Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Ένα μυστήριο για τον... Μπούφο Νο10- Μπερδέματα στο Αιγαίο των Γιώργο Κωνσταντινίδη & Σωτήρη Μητρούση


      Σήμερα θα σας προτείνω την αγαπημένη σειρά βιβλίων της ανιψιάς μου: Ένα μυστήριο για τον… Μπούφο των Γιώργο Κωνσταντινίδη και Σωτήρη Μητρούση η οποία και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Κι αν αναρωτιέστε γιατί σας την προτείνω ο λόγος είναι ένας και είναι απλούστατος: όταν βλέπεις και κυρίως ακούς μέσα στην ησυχία της καλοκαιρινής, μεσημεριάτικης ραστώνης το ξεκαρδιστικό γέλιο ενός παιδιού που διαβάζει τις περιπέτειες του ήρωα του βιβλίου ε(!) δεν μπορεί παρά η σειρά να αξίζει την προσοχή μας -κάτι ξέρουν τα παιδιά!- και εν τέλει μια μικρή ΒιβλιοΑναφορά από εμένα γι’ αυτή.

       Το πρώτο βιβλίο της σειράς κυκλοφόρησε το 2018 με υπότιτλο «Το πρώτο μου μυστήριο» και από τότε ο ήρωάς του που είναι μαθητής της Δ’ Δημοτικού έρχεται αντιμέτωπος με μυστήρια που όλο και πυκνώνουν με κάθε νέο τεύχος να φιλοξενεί κι από «Ένα μυστήριο για τον... Μπούφο»! Στέλιος το όνομα του κεντρικού ήρωα και τα μυστήρια που συναντά πολλά, τόσα που έχουν χωρέσει σε 10 βιβλία! Μυστήρια άλλοτε εύκολα στην επίλυσή τους κι άλλοτε περίπλοκα, μα σίγουρα μυστήρια ξεκαρδιστικά για τον μικρό αναγνώστη! Σταθερή αναφορά και στα 10 βιβλία οι ήρωες που τον πλαισιώνουν: οι γονείς του -τα περισσότερα στοιχεία του χαρακτήρα και της ‘’ευφυΐας’’ παρμένα από το DNA του μπαμπά!-, ο μικρός του αδερφός, ο Ιάσονας, έξυπνος πιο έξυπνος από τον Στέλιο με το '’θ’’ στην ομιλία του να προκαλεί γέλιο, το κατοικίδιό του, μια χελώνα, που ακούει στο όνομα Πάτροκλος, καθώς και οι δύο φίλοι του. 
     Από το πρώτο έως το δέκατο βιβλίο, που θα σας το αναλύσω λίγο παρακάτω, ο Στέλιος μπλέκει σε μπελάδες και σαν λαγωνικό που είναι προσπαθεί να λύσει αστυνομικά κυρίως μυστήρια. Κλέφτες σε σούπερ μάρκετ, σε τράπεζες και σε στοιχειωμένα κάστρα θα τον βάλουν σε μπερδέματα ή μήπως θα τους βάλει αυτός; Ανατροπές, γέλιο και αστείες καταστάσεις τον περιμένουν στις σελίδες που ο σκιτσογράφος έχει επιλέξει να τις αριθμήσει αντίστροφα -πρώτη φορά το συνάντησα και μ’άρεσε πάρα πολύ! Το βρήκα έξυπνο!- παρακινώντας έμμεσα μ’ αυτό το τέχνασμα τον μικρό αναγνώστη να διαβάσει την περιπέτεια του ήρωα μέχρι να πέσει και ο τελευταίος κόκκος στην κλεψύδρα της αντίστροφης μέτρησης των σελίδων. 
      Μπελάδες λοιπόν και μυστήρια! Ένα από αυτά και στο 10ο βιβλίο της σειράς που κυκλοφόρησε το Απρίλιο του 2020 με υπότιτλο «Μπερδέματα στο Αιγαίο» ένας υπότιτλος που μαζί με το άκρως καλοκαιρινό λόγω χρώματος, γαλάζιο, και φόντου, τα σοκάκια της Σαντορίνης, εξώφυλλό του μας προδιαθέτουν για τα καλοκαιρινά, αυτή τη φορά, μπερδέματα του Στέλιου. 
 Και έτσι ακριβώς είναι! Μαζί με την οικογένειά του ο Στέλιος κάνει μια τριήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και ήδη με το ξεκίνημά της τα μπερδέματα αρχίζουν: τα εισιτήρια χάνονται -ποιος φταίει άραγε; Μα τι ερώτηση!-, το μπακ πακ του που τον μπερδεύει ως λέξη και το λέει και πώς δε το λέει(!) μιας και τα αγγλικά του είναι (...) μπερδεύεται στη ρεσεψιόν και βρίσκεται στα χέρια άλλου επιβάτη, μέχρι να πάρει πίσω το μπακ πακ του, μπαίνει στο στόχαστρό του -είπαμε είναι λαγωνικό!- ένας ύποπτος επιβάτης που είναι σίγουρα -σύμφωνα με το Στέλιο φυσικά!- δολοφόνος. Μπερδέματα! Κάπου εκεί κι ένα προϊστορικό ειδώλιο θα κάνει τα μπερδέματα μεγαλύτερα και τα μυστήρια τέτοια που μόνο ένας Μπούφος θα μπορέσει να τα λύσει στο... «Ένα μυστήριο για τον... Μπούφο», που  αλλού;

   Το κείμενο και στο 10ο βιβλίο αλλά και σε όλα τα προηγούμενα της σειράς απογειώνεται με την εικονογράφηση του γραφίστα Σωτήρη Μητρούση! Οι ήρωες είναι ασπρόμαυρη σαν σε κόμικς και ο εικονογράφος παρεμβάλει guest star, όπως τους αποκαλεί, που με τα λεγόμενα τους κριτικάρουν, σχολιάζουν και αναλύουν χαριτολογώντας τα λεγόμενα των ηρώων προσφέροντας άφθονο γέλιο! Ενδεικτικά στο 10ο βιβλίο ο Στέλιος λέει σε κάποιο σημείο πως ‘’από τότε που μπήκαν στο πλοίο έχουν έρθει τα πάνω κάτω’’ με τον σκιτσογράφο να κάνει πράξει τα λόγια του ήρωα και εμάς να μας αναγκάζει να γυρίσουμε το βιβλίο τούμπα ώστε να διαβάσουμε το σκίτσο!
    
    Παρακινήστε τα παιδιά σας να διαβάσουν τη σειρά «Ένα μυστήριο για τον... Μπούφο»! Θα περάσουν όμορφα διαβάζοντας τα έξυπνα και γεμάτα περιπέτειες, ανατροπές και αστεία κείμενα και σκίτσα των δημιουργών!

      Συγχαρητήρια στους δημιουργούς!


Βαθμολογία 5/5




Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Μπερδέματα στο Αιγαίο Νο 10
Σειρά: Μπούφος
Δημιουργοί: Γιώργος Κωνσταντινίδης & Σωτήρης Μητρούσης
Εκδ.: ΜΙΝΩΑΣ 
Ημερ. Εκδ.: Απρίλιος 2020 
Σελ.: 112 
Ηλικία: 7-8, 9-11

****



Γιώργος Κωνσταντινίδης

Γεννήθηκα στον Πειραιά. Από μικρός, θυμάμαι, μου άρεσε να λέω ιστορίες. Στο σχολείο, στην παρέα, στο ωδείο και στο σπίτι. Τα χρόνια πέρασαν κι έγινα βιολονίστας, δάσκαλος και συγγραφέας. Παρ’ όλες αυτές τις… «συγκλονιστικές αλλαγές», συνέχισα να λέω ιστορίες. Στην κόρη μου, στους μαθητές και στους φίλους. Εκείνοι με παρότρυναν να τις γράψω. Τα πρώτα μου βιβλία είναι: «Η Σιρεφά και οι χαμένες νότες», «Μια πόλη, μα ποια πόλη», «Κάποτε στη Μελωδιούπολη». Όμως, δεν έλεγα μόνο ιστορίες, άκουγα κιόλας. Άκουγα και κατέγραφα τις περιπέτειες, τις φάρσες και τις γκάφες παιδιών, απ’ όλη την Ελλάδα. Τότε γεννήθηκε η σειρά των βιβλίων «Το μπλοκάκι ενός UFO». Εύχομαι η νέα σειρά βιβλίων «Ένα μυστήριο για τον… Μπούφο» να σε ενθουσιάσει και κάποια στιγμή να βρεθούμε από κοντά για να μου πεις κι εσύ τις δικές σου ιστορίες…



Σωτήρης Μητρούσης

Γεννήθηκα στον Πειραιά. Είμαι επαγγελματίας γραφίστας και… ερασιτέχνης σκιτσογράφος. Από μικρός, όποτε έβρισκα ευκαιρία, μουντζούρωνα χαρτιά, μπλοκάκια και τα χέρια μου. Τα τελευταία χρόνια κάνω μουντζούρες και στο κομπιούτερ μου. Εικονογράφησα τη σειρά των βιβλίων «Το μπλοκάκι ενός UFO» και τώρα ήρθε η σειρά του… Μπούφου! Ελπίζω να διασκεδάσεις τόσο πολύ διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, όσο διασκέδασα κι εγώ όταν το σχεδίαζα! Καλή ανάγνωση!





Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου