Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Τα δάκρυα του Καραγκιόζη-Ναννίκα Σακκά-Νικολακοπούλου

     «Τα δάκρυα του Καραγκιόζη» της Ναννίκα Σακκά-Νικολακοπούλου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη, ανήκουν στη Συλλογή Χελιδόνια(9+) και το Μάρτιο του 2019 κατέλαβαν βραβείο IBBY στην κατηγορία Παιδικό Βιβλίο Γνώσεων(εκδόσεις 2018).

     Η συγγραφέας χρησιμοποιεί πρωτοπρόσωπη αφήγηση και μ’ αυτό το συγγραφικό μέσο δίνει ζωή στη φιγούρα του αγαπημένου λαϊκού ήρωα Καραγκιόζη. Ο Καραγκιόζης ζωντανεύει αυτή τη φορά όχι στον φωτεινό μπερντέ του αλλά στις λευκές σελίδες της συγγραφέως που με την συγκινητική, νοσταλγική και αστεία κάποιες φορές πένα της βάζει στον ήρωα λόγια που μας εξιστορούν την πορεία του Θεάτρου Σκιών.   
     Ο αγαπημένος παιδικός ήρωας τόσων και τόσων γενεών μάς μιλά με νοσταλγικό τρόπο για την καταγωγή του που χάνεται στα βάθη των αιώνων, για τον δημιουργό του, γι’ αυτόν που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει του χάρισε το «ζην», τον Σωτήρη Σπαθάρη (1892 - 14 Απριλίου 1974), για το ανάγλυφο της εποχής, την βιοπάλη, την φτώχεια, τις γειτονιές: Έχω νοσταλγία για τα φτωχικά εκείνα χρόνια που
είχαν ανθρωπιά. Η γειτονιά ήταν ένας σφικτός κρίκος. Τα σπίτια ξεκλείδωτα, οι αυλόπορτες ολάνοιχτες. Τα γειτονόπουλα μπαινόβγαιναν απ’ το ένα σπίτι στ’ άλλο κι όπου ξαπόσταιναν οι μάνες τα τάιζαν σαν δικά τους μ’ ό,τι βρισκούμενο. Τα παιδία άφοβα περιφέρονταν από γειτονιά σε γειτονιά κι έπαιζαν μ’ ό,τι έβρισκαν, ξύλα, τενεκεδάκια, πέτρες. (σελ.20), για τις δυσκολίες της Κατοχής και πως ο μπερντές ‘’συντήρησε’’ την οικογένεια Σπαθάρη και τους γείτονές τους, για τις νέες τεχνικές (ρεκλάμα, αποθέωση,κλπ) που εισήγαγε ο πατέρας του καθώς και για τα έργα που έγραψε και βοήθησαν στην ψυχαγωγία μα και στην διαμόρφωση της παιδικής ψυχής και της εθνικής συνείδησης.
     Μας μιλά και για τον μικρό αδερφό του όπως τον αποκαλεί, τον Ευγένιο Σπαθάρη, αυτόν που του χάρισε το «ευ ζην», που τον ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου, που ίδρυσε το «Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών» και που η περιγραφή του χαμού του έφερε Τα δάκρυα στα χάρτινα μάγουλα του Καραγκιόζη, στα μάγουλα κάθε παιδιού κάθε ηλικίας κάθε γενιάς... 

     «Τα δάκρυα του Καραγκιόζη» είναι ένα μοναδικό, πρωτότυπο ταξίδι στην Τέχνη του Θεάτρου Σκιών, στο Συναίσθημα και στην Ιστορία!
      Με εντυπωσίασαν οι πληροφορίες που αναφέρονταν στο πως η λαϊκή τέχνη του Θεάτρου Σκιών επηρέασε και ενέπνευσε κι άλλες μορφές Τέχνης με τον Γιάννη Τσαρούχη, λόγου χάρη, να φιλοτεχνεί την σκηνή που ο Ευγένιος Σπαθάρης ως φτερωτός άγγελος αποθέωνε τον Αθανάσιο Διάκο στο τέλος της παράστασης και να αποτελεί αυτό το έργο την απαρχή της ''καλλιτεχνικής συνήθειας'' του ζωγράφου να χρησιμοποιεί  τα λευκά φτερά στους πίνακές του.

     Ξεχωριστή θέση έχει και το φωτογραφικό υλικό, που συνοδεύει το κείμενο, στο οποίο αποτυπώνεται η εποχή με τους καραγκιοζοπαίχτες επί το έργον.
      Διαβάστε το!
      Οφείλω πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα! 

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Τα δάκρυα του Καραγκιόζη
Συγγραφέας: Ναννίκα Σακκά-Νικολακοπούλου
Εκδ.: Πατάκη
Ηλικία: 9+ (συλλογή Χελιδόνια)
Ημερ.Εκδ.: 2018
Σελ.: 88


Βιογραφία Συγγραφέως

Η Ναννίνα Σακκά - Νικολακοπούλου έχει τελειώσει την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία και την Αγγλική Φιλολογία στο Λονδίνο. Από το 1965 μέχρι σήμερα είναι δασκάλα στο Αρσάκειο και Διευθύντρια στο Δ΄ Τοσίτσιο Δημοτικό Σχολείο. Παραδίδει σεμινάρια σε δασκάλους με θέμα "Τα πρότυπα κείμενα της παιδικής λογοτεχνίας μέσω της διδασκαλίας του γλωσσικού μαθήματος" και οργανώνει αφιερώματα σε Έλληνες λογοτέχνες με τη συμμετοχή των μαθητών καθώς επίσης και πολλές εκδηλώσεις, τόσο για το βιβλίο όσο και εκθέσεις βιβλίου. Διασκευάζει για το θέατρο έργα γνωστών Ελλήνων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας. Από το 2008 είναι πρόεδρος του Σωματείου της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς με σκοπό την προώθηση και διάδοση του παιδικού βιβλίου. 

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου