Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου-Hiro Arikawa

      «Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου» της Hiro Arikawa είναι, όπως προϊδεάζει και ο τίτλος του, ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα στις σελίδες του οποίου φιλοξενείται μια ιδιαίτερη ιστορία με την αφήγηση να οδηγεί τον αναγνώστη σε μονοπάτια συγκινητικά, τρυφερά, ανθρώπιναμονοπάτια στρωμένα με αξίες διαχρονικές όπως η συντροφικότητα, η φιλία κι η αφοσίωση.

    Το κείμενο χωρίζεται σε δύο χρόνους, στο συγγραφικό παρόν και, με τη χρήση των αναδρομών, στο παρελθόν, ενώ η αφήγηση εναλλάσσεται, κι αυτή, από τριτοπρόσωπη σε πρωτοπρόσωπη με τον Νάνα τον πανέμορφο, χνουδωτό και έξυπνο γάτο να μας μιλά για τα γεγονότα της ζωής του. 
    Ο Νάνα, πέντε χρόνια πριν, ήταν ένας αδέσποτος γάτος στους πολυσύχναστους δρόμους του Τόκυο. Ήταν ανεξάρτητος, κυνηγός και περήφανος. Για τίποτα δε θα χαλάλιζε την ανεξαρτησία αυτή ούτε καν για την ασφάλεια και την ζεστασιά ενός σπιτιού. Ο δρόμος και οι περιπέτειές του ήταν ότι πιο πρέπον για τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του.  Μόνο μια αδυναμία είχε, το ασημί βαν του Σατόρο όπου και κούρνιαζε στις ρόδες του και τις κροκέτες κοτόπουλου που του σέρβιρε στην πιλοτή της πολυκατοικίας του ο τριανταπεντάχρονος άντρας. Για χάρη αυτών των εδεσμάτων μάλιστα άφηνε, πού και πού, τον Σατόρο να τον χαϊδεύει.
     Ένα ατύχημα όμως θα δώσει στον Σατόρο το ρόλου του αφεντικού για τον γάτο της ιστορίας μας. Το ποδαράκι του χνουδωτού φίλου μας τραυματίζεται σοβαρά από ένα αυτοκίνητο κι ο Σατόρο αναλαμβάνει την περίθαλψη του, τον πηγαίνει στο κτηνίατρο και τον κρατά στο σπίτι του για να τον φροντίσει. Η κοινή τους ζωή ξεκινά. Ο αδέσποτος γάτος δέχτηκε λόγω της κατάστασής του τις φροντίδες του Σατόρο, δέχτηκε και τον ίδιο τον Σατόρο, δέχτηκε και το σπιτικό και το νέο του όνομα, αφού πλέον έγινε ο Νάνα, ο Νάνα του Σατόρου.
    Πέρασαν πέντε χρόνια μαζί σε μια συγκατοίκηση γεμάτη όμορφες, χαλαρές και εργένικες στιγμές. Ξαφνικά όμως ο Σατόρο, για κάποιο λόγο που δεν ομολογεί, φτιάχνει μια λίστα με ονόματα φίλων από το παρελθόν του: του Κόσκε που συνδέεται με τα παιδικά του χρόνια, του Γιοσίμινε, φίλος από το γυμνάσιο και της Τικάκο και του Σούγκι, φίλων από το λύκειο και το πανεπιστήμιο. Πρόσωπα τα οποία πρόκειται να τα επισκεφτεί με τη σειρά.
     Ο Σατόρο λοιπόν επιβιβάζει στο ασημί βαν τον Νάνα και «Το ταξίδι ενός πολυταξιδεμένου γάτου» μόλις ξεκινά. Όσο οι επισκέψεις προχωρούν ο αναγνώστης ανακαλύπτει την τραγική ιστορία του Σατόρο με τον Νάνα να γνωρίζει νέους τόπους και να διαπιστώνει τελικά πως οι επισκέψεις αυτές γίνονται με σκοπό την εύρεση νέας κατοικίας για τον ίδιο. Γιατί ο Σατόρο ψάχνει νέο σπίτι για τον Νάνα; Τι συμβαίνει στο Σατόρο;


     Ανακαλύψτε το διαβάζοντας  «Το χρονικό ενός πολυταξιδεμένου γάτου»! Πρόκειται για ένα υπέροχο, τρυφερό, συγκινητικό -όχι δακρύβρεχτο- βιβλίο που δικαίως έχει χαρακτηριστεί παγκόσμιο best seller. Η απλή αλλά ουσιώδη γραφή, ο πρωτότυπος και αγαπησιάρης αφηγητής καθώς και ο τρόπος που η συγγραφέας έδινε τα κομμάτια της ζωής του Σατόρο (αναδρομές κατά την διάρκεια των επισκέψεων στους εκάστοτε φίλους του) αποτελούν κάποια στοιχεία που μου κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον της ανάγνωσης. 
      Διαβάστε το! 

Βαθμολογία 5/5
Στοιχεία Βιβλίου: 
Τίτλος:Το χρονικό ενός ταξιδεμένου γάτου
Συγγραφέας: Hiro Arikawa 
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Κονταξάκη
Ημερ.Εκδ.: 2018
Σελ.: 288 

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου