Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι-Αγγελική Δαρλάση


    «Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι» της Αγγελικής Δαρλάση είναι το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο βιβλίο που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια καθώς στις εικονογραφημένες από την Αλεξία Οθωναίου σελίδες του, η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα στα χαρακώματα του Δυτικού Μετώπου τα Χριστούγεννα του 1914 καθώς και το πανανθρώπινο μήνυμα της Αδελφοσύνης και της Ειρήνης επί Γης με μάγεψαν, με συγκίνησαν και με καθήλωσαν προσφέροντας μου μοναδικές αναγνωστικές στιγμές. 
      Η συγγραφέας μέσω των ηρώων της παρουσιάζει μια ιστορία Χριστουγέννων που όμως απέχει παρασάγγας από τις κοινότυπες χριστουγεννιάτικες ιστορίες, ιστορίες που ίσως και να μένουν στην επιφάνεια των γιορτών, με τα λαμπιόνια και το έντονο φως τους να επισκιάζουν την ουσία τους.

     Είναι παραμονή Χριστουγέννων, στα σπίτια έχουν τοποθετηθεί από τους νοικοκυραίους δέντρα στολισμένα με εκτυφλωτικά λαμπάκια και χρωματιστά στολίδια. Σε ένα τέτοιο σπίτι, σε κάποιο σημείο της Γης, η συγγραφέας καλεί τον αναγνώστη να στρέψει το βλέμμα του και να δει από το παράθυρο στο ψηλότερο κλαρί του χριστουγεννιάτικου δέντρου «Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι». Και το στρέφει... και βλέπει ένα στολίδι παραφωνία μες στα πολύχρωμα στολίδια που υπάρχουν πάνω του. βλέπει ένα καφέ τσαλακωμένο σακουλάκι με το μόνο που να το εγκλιματίζει με την λάμψη των Χριστουγέννων να είναι η κόκκινη κορδέλα με την οποία κρέμεται από το κλαρί. Το βλέπει... και η αφήγηση μόλις ξεκινά. 

     Και πάμε χρόνια πίσω. Σε μια άλλη παραμονή Χριστουγέννων, αυτή του 1914... 
Παραμονή Χριστουγέννων εν μέσω του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Παραμονή Χριστουγέννων στα χαρακώματα. Εκεί που ο ήρωας του κειμένου, ο ένας από τους 240.000 έφηβους Βρετανούς στρατιώτες, λαμβάνει δέμα από την οικογένεια του με δώρα πολύτιμα και γεμάτα ζεστασιά, ανάμεσα σ’ αυτά το συγκινητικό γράμμα της αδερφής του και ένα καφέ σακουλάκι γεμάτο με τις αγαπημένες καραμέλες του. Όλοι οι στρατιώτες και των δύο παρατάξεων ανοίγουν πακέτα, διαβάζουν γράμματα, γεύονται τον καπνό και τις μικρολιχουδιές που παρέλαβαν. 
     Είναι παραμονή Χριστουγέννων κι είναι μια ήσυχη νύχτα... Για να καταλάβετε ούτε μια τουφεκιά δεν έχει πέσει αυτή τη μαγική νύχτα... 
     Και έτσι ο ήρωας, το ξωτικό όπως τον αποκαλεί η αδερφή του λόγω των μυτερών αυτιών του, παίρνει θάρρος από την ηρεμία και βγάζει το κεφάλι έξω από το πνιγηρό χαράκωμα. Πέρα από την ουδέτερη ζώνη, στα χαρακώματα των εχθρών ένα στολισμένο δέντρο του τραβά το βλέμμα και τον μαγνητίζει ενώ το τραγούδι που ακούει από το στόμα των εχθρών τον μαγεύει. Τότε αρχίζει κι εκείνος το τραγούδι. Όλοι αρχίζουν το τραγούδι. Τραγουδά ο καθένας στη γλώσσα του, την «Άγια νύχτα», και σιγά σιγά αρχίζουν να ξεπροβάλλουν από τις λασπερές τρύπες βιώνοντας το μήνυμα των Χριστουγέννων. Εκεχειρία!, στις ώρες της οποίας οι στρατιώτες παίζουν ποδόσφαιρο με μια αυτοσχέδια μπάλα και ανταλλάσουν ευχές, λιχουδιές και δώρα. 
      «Δεν θέλουν να ξαναγίνουν στρατιώτες»... κι όμως επιβάλλεται να ξαναγίνουν. Λίγο πριν πάρουν τις θέσεις τους, το ξωτικό δίνει για δώρο σε έναν στρατιώτη του αντίπαλου στρατού το καφέ σακουλάκι με τις καραμέλες που του έστειλε η αδερφή του κι είναι αυτό το σακουλάκι η απόδειξη πως η εκεχειρία των Χριστουγέννων του 1914 ανήκει στην Ιστορία κι όχι στη σφαίρα του Μύθου όπως θέλησαν πολλοί να την κατατάξουν. 
     Κι είναι αυτό το σακουλάκι «Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι»! Κι είναι «Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι» το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο βιβλίο και το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο δώρο που μπορείτε να δώσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα!
     Κάντε το!


Καλά Χριστούγεννα!



Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι
Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
Εικονογράφηση: Αλεξία Οθωναίου 
Εκδ.: Μεταίχμιο 
Ημερ. Εκδ.: 25-10-2018 
Σελ.: 45

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου