Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Το τραγούδι του Αχιλλέα - Madeline Miller

     Η Madeline Miller στο Τραγούδι του Αχιλλέα το οποίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ δίνει τον λόγο στον Πάτροκλο, στον σύντροφο στη μάχη και στη ζωή του Αχιλλέα, όπου σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση μας παρουσιάζει με λυρισμό και κινηματογραφική χροιά λεπτομέρειες από την κοινή τους πορεία. Η συγγραφέας, όπως αναφέρει στον επίλογο είναι λάτρης της ελληνικής μυθολογίας και ως τέτοια χειρίζεται τους μύθους με δεξιοτεχνία αληθοφάνεια και σεβασμό. 

    Η αφήγηση ξεκινά με τον Πάτροκλο να μας μιλά για την παιδική του ηλικία, για τον λόγο που εξορίστηκε από την πατρίδα του και βρέθηκε τελικά στην Φθία και στο παλάτι του Πηλέα. Ακολουθεί η γνωριμία του με τον Αχιλλέα, η ερωτική έλξη, η εκπαίδευση στο βουνό των Κενταύρων, το κάλεσμα στην εκστρατεία της Τροίας, η εγκατάσταση των Μυρμιδόνων και των υπόλοιπων Ελλήνων στα παράλια της και οι δεκαετείς εχθροπραξίες με τις περιγραφές των μαχών και της διαμάχης του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα να απογειώνουν το συγγραφικό επίτευγμα της συγγραφέως.

      Αν και γνωρίζω τον Μύθο του Αχιλλέα διαβάζοντας «Το τραγούδι του Αχιλλέα» θυμήθηκα πολλές λεπτομέρειες του: την θυσία της Ιφιγένειας στην Αυλίδα όπου για εμένα είναι από τις πιο έντονες περιγραφές που μας χάρισε η συγγραφέας, την ικεσία του Πριάμου ενώ έμαθα άλλες τόσες: η συγκινητική προσπάθειες της Θέτιδος, της μητέρας του Αχιλλέα, να κρύψει τον γιο της προκειμένου να μην πάει στον πόλεμο της Τροίας άρα και στο θάνατο, σύμφωνα με την προφητεία. Μ’ άρεσε πολύ το γεγονός πως η συγγραφέας παρουσιάζει την ανθρώπινη διάσταση των μυθικών ηρώων κάτι που κάνει το κείμενο σύγχρονο βοηθώντας παράλληλα τον αναγνώστη να βιώσει και να συναισθανθεί τον ψυχικό τους κόσμο. 

     «Το τραγούδι του Αχιλλέα» της Madeline Miller είναι ένα ευκολοδιάβαστο, ρομαντικό, τρυφερό και επικό βιβλίο που σας το συστήνω για ανάγνωση. 

Βαθμολογία 5/5
Στοιχεία Βιβλίου: 
Τίτλος: Το τραγούδι του Αχιλλέα
Συγγραφέας: Madeline Miller
Μετάφραση: Αναστασία Καλιόντζη
Εκδ.: ΔΙΟΠΤΡΑ
Ημερ.Εκδ.: 11/11/2015
Σελ.: 494

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου