Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Η κληρονομιά-Webb Katherine


    «Η κληρονομιά» της Webb Katherine μας ταξιδεύει στην Αγγλία του 2009 και σε ένα επιβλητικό βικτοριανού τύπου αρχοντικό, στη σοφίτα του οποίου φυλάσσονται πολύ καλά κρυμμένα τα μυστικά της οικογένειας του λόρδου Καλκοτ. Η Έρικα και η αδερφή της, η Μπεθ, μετά τον χαμό της αυστηρής και απρόσωπης γιαγιάς τους Μέρεντιθ, κληρονομούν το αρχοντικό με τον όρο να διαμείνουν σ’ αυτό. Τα κορίτσια που δεν έχουν όμορφες αναμνήσεις από το αρχοντικό είναι αρνητικές στο να μείνουν εκεί καθώς οι θύμισες από την μυστηριώδη εξαφάνιση του ξάδερφού τους Χένρι τους στοιχειώνουν, ειδικά την Μπεθ που ως μεγαλύτερη θυμάται λεπτομερώς τις συνθήκες και τον απότοκο της εξαφάνισής του. Η Έρικα όμως που πάντα αναζητά την αλήθεια και ελπίζει να πάρει απαντήσεις και να φωτίσει τις θολές παιδικές της μνήμες κάνει με πείσμα βουτιά στο παρελθόν όπου γράμματα και αντικείμενα της οικογένειας αναδύουν μυστικά και συμπληρώνουν το παζλ της ενδιαφέρουσας οικογενειακής ιστορίας που φιλοξενείται στις 600 σελίδες του μυθιστορήματος. 

      Η συγγραφέας χωρίζει την αφήγηση σε δύο χρόνους: στο παρόν και στο παρελθόν. Στο παρόν η Έρικα μας αφηγείται σε α’ πρόσωπο την αγωνία της για την καταθλιπτική αδερφή της, την πεποίθησή της πως η κατάσταση της Μπεθ συνδέεται με το αρχοντικό και την εξαφάνιση του Χένρι, την προσπάθεια της να φέρει στο μυαλό της το περιστατικό της εξαφάνισης καθώς ως μικρότερη δε θυμάται συγκεκριμένα πράγματα που η Μπεθ κρατώντας χρόνια ολόκληρα το στόμα της κλειστό της τα αποκρύπτει εντέχνως καθώς και την λύση του μυστηρίου γύρω από την απέχθεια που η γιαγιά και η προγιαγιά της είχαν για την οικογένεια Ντινσντεϊλ, την οικογενεια των τσιγγάνων που κατασκήνωνε κοντά στο αρχοντικό. Στο παρελθοντικό κομμάτι με την τριτοπρόσωπη αφήγηση παρακολουθούμε την ζωή της προγιαγιάς της οικογένειας, της Καρολάιν, που μας ταξιδεύει στην Άγρια Δύση των αρχών του 20ου αιώνα με την πένα της συγγραφέως να μας χαρίζει στα συγκεκριμένα κεφάλαια τις ωραιότερες εικόνες: αχανείς και αχαρτογράφητοι έρημοι τόποι, ράντζα και καουμπόηδες. 
     Οι δύο ιστορίες, αν και απέχουν σχεδόν ένα αιώνα χρονικά, συνδέονται αριστοτεχνικά από την συγγραφέα καθώς μυστικά και γεγονότα του παρελθόντος επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις συμπεριφορές των ηρώων της σύγχρονης ιστορίας. Οικογενειακά μυστικά και συμπεριφορές προγόνων αφήνουν τα απόνερά τους στους απογόνους, αφήνουν μια κληρονομιά που αποπνέει αντικρουόμενα συναισθήματα: πάθος, μίσος, έρωτα, προδοσία και μεταμέλεια.  

     «Η κληρονομιά» της Webb Katherine που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα πλούσιο σε περιγραφές και συναισθήματα που τα κουβαλάς ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσής του. Τα κεφάλαια της Καρολάιν ήταν, για εμένα από το πρώτο ως το τελευταίο, άκρως ενδιαφέροντα θεματολογικά ενώ αυτά της Έρικας και του παρόντος υπήρχαν στιγμές που ήθελα να έχουν πιο γρήγορη ροή καθώς ένιωσα πως, κυρίως στη μέση του βιβλίου, πλατείαζαν. Το φινάλε και οι απαντήσεις που δόθηκαν για την τύχη του Χένρι και τον ρόλο των Ντίσντεϊλ ήταν ανατρεπτικό και γλυκόπικρο.

      Διαβάστε το! Θα το απολαύσετε! 


Βαθμολογία 4,5/5

Στοιχεία Βιβλίου: 
Τίτλος: Η κληρονομιά
Συγγραφέας : Webb Katherine
Μετάφραση: Ζένια Χασάπη
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Ημερ.Εκδ.: Μάιος 2011
Σελ.: 614


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου