Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Πάντα θα σ' αγαπώ, παππού! - Πηγή Γρύλλη


     «Πάντα θα σ’αγαπώ, παππού!» υπόσχεται όχι μόνο με το λόγο αλλά κυρίως με τις αθώες και τρυφερές πράξεις του ο μικρός Νικόλας, ο ήρωας του ομότιτλου βιβλίου της Πηγής Γρύλλη το οποίου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΣΑΪΤΗΣ.

      Ο παππούς και ο εγγονός της τρυφερής αυτής ιστορίας περνούν πολλές ώρες μαζί. Ο παππούς διαβάζει στον Νικόλα του παραμύθια με τόση παραστατικότητα, παίζει μαζί του σαν μικρό παιδί μαξιλαροπόλεμο και τον διδάσκει με υπομονή και κέφι βιολί μιας και κάποτε ήταν σπουδαίος βιολονίστας.
     Το τελευταίο όμως διάστημα ο παππούς έχει αλλάξει...
Ξεχνάει το όνομα του μικρού μας ήρωα, αν θέλει κάτι από αυτόν τον φωνάζει λεβέντη. Είναι νευρικός, απότομος και αγχωμένος. Κι όσο για το βιολί πλέον οι μελωδίες που παράγει με το δοξάρι του είναι γεμάτες φάλτσα.
     Όλη αυτή η αλλαγή του αγαπημένου του παππού στεναχωρεί και προβληματίζει τον Νικόλα. Δεν είναι ο παππούς που ήξερε...
     Η μαμά του Νικόλα θα του εξηγήσει πως ο παππούς είναι άρρωστος και πως το φάρμακο για την αρρώστιά του είναι σύμφωνα με τον παραλλαγμένο στίχο του τραγουδιού που σιγοτραγουδά ο μπαμπάς στο πιάνο:

«Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραίος,
σ’ αγαπώ γιατί είσ’ εσύ.
Κι ό,τι δεν μπορεί ο νους μας,
η ΑΓΑΠΗ το μπορεί!»

     Οι ρόλοι αλλάζουν.Ο παππούς χρειάζεται την φροντίδα όλων. Τι θα κάνει ο Νικόλας;


     Το «Πάντα θα σ’ αγαπώ, παππού!» είναι ένα τρυφερό, συγκινητικό και ευαίσθητο παραμύθι στο οποίο η συγγραφέας διαπραγματεύεται με στοργή το θέμα της άνοιας σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Μέσα από τις οικογενειακές στιγμές που περιγράφει η συγγραφέας Πηγή Γρύλλη αποτυπώνονται οι αλλαγές που προκύπτουν στην οικογένεια και στην μέχρι τότε πορεία της συνεπάγοντας πως η διαχείριση αυτών είναι όμορφο να έχει ως μοναδικό συντελεστή την αγάπη και τον σεβασμό.

     Η εικονογράφηση της Μάρως Αλεξάνδρου είναι εξαιρετική και εναρμονισμένη με το κείμενο: ζεστά χρώματα όπως η αγάπη, πρόσωπα εκφραστικά που αποδίδουν τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων. Μ’ άρεσε πολύ που στις περισσότερες σελίδες κιτρινισμένα φύλλα και άνθη αμυγδαλιάς στριφογύριζαν ανάμεσα στους ήρωες. Είμαι σίγουρη πως συμβολίζουν τον παππού και τον εγγονό, το γήρας και τη νιότη, αντίστοιχα και πως αυτό που τους δίνει κίνηση στον στροβιλισμό τους δεν είναι άλλο από το συναίσθημα της αγάπης! Της αγάπης που όλα τα μπορεί, που όλα τα ομορφαίνει στη ζωή των ανθρώπων!

    Το κείμενο έχει τιμηθεί με Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά τον Δεκέμβρη του 2017!

     Επιλέξτε το για ανάγνωση! Θα σας συγκινήσει ενώ θα σας δώσει και το έναυσμα να μιλήσετε στα παιδιά σας για την Άνοια και τα προβλήματα όσων νοσούν από αυτή.

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Πάντα θα σ’ αγαπώ, παππού!
Συγγραφέας: Πηγή Γρύλλη
Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου
Εκδ.: Σαΐτης
Ημερ.Εκδ.: Δεκέμβριος του 2018
Σελ.: 27

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου