Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Η μοδίστρα- Rosali Ham

      Δεκαετία του 1950 στη Βικτόρια της Αυστραλίας και σε μια πόλη της, το Ντάνγκραταρ, φτάνει η Τίλη, μια ταλαντούχα μοδίστρα. Η Τίλη που διέπρεψε στα σαλόνια της Ευρώπης ως μοδίστρα διπλά σε διάσημους σχεδιαστές επιστρέφει στη γενέθλια πόλη της, ύστερα από 20 σχεδόν χρόνια απουσίας,  προκειμένου να φροντίσει την ηλικιωμένη μητέρα της. Το περιβάλλον που αντικρίζει είναι καχύποπτο και εχθρικό, όπως ακριβώς κι όταν έφυγε ή μάλλον όταν την έδιωξαν σε ηλικία 8 ετών. 
     Η μητέρα της η τρελο-Μόλη, όπως την αποκαλούν, ζει στο λόφο της περιοχής, απομονωμένη, ρακένδυτη και ξεχασμένη απ' όλους. Οι κάτοικοι του Ντάνγκραταρ γυρίζουν την πλάτη τους και στην Τίλη η περιφρόνηση καλά κρατεί. Ο μόνος που την υποδέχεται με καλοσύνη είναι ο αστυνόμος της περιοχής, ο Οράτιος Φάρατ, ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας που βρίσκει στην Τίλη την ευκαιρία να εκφράσει την αγάπη του για την μόδα και την υψηλή ραπτική καθώς και να δείξει το ταλέντο του στην μοδιστρική. 
      Το κλίμα ανατρέπεται μόλις γίνεται αντιληπτό το ταλέντο της Τίλη! Οι κυρίες του Ντάνγκραταρ αφήνουν στην άκρη τις προκαταλήψεις και αφήνονται στα μαγικά χέρια της Τίλη που με τα υφάσματά της, τις κλωστές και τις βελόνες ράβει για αυτές φιγουρίνια με αέρα παριζιάνικο. Πλέον στο σκονισμένο Ντάνγκραταρ περπατούν κυρίες βγαλμένες λες από περιοδικά μόδας. 
       Και μέσα σ' αυτή τη σουρεαλιστική ατμόσφαιρα, μυστικά του παρελθόντος και ερωτήματα γλιστρούν και δίνουν σχήμα στη πλοκή: Γιατί μια τέτοια προσωπικότητα σαν την Τιλή, με εμπειρίες και έχοντας ζήσει τη λάμψη του Παρισιού επιστρέφει στο Ντανγκραταρ; Η φροντίδα της μητέρας της είναι η αιτία ή αφορμή της επιστροφής της; Τι έγινε και όλοι αποστρέφουν τη Μόλη και τη Τιλη; Γιατί την αποκαλούν φόνισσα; 
      Μυστήρια και μυστικά βρίσκουν το δρόμο της εξιχνίασης όσο προχωράει η αφήγηση και η κωμική ιστορία μετατρέπεται σιγά σιγά σε μια τραγωδία που το φινάλε, το γεμάτο εκδίκηση, αποτελεί κάθαρση για την ηρωίδα...

     «Η μοδίστρα» της Rosali Han είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, με ροή κινηματογραφική και θεματολογία που σε παρασύρει σε μια οικογενειακή ιστορία γεμάτη μυστικά και εναλλασσόμενα συναισθήματα. Σουρεαλιστικές καταστάσεις ενισχύουν την τραγικότητα των ηρωίδων και της προσωπικής τους ιστορίας. Η πλοκή είναι γεμάτη ανατροπές με τους ήρωες να κινούνται μεταξύ του φθόνου, της καχυποψίας και των προκαταλήψεων μα και του έρωτα, της αγάπης και της συγχώρησης... Το μόνο μείον που εντόπισα στο κείμενο ήταν η ύπαρξη των πολλών ηρώων κάτι που, σε κάποια σημεία, με μπέρδευε.
     Το βιβλίο είναι παγκόσμιο best seler και έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο το 2015! Φυσικά έψαξα την ταινία και την βρήκα εδώ στο internet, είναι μια επιτυχημένη μεταφορά του βιβλίου με μικρές όπως είναι λογικό διαφορές.
     Διαβάστε την Μοδίστρα! Θα σας κρατήσει όμορφη συντροφιά...

Βαθμολογία 4/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Η μοδίστρα   
Συγγραφέας: Rosali Ham
Μετάφραση: Όλγα Γκαρτζονίκα 
Εκδ.: Ωκεανός
Ημερ.Εκδ.: Νοέμβριος 2015
Σελ. 432
 

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου