Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Ο σελιδοδείκτης των ΒιβλιοΑναφορών σταματά...

... στις σελίδες 549-550 του υπέροχου ιστορικού μυθιστορήματος της Θάλειας Κουνούνη ΚΑΣΕΤΙΝΑ.
Η Χελένα, η μία εκ των ηρώων του βιβλίου, μέσα από τον σπαρακτικό μονόλογο της, λέει οδυνηρές αλήθειες ... 



   Τα περισσότερα από τα γεγονότα της καθημερινότητας των Εβραίων στα γκέτο και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν καταγραφεί από μαρτυρίες επιζώντων. Κι έτσι εσείς σήμερα γνωρίζετε τις συνθήκες επιβίωσης μας. Κι όσοι από εσάς αντέξατε να ακούσετε ή να διαβάσετε για το πώς εξελισσόταν η αιχμαλωσία μας, ενημερωθήκατε και για τους τρόπους εξόντωσής μας. Μας. Γιατί στην καταγραφή της Ιστορίας γινόμαστε όλοι ένα νούμερο. Μας.
    Κι εμείς που κυνηγηθήκαμε και άλλοι που κυνηγήθηκαν κι άλλοι που, αν και αμέτοχοι, τους βρήκε ο θάνατος και οι άλλοι που με ένα όπλο στα χέρια τους έπεσαν υπέρ της πατρίδας και οι άλλοι οι άμαχοι που έπρεπε να πληρώσουν γιατί άνηκαν στη φυλή αυτών που έφταιγαν και οι άλλοι μέσα σε όλους και όλοι μέσα σε ένα συγκεκριμένο νούμερο που αντιστοιχεί στο ποιοι ήταν.

      Ποιοι ήταν;
    Μία γυναίκα στη Ρωσία που βλέπει τα παιδιά της να πεθαίνουν από την πείνα θα συμπληρώσει τον αριθμό των εκατομμυρίων που αντιστοιχούν στα θύματα της πατρίδας της.
       Μια Εβραιοπούλα από τη Γαλλία που είναι δέκα χρόνων και οι γονείς της εκτοπίζονται κι αυτή μένει μαζί με άλλα παιδιά υπό την φροντίδα άγνωστων μέχρι να έρθει και η δικη της σειρά αντιστοιχεί σε ένα νούμερο.

     Τα παιδιά και η γυναίκα ενός Ολλανδού πατέρα που σκοτώνονται στους βομβαρδισμούς του Ρότερνταμ συμπληρώνουν ένα νούμερο.
       Όλοι ένα νούμερο και όλοι με μια ιστορία πίσω μας. Τη δική μας ιστορία, τη ζωή μας.
     Δύο προσκλητήρια καθημερινά. Ένα την αυγή, ένα το απόγευμα. Όλες σε σειρά των εννιά. Να μας μετρήσουν. Μία μία για να συμπληρώσουμε το νούμερο των χιλιάδων που αντιστοιχούσε στο σύνολο των τροφίμων του στρατοπέδου.
     Τριάντα χιλιάδες, σαράντα χιλιάδες γυναίκες; Τι σημασία είχε; Μία μία. Ατομικά, όλες τόσο διαφορετικές υπάρξεις. Συνολικά, απαραίτητες για να συμπληρωθεί το νούμερο. Με ζεστή, με κρύο, με χιόνι Λάθος στο μέτρημα; Πάλι από την αρχή.

~~°~~


Σύνολο στρατιωτών που σκοτώθηκαν παγκοσμίως: περίπου 23 εκατομμύρια.
Σύνολο πολιτών που σκοτώθηκαν: περίπου 57 εκατομμύρια.
Σύνολο ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: περίπου 80 εκατομμύρια.

Μη ξεχνάμε πως πίσω από κάθε νούμερο υπάρχει ένας άνθρωπος που απέναντι του στάθηκε η πείνα, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, ο σαδισμός, η παράνοια και ο φασισμός. Καταστάσεις που τον εξευτέλισαν και του στέρησαν την ζωή. Στέκεται ένας άνθρωπος που κουβαλά την δική του ιστορία.

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου