Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Εραστές του φωτός - Κλαίρη Θεοδώρου

     Πάμε να μιλήσουμε για τους Εραστές του φωτός της Κλαίρης Θεοδώρου! Καταρχήν πρώτη φορά διαβάζω βιβλίο της συγγραφέως και η επαφή μου με την πένα της, που με κέρδισε από τις πρώτες κιόλας σελίδες, μόνο ενθουσιασμό και ευχάριστη έκπληξη μου προξένησε. Λυρισμός, αφηγηματικές τεχνικές, εξαιρετική χρήση της γλώσσας καθώς και σκηνές δοσμένες με ρεαλισμό και ατμόσφαιρα που ταξιδεύουν τον αναγνώστη στο παρελθόν, στην Ιστορία του και στην Τέχνη της φωτογραφίας, είναι κάποια από τα στοιχεία που συνάντησα στο μυθιστόρημα και που, μαζί με την ενδιαφέρουσα υπόθεσή του, με έκαναν να απολαύσω κάθε σελίδα του, κάθε αράδα του σ' αυτές.
     Η συγγραφέας χωρίζει σε δύο αφηγηματικούς χρόνους και τρόπους την αφήγηση, με την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του ενός κεφαλαιου να εναλλάσσεται με αυτή της τριτοπρόσωπης του επόμενου κεφαλαίου μεταφέροντας μας έτσι επιτυχώς από την δεκαετία του 1990 σ' αυτές του πρωτου μισού του 20ου αιωνα. 
     Στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση συναντάμε την Ελληνόπη μια νεαρή, ξεχωριστή κοπέλα που το φως παίζει με τα κόκκινα μαλλιά της, δημιουργεί ηλιοβασιλέματα και όνειρα εφηβικά. Η Ελληνόπη, με το ασυνήθιστο όνομά της, μας μιλά για το πως έφτασε στην απόφαση να αφήσει το χωριό της στην Καλαμάτα και να ανέβει στην Αθήνα ώστε να σπουδάσει στην Καλών Τεχνών. Όλα δείχνουν πως έχει ταλέντο και καλλιτεχνική φύση. Ο ενθουσιασμός της για την πρωτεύουσα, τη σχολή και την φοιτητική ζωή είναι μεγάλος. Κάπου εκεί την περιμένει και το πρώτο ερωτικό σκίρτημα. Ο γοητευτικός καθηγητής της θα την οδηγήσει στα μονοπάτια του έρωτα, μονοπάτια όμως που δυστυχώς διαβαίνοντάς τα θα την φτάσουν στην ταπείνωση, στον εξευτελισμό και στην αυτοκαταστροφή. Η ψυχή της τσαλαπατείται καθώς γίνεται υποχείριο ενός νάρκισσου και φιλήδονα ανθρώπου. Η απόπειρα αυτοκτονίας μετά από ένα σκληρό γεγονός θα την οδηγήσει πίσω στον τόπο της και σε έναν γάμο που θα την κάνει φυγά από την Καλαμάτα καθώς ο σύζυγος που επέλεξε είναι εν τέλει ψυχικά ασθενής και εμμονικός ως προς το πρόσωπό της. Η επάνοδος της στην Αθήνα θα την φέρει κοντά στην δεύτερη ηρωίδα του μυθιστορήματος, στην Άλμα.
     Η συγγραφέας επιλέγει να μας μιλήσει για την δεύτερη βασική ηρωίδα της, την Άλμα, χρησιμοποιώντας τριτοπρόσωπη αφήγηση. Η ιστορία της Άλμα είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάκη, της πρώτης Ελληνίδας φωτογράφου στην Ελλάδα. Έτσι μέσα από την Άλμα, το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Αλεξάνδρας Μακρόγλου, γνωρίζουμε την ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της Nelly's, το καλλιτεχνικό όνομα της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάκη. 
     Η Άλμα/Nelly's κατάγεται από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Το 1919 ζει την καταστροφή του Αϊδινίου από τους Τσέτες. Η συγγραφέας, σ'αυτό το σημείο, μας δίνει με τρόπο συγκλονιστικό-βιωματικό τις σκηνές της καταστροφής. Η οικογένεια της ηρωίδας κατορθώνει έπειτα από το σκόπελο του '19 να εγκατασταθεί στην Σμύρνη. Η Άλμα/Nelly' s φεύγει με τον μικρό της αδερφό στη Δρέσδη όπου και θα σπουδάσει ζωγραφική. Έτσι δεν θα βιώσει τη Μικρασιατική Καταστροφή όπως η υπόλοιπη οικογένειά της που τελικά καταφέρνει να σωθεί και από αυτή τη σφαγή και να εγκατασταθεί στην Αθήνα του 1922. 
     Στη Δρέσδη η Άλμα/Nelly's μαθαίνει την τέχνη της Φωτογραφίας δίπλα σε γνωστούς φωτογράφους της εποχής, ερωτεύεται χωρίς απόκριση ενώ εν τέλει αρραβωνιάζεται έναν συνετό άνθρωπο που της δίνεται με όλη του την ψυχή - αν θα ανταποδώσει και με ποιο τρόπο τα συναισθήματα, θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε κατά την ανάγνωση... 
Στο επόμενο κλικ...
     Μαζί με τον αρραβωνιαστικό της θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα και θα ανοίξει το πρώτο στούντιο στην Ερμού. Πρόσωπα, όπως ο Κωστής Παλαμάς, μνημεία, όπως ο Παρθενώνας, θεσμοί, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου μπαίνουν στο φωτογραφικό κάδρο της και την καθιερώνουν στο χώρο. 
     Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος θα την βρει στη Νέα Υόρκη και θα την ''εγκλωβίσει'' εκεί για 27 ολόκληρα χρόνια. Με μαεστρία η συγγραφέας θα μας οδηγήσει ως και τα τελευταία βήματά της εκεί που η Ελληνόπη θα συναντήσει την μυθιστορηματική Nelly's. Οι παράλληλες αφηγήσεις - ζωές θα συναντηθούν και εμείς θα νιώσουμε λύτρωση για την αποκατάσταση των πραγμάτων μα και αναγνωστική πληρότητα που μέσω αυτού του εξαιρετικού βιβλίου ήρθαμε κοντά σε μια σπουδαία καλλιτέχνη. 


      Οι <<Εραστές του φωτός>> είναι ένα μυθιστόρημα που απόλαυσα λογοτεχνικά ενώ παράλληλα μου έδωσε το έναυσμα να ψάξω και να ενημερωθώ για τη ζωή και το έργο της πρώτης Ελληνίδας φωτογράφου! Ψάχνοντας στο διαδίκτυο οι φωτογραφίες της Nelly's μαγνήτισαν το βλέμμα μου (αγαπημένες οι Παραλληλισμοί Εδώ μπορείτε να δείτε κάποιες από τις φωτογραφίες της! )! 
     Διαβάστε τους <<Εραστές του φωτός >>! Πρόκειται για ένα βιβλίο ύμνο στον έρωτα, στην δοτικότητα, στη συγχώρηση μα κυρίως στην Τέχνην της Φωτογραφίας!
      Συγχαρητήρια στη συγγραφέα Κλαίρη Θεοδώρου! 

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος : Εραστές του φωτός
Συγγραφέας: Κλαίρη Θεοδώρου 
Εκδ. : Ψυχογιός 
Ημερ. Εκδ. : 22 Οκτωβρίου 2020
Σελ.: 432



Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου