνεχίζω να διεκδικώ, να παλεύω, να ελπίζω.

     Γιατί και Δεν, δυο τίτλοι. δυο λέξεις τόσο μικρές σε έκταση μα τόσο μεγάλες σε περιεκτικότητα συναισθημάτων: απογοήτευση, θυμός, αγανάχτηση, βουβή θλίψη, παράπονο. Συναισθήματα που τώρα στο τρίτο βιβλίο της σειράς, μια ακόμα μικρή λέξη ως τίτλος κατορθώνει να τα απαλύνει και να προσφέρει την παρηγοριά της παραμυθίας γιατί ΟΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο!
       ΌΛΑ; 
       ΌΛΑ! 
     ΌΛΑ μπορείς να τα... νιώσεις σε ένα βιβλίο: χαρά, ελπίδα, λύτρωση, παρηγοριά. Όλα μπορεί να... στα προσφέρει ένα βιβλίο: πληροφόρηση, προβληματισμούς, ταξίδια νοερά σε τόπους υπαρκτούς ή μη, ταύτιση με τους ήρωες και τις ζωές τους, διαμόρφωση της ψυχής μας.

Άρχισα να διαβάζω και να προσπαθώ να καταλάβω τι σκέφτεται και τι νιώθει ο ήρωας. Κι ήταν τόσο μεγάλη η ένταση, που σε λίγο ήθελα να γίνω αυτός.
«Μαγικό» ψέλλισα.
«Αληθινό» είπε εκείνος, ο οποίος ήταν κρυμμένος πίσω μου.
«Ο μόνος τρόπος να βγεις από το εγώ σου. Ο μόνος τρόπος να τα καταλάβεις για τους άλλους ΟΛΑ»


     Ο αγαπημένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βαγγέλης Ηλιόπουλος μας προσφέρει με το «ΟΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο» μια μαγευτική ιστορία, στην οποία, όπως μαρτυρά κι ο τίτλος, αναφέρεται με ατμοσφαιρικό τρόπο στο ρόλο του βιβλίου κι ΟΛΑ όσα απλόχερα μας χαρίζει αυτό κατά την ανάγνωσή του με τον μυστηριώδη ήρωά του να μας συστήνει κλασσικούς χάρτινους ήρωες σπουδαίων συγγραφέων όπως του Καζαντζάκη, του Ιούλιου Βερν και της Πηνελόπης Δέλτα και να παρακινεί τον μικρό αναγνώστη στην φιλαναγνωσία και στην είσοδό του στον πλούσιο κόσμο της Λογοτεχνίας.

    Η εικονογράφηση είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!
     
      Συγχαρητήρια στον συγγραφέα, Βαγγέλη Ηλιόπουλο!
      Συγχαρητήρια στην εικονογράφο, Έφη Λαδά!
     
      Επιβάλλεται να το διαβάστε! Και κυρίως να το ζήσετε!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: ΟΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφηση: Έφη Λαδά
Εκδ.: Πατάκη
Ημερ.Εκδ.: Ιούνιος 2019
Ηλικία: 5+
Σελ.: 36


****

Βιογραφίες: 

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία. Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο λογοτεχνίας για παιδιά, "Η ιστορία της ζαρωμένης κάλτσας". Το 1997 κυκλοφόρησε ο "Τριγωνοψαρούλης", που σύντομα έγινε διάσημος και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Από τότε κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία του -μερικά από τα οποία βραβεύτηκαν από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, το περιοδικό "Διαβάζω" κ.τ.λ. Επίσης βιβλία του κυκλοφορούν στο εξωτερικό, ενώ συναντάει συχνά τους αναγνώστες του, σε σχολεία και σε φεστιβάλ βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικού τμήματος της IBBY) για τη διετία 2008-2010.


Η Έφη Λαδά γεννήθηκε στην Κλειτορία Αχαΐας στις 23-11-1959. Σπούδασε το σχέδιο και το χρώμα στο Εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή. Από το 1991 και μετά ασχολείται αποκλειστικά με το παιδικό βιβλίο . Έχει κάνει εικονογράφηση για πάνω από 40 βιβλία. Το 1998 έλαβε μέρος, σαν εικονογράφος, στη 15η Mostra internationale d' illustrazione per l' infanzia στο Sarmede της Ιταλίας. Το 2004 έλαβε μέρος στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στη Bologna. Το 2005 πραγματοποίησε έκθεση ζωγραφικής στην Τεχνόπολη με τίτλο "Παραμυθοπινελιές, Μια φορά κι έναν καιρό στην Αθήνα", και τον ίδιο χρόνο έκανε τη σκηνογραφία για τη μουσική παράσταση του ιρλανδέζικου παραμυθιού "Ο κούκος των Χριστουγέννων" που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο της "Τα γενέθλια της Ινφάντα" (εκδ. Πατάκη) μεταφράστηκε στα ιταλικά και στα κορεατικά. Το 2006 το βιβλίο της "Κυριακές στο πάρκο" προτάθηκε για το Κρατικό Βραβείο. Το 2009 απέσπασε το Βραβείο Εικονογράφησης από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ (Κύκλος Παιδικού Βιβλίου), για το βιβλίο "Η βροχή των αστεριών".

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου