Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Οι γιοι της γαλανής Κυράς-Δήμητρα Ιωάννου

      Στους Γιους της Γαλανής Κυράς η πένα της Δήμητρας Ιωάννου βουτά στο μπλε του Αιγαίου και μέσω του όμορφου λογοτεχνικού της λόγου μας παρασύρει στις πολλαπλές αποχρώσεις του, στη Σύρο του 19ου αιώνα και στην ρομαντική και γεμάτη έρωτα, πάθη κι αμαρτήματα ιστορία των τριών γενεών της οικογένειας που πρωταγωνιστεί στις σελίδες του, της οικογένειας Βονασέρα. 
    Με περιγραφές μυσταγωγικές -είναι από τα στοιχεία που λατρεύω στη γραφή της συγγραφέως!- θαυμάζουμε τον τόπο και μεταφερόμαστε σ’ αυτόν κατανοώντας το κοινωνικοπολιτικό ανάγλυφο της εποχής με τις διαφορές πλούσιων και φτωχών να είναι ευδιάκριτες. Βιώνουμε, ήδη από τις πρώτες αράδες του, ποικίλα συναισθήματα με την αφήγηση να ξεκινά στη Σύρο του 1841 και στην μυστηριώδη άφιξη δύο αντρών, του Ρήγα και του Διαμιανού, οι πράξεις των οποίων παρακινούμενες από το πάθος μα και τον εγωισμό, απ’ το καλό μα και το κακό που φέρει η ψυχή τους επηρεάζουν τις ζωές των ίδιων μα κυρίως των απογόνων τους. 

     Ένα τραγικό μυστικό ενώνει τους δύο τόσο αταίριαστους στο φαίνεσθαι και κυρίως στο είναι άντρες: ο Ρήγας ρωμαλέος μα με συνείδηση, αντιπροσωπεύει το φως, την αγάπη, το καλό ενώ ο Δαμιανός λιανός με αγγελική όμως μορφή και με ψυχή σκοτεινή κι αδίσταχτη το σκοτάδι, το μίσος και το κακό. Όταν φτάνουν στο νησί προσπαθούν να κατακτήσουν ένα κομμάτι ζωής σ’αυτό. Δουλεύουν ως χτίστες και πιάνουν δουλειά στο αρχοντικό του Βονασέρα. 
     Λίγο καιρό μετά ο Ρήγας ερωτεύεται τη Ζαμπία, μια παθιασμένη γυναίκα, και ο Δαμιανός προσεγγίζει την άμαθη στον έρωτα κόρη του άρχοντα Δομένικου Βονασέρα με μόνο σκοπό του να σφετεριστεί τα πλούτη της και να αποκτήσει δύναμη. Μέσα στους γάμους τους κυριαρχεί το πάθος, ο έρωτας, το ψέμα, τα ένοχα μυστικά που σαν αόρατες κλωστές ενώνονται και με τις ζωές των απογόνων τους...
   Μαρία, Δομήνικος, Λουκρητία, Λορέντζος ονόματα, πρόσωπα και ιστορίες που παρασύρουν τον αναγνώστη σε μια ατμοσφαιρική ιστορία με το Καλό και το Κακό να συνεχίζουν την αέναη πάλη τους και τον Έρωτα να οδηγεί τελικά σε μονοπάτια λουσμένα από το εκτυφλωτικό φως της δικαίωσης... 
     Πάθη λοιπόν! Αυτά καθοδηγούν τους ήρωες. Πάθη και μυστικά! Με το μεγαλύτερο όλων να το κρατά ο γερο-Δομένικος Βονασέρας. ένα μυστικό που συνδέει ερήμην τους τα πρόσωπα των τριών γενεών και που σταδιακά θα τα οδηγήσει στο λυτρωτικό φινάλε!

     «Οι γιοι της γαλανής Κυράς» είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο, με δομή άρτια, ήρωες άψογα σκιαγραφημένους που έχουν τη δύναμη να σου δημιουργούν αισθήματα -ξεχώρισα τον Λορέντζο, η πάλη του ήρωα ήταν συγκλονιστικά και ρεαλιστικά δοσμένη απ’ την συγγραφέα! Μα και την Δάφνη, η σιωπή της ήταν εκκωφαντική!- και με περιγραφές που με έκαναν να σεργιανίσω νοερά στην αρχόντισσα του Αιγαίου, την Σύρο, να χαθώ στο μπλε του αρχιπελάγους της και να βιώσω το κλίμα και τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής: 
     "Ο πρώτος γιος του καλοκαιριού, ο προκομμένος Ιούνης, μόλις είχε αριβάρει στο νησί και χύθηκε πανέτοιμος να τελειώσει τις δουλειές στα κτήματα. Χαιρέτησε τους φίλους του, τους γεωργούς, που τον υποδέχτηκαν ενθουσιασμένοι. Είχαν κοπιάσει ολοχρονίς και τώρα περίμεναν με λαχτάρα τον ερχομό του.
     Πρώτο του μέλημα ήταν να ξανθύνει τα στάχυα και εκείνοι τα θέρισαν και τα θημώνιασαν χωρίς καθυστέρηση. Όμως δε σταμάτησε εκεί! Εργατικός κι αεικίνητος γλύκανε τα κεράσια, όρνιασε τα σύκα, άνθισε τα λουλούδια, φούσκωσε τους καρπούς και με το μαγικό ραβδί του μετέτρεψε τον ανθό της ελιάς στο ευλογημένο χρυσοπράσινο θαύμα της ελληνικής γης.
     Κατόπιν, αποκαμωμένος, πήγε να ξεπλυθεί στη θάλασσα. Εκεί γλυκοχαιρετήθηκε με τον αστραφτερό άρχοντα του ουρανού και μαζί χάρισαν τα δώρα τους στη Γαλανή Κυρά. Έχυσαν στα νερά της διάφανα κρύσταλλα και πολύτιμα πετράδια κι εκείνη τα στολίστηκε κοκέτικα κι έπιασε χαρούμενη το δροσερό σιγομουρμούρισμά της." (σελ.171-2)

   Η ντοπιολαλιά που χρησιμοποίησε η συγγραφέας, ειδικά στους διαλόγους, βοήθησε, φυσικά, στην απόδοση του κλίματος και στη κατανόηση του. 
     Η πλοκή του είναι απρόβλεπτη και ανατρεπτική με το φινάλε να επιφέρει λύτρωση τόσο στους ήρωες όσο και στους αναγνώστες. 
      Διαβάστε τους Γιους της Γαλάνης Κυράς! Θα σας ανταμείψει η ανάγνωσή του!
      Συγχαρητήρια στη συγγραφέα!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Οι γιοι της Γαλανής Κυράς
Συγγραφέας: Δήμητρα Ιωάννου
Εκδ.: Ψυχογιός
Ηερ.Εκδ.: 16/03/2017
Σελ.: 472








Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου