Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Το μυστικό βιβλίο-Gregory Samak

     Στο Μυστικό Βιβλίο του Gregory Samak, ο Ελίας Άιν, ένας ηλικιωμένος άντρας, μετακομίζει σε ένα χωριό της υπαίθρου της Αυστρίας για να ζήσει τα χρόνια που του απομένουν ήσυχα. Είναι ένας άντρας μόνος, χήρος και χωρίς απογόνους· είναι ο τελευταίος απόγονος της εβραϊκής οικογένειας Άιν καθώς οι πρόγονοί του χάθηκαν όλοι στο Ολοκαύτωμα. 
      Το σπίτι που αγοράζει είναι ένα παλιό μα καλοδιατηρημένο οίκημα, την φροντίδα του οποίου θα αναλάβει η οικονόμος που προσλαμβάνει, η κυρία Πόλστερ. Η κυρία Πόλστερ, στυφνή και ολιγόλογη, κάθε μέρα πηγαίνει στο σπίτι μαζί με το χαμίνι του χωριού, τον μικρό Τόμας, που σαν παιδί για όλες τις δουλειές έχει αναλάβει τα ψώνια του σπιτιού, και φροντίζει το νοικοκυριό του εβδομηντάχρονου εργοδότη της. 
      Ο Ελίας θα γνωρίσει τον παλαιοπώλη, τον κύριο Σοφ, ο οποίος θα είναι από τους μοναδικούς που θα τον επισκέπτεται. Ο Σοφ σε κάθε επίσκεψη φέρνει μαζί του ένα μαρμάρινο σκάκι όπου με τον Ελία επιδίδονται σε μια μισοτελειωμένη εδώ και 80 χρόνια παρτίδα σκάκι.
     Αυτοί είναι οι νέοι άνθρωποι στο νέο του περιβάλλον. Αλήθεια γιατί βρέθηκε σ’ αυτό το χωριό, σ’ αυτό το σπίτι; Κι ο ίδιος δεν μπορεί να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα απλώς νιώθει πως κάτι τον τραβά σ’ αυτό το άγνωστο μέρος, σ’ αυτό το άγνωστο σπίτι... Μια μέρα εξερευνώντας το τρίπατο σπίτι ανακαλύπτει ένα παιδικό δωμάτιο που στο δάπεδο υπάρχει μια καταπακτή. Κατεβαίνοντας την σκάλα οδηγείται σε ένα μαγικό δωμάτιο, ένα δωμάτιο περιστοιχισμένο από βιβλιοθήκες, τα ράφια των οποίων είναι γεμάτα με σκληρόδετα, πανομοιότυπα και χοντρά βιβλία. Ο Ελίας μαγεύεται πιάνοντας στα χέρια του τον πρώτο τόμο που μαγνητίζει το βλέμμα του. Ανοίγοντάς το και περιδιαβαίνοντας τις σελίδες του διαπιστώνει πως στα χέρια του κρατά το Μεγάλο Βιβλίο της Ζωής. Κάθε τόμος περιέχει την πορεία του ανθρώπου στη Γη. Η ειμαρμένη του κάθε ένα από εμάς είναι αποτυπωμένη στις σελίδες του Μυστικού Βιβλίου! 
      Έτσι ο Ελίας, κάθε μέρα, όταν φεύγει η κυρία Πόλστερ και ο Τόμας από το σπίτι, κατεβαίνει στο μυστικό δωμάτιο και διαβάζει το Βιβλίο της Ζωής. Διαβάζει και ανακαλύπτει ή μάλλον καλύτερα βιώνει πτυχές της Ιστορίας καθώς διαπιστώνει πως το Βιβλίο του δίνει την δυνατότητα να μεταφερθεί στο χωροχρόνο και να γίνει μέρος της εκάστοτε στιγμής μόλις αγγίζει με το δάχτυλό του τη φωτεινή γραμματοσειρά. Διαβάζει λοιπόν και βιώνει την Ιστορία! 
      Κάποια στιγμή διαβάζει και τις σελίδες που αναγράφονται τα γεγονότα της ζωής του φίλου του, του Σοφ, και εκεί μαθαίνει το πώς γλίτωσε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά την περίοδο του Β’ παγκόσμιου πολέμου και με ποιον τρόπο έχασε το ένα δάχτυλο του χεριού του. Διαβάζει και για την οικογένειά του καθώς και για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Κι ενώ διαβάζει και μεταφέρεται στο χωροχρόνο ένα ερώτημα γεννιέται: μπορεί να αλλάξει το ρου της μοίρας; Τι θα γινόταν αν έμπαινε στο Βιβλίο που αναγράφεται η ζωή του Χίτλερ και τον σκότωνε πριν την άνοδό του στην εξουσία της Γερμανίας; Θα γλίτωνε ο κόσμος τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και το Ολοκαύτωμα; Η μοίρα άραγε είναι προδιαγεγραμμένη και αμετάβαλη ή έχουμε την δυνατότητα με τις επιλογές μας να την ανατρέψουμε; Την απάντηση θα την λάβετε στο φινάλε του βιβλίου...

       «Το μυστικό βιβλίο» ξεκίνησε με μια πολύ έντονη σκηνή που με παρέσυρε στην ανάγνωση του κειμένου. Εικόνες και συναισθήματα με κατέκλυσαν κατά την ανάγνωσή του ενώ το ερώτημα αν η μοίρα του ανθρώπου είναι καθορισμένη και μη ανατρέψιμη ή όχι τριβέλιζε το μυαλό μου από την πρώτη έως και την τελευταίο λέξη του κειμένου. Η απάντηση που δίνεται στο φινάλε, μέσω της πλοκής, είναι ευφυής και με βρίσκει σύμφωνη καθώς μας υπενθυμίζει πως εμείς και οι επιλογές μας(είτε συνειδητές είτε όχι) ανεβάζουν στην εξουσία τον εκάστοτε Χίτλερ, γράφουν την Ιστορία. Η ροή ήταν γρήγορη και η αφήγηση ήταν σαν ένα κινηματογραφικό καρέ που εναλλασσόταν χωρίς σταματημό. 
     Τα μόνα μείον που μπορώ να απαριθμήσω είναι πως σε κάποια σημεία θα ήθελα ο συγγραφέας να έδινε περισσότερες λεπτομέρειες και να μην ήταν τόσο σύντομη η αφήγησή του καθώς και στο φινάλε θα με ικανοποιούσε αν δινόταν με πιο ξεκάθαρο τρόπο η τύχη του ήρωα -ένιωσα πως υπάρχει μια ασάφεια σε αυτό το σημείο. 
     Διαβάστε «Το μυστικό βιβλίο»! Θα σας συνεπάρει... 
     Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός!

Βαθμολογία 4/5

Στοιχεία Βιβλίου: 
Συγγραφέας: του Grégory Samak
Μετάφραση: Τιτίκα Δημητρούλια
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ. Εκδ.: 15 Μαρτίου 2015
Σελ.: 248


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου