Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Κασετίνα-Θάλεια Κουνούνη

     Η «Κασετίνα» της Θάλειας Κουνούνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη είναι ένα βιβλίο που μόνο ως γροθιά στο στομάχι μπορώ να το χαρακτηρίσω καθώς η ωμή και χωρίς λογοτεχνικά φτιασίδια παράθεση των ιστορικών γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των όσων φρικαλέων διαδραματίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης καθηλώνει, συγκλονίζει, σοκάρει, μουδιάζει το νου και την ψυχή του αναγνώστη και τον κάνει να αναφωνήσει μαζί με τους ήρωες στο τέλος του βιβλίου: «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!».
     ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ναζισμός, παράνοια, σαδισμός, φρικιαστικά πειράματα... ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!
    Πώς θα επέλθει όμως το ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ αν αγνοούμε το ιστορικό παρελθόν; Αν δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες και τον ζόφο της εποχής; Αν δεν συναισθανόμαστε τον πόνο των θυμάτων;  
    Η Θάλεια Κουνούνη ανοίγοντας την «Κασετίνα» θα βγάλει, με την βοήθεια των ηρώων της, από το εσωτερικό της όλες εκείνες της ψηφίδες που θα αποτυπώσουν το μωσαϊκό της εποχής, με την τελική μορφή του οποίου εύχεσαι να αποκτήσει ο αναγνώστης ιστορική μνήμη και συνείδηση για αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων. Το εύχεσαι με όλη σου την καρδιά ειδικά στην εποχή μας μιας και, δυστυχώς!, υπάρχουν ουκ ολίγοι νοσταλγοί τέτοιων καθεστώτων. 

     Οι πολυπληθείς ήρωες του βιβλίου θα μας μιλήσουν για την απαρχή και την επικράτηση του Ναζισμού, την ευγονική, το πρόγραμμα ευθανασίας Τ4 που πρωτοεφαρμόστηκε στο άσυλο ψυχικά νοσούντων Ζόνεσταϊν καθώς και για τα παρανοϊκά πειράματα του Μένγκελε, γεγονότα και τακτικές που ο Ναζισμός εφηύρε και εφάρμοσε μεθοδευμένα βυθίζοντας την ανθρωπότητα στον φόβο, στην βία, στον εξευτελισμό, στον θάνατο.
     Μέσα σ’ όλο αυτό το κακό υπάρχουν πολλών λογιών άνθρωποι. Υπάρχουν οι εγκληματίες, αυτοί που ασπάζονται  τον Ναζισμό και αποτελούν τη μηχανή του, υπάρχουν οι παρατηρητές, η ουδέτερη στάση των οποίων παίζει κι αυτή τον καταστροφικό της ρόλο: ... μπορεί τα θεμέλια για να χτιστεί η Ιστορία να τα βάζουν οι υπαίτιοι του κακού, αλλά οι παρατηρητές του είναι αυτοί που την πλάθουν και τη σχηματίζουν..., υπάρχουν όμως και οι φωτεινές εξαιρέσεις όπως ο Θίοντορ που αν και επιστήμονας φαίνεται πως έχει ηθικούς φραγμούς, όπως ο Φρίντιχ που, αν και υπηρετεί το Γ’ Ράιχ, μαζί με την Άιλι, την σύζυγο του Θίοντορ, κάνουν τα πάντα για να σώσουν όσο περισσότερους ανθρώπους που η κρεατομηχανή του Χίτλερ τους οδηγεί στο θάνατο αφού τους θεωρεί παράσιτα. 
     Μέσα σ’όλο αυτό το σκηνικό υπάρχουν θύματα. Πολλά θύματα. Ασθενείς, αντιφρονούντες, Εβραίοι, άνθρωποι που δεν ανήκουν στην άρια φυλή. Θύματα, όπως οι κόρες του Θίοντορ και της Άιλι, η Χελένα και η δίδυμη αδερφή της η Ραχήλ, που η εβραϊκή καταγωγή του πατέρα τους τις στέλνει στο Άουσβιτς, εκεί που ο Μένγκελε χρησιμοποιεί την Ραχήλ και τις ικανότητες της στα εξωφρενικά πειράματά του... Εκεί που και ο Θάνατος θρηνεί την κατάντια της ανθρωπότητας.

     Η συγγραφέας χρησιμοποιώντας αναδρομική αφήγηση -αν και οφείλω να πω πως στην αρχή με μπέρδεψαν τα πισωγυρίσματα της αφήγησης- μας φέρνει κοντά σε γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις μιας τόσο σκοτεινής εποχής, με τους ήρωες να δρουν, να παίρνουν θέση σ’ αυτή και να μας παρασύρουν μαζί τους στην ιστορία τους, στην Ιστορία μας.
      Μέσα στις σελίδες της «Κασετίνας» η Ιστορία και η μυθοπλασία πιάνονται χέρι χέρι δημιουργώντας μια πλοκή που καθηλώνει, μια πλοκή που η πένα της συγγραφέως την τοποθετεί σε δύο χρόνους, η μεταξύ σύνδεση των οποίων ήταν ευφυής, πρωτότυπη, απρόβλεπτη και σύγχρονη. 
     Όλοι οι ήρωες είναι καλοδουλεμένοι και ξεχωριστοί, αυτή όμως που με συγκλόνισε ήταν η Χελένα. Είναι το μόνο κεφάλαιο που η συγγραφέας επιλέγει να το αποδώσει χρησιμοποιώντας πρωτοπρόσωπη αφήγηση και τα λόγια που βάζει στο στόμα της: τις συνθήκες στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως, τα πειράματα του Μένγκελε, προκαλούν πόνο, φρίκη και, κυρίως!, συνείδηση. Πριν την ανάγνωση των κεφαλαίων της έπαιρνα μια βαθιά ανάσα καθώς ο μονόλογος της έλεγε αλήθειες που πονούσαν με τον ρεαλισμό τους και προβλημάτιζαν με το βάθος τους. 
     Διαβάστε την «Κασετίνα»! Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό διαμάντι!
     Συγχαρητήρια στη συγγραφέα!


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Κασετίνα
Συγγραφέας: Θάλεια Κουνούνη
Εκδ.: Λιβάνη
Ημερ.Εκδ.: Ιούλιος του 2019 
Σελ.: 656

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου