Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Καλικαντζαρολογία- Καλικαντζαροδιωκτική-Στέλιος Πελασγός

     Χριστούγεννα! Κάλαντα, στολισμένα δέντρα, γλυκά, δώρα και χαρά... μα και ζαβολιές και ανατροπές από καλικαντζάρικες μορφές! 
     Σύμφωνα με την Καλικαντζαρολογία, οι καλικάντζαροι, οι οποίοι έχουν ελληνική καταγωγή, είναι μικρά κακανθρωπάκια που ζουν στον Κάτω Κόσμο και που όλο το χρόνο πριονίζουν με ένα μεγάλο πριόνι το δέντρο που κρατά στη θέση της τη Γη. Είναι κακόμορφα, μιλούν ψευδά και από όπου κι αν περνούν προκαλούν σαματά! Τα Χριστούγεννα, όταν οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα για την γέννηση του Θεανθρώπου, οι καλικάντζαροι παρατούν την δουλειά τους και ξεκινούν τις διακοπές τους! Τόπος διακοπών; Μα, φυσικά, ο πάνω κόσμος, ο κόσμος των ανθρώπων!
     Μέχρι να αγιαστούν τα νερά στις 6 Ιανουαρίου, οι καλικάντζαροι σουλατσάρουν στη Γη, μπαίνουν σε σπίτια ώρες σκοτεινές μιας και μισούν το φως του ήλιου και κάνουν μικροκαλικαντζαροζημιές: ξηλώνουν τα πουλόβερ, μουντζουρώνουν τις παιδικές κούκλες, καταστρέφουν τα μελομακάρονα, αντικαθιστούν τη ζάχαρη με αλάτι -πίνετε ο αλατισμένος καφές; ΔΕΝ ΠΙΝΕΤΕ!- και τόσες, και άλλες τόσες, ευφάνταστες σκανταλιές! 
    Για 12 μέρες, όσο κρατούν και οι διακοπές τους, ταλαιπωρούν με τον περιπαικτικό τους τρόπο τους νοικοκυραίους. Πώς θα αντιμετωπιστεί όλη αυτή η σκανταλιά, όλη αυτή η συμφορά; Μα φυσικά με την τέχνη της Καλικαντζαροδιωκτικής! (Τέχνη; Επιθτημη έγραπθε αλλά θιγά μη δεν κάναμε τη θαβολιά μαθ! Υγ.: Η γραφούθα χαμπάρι δεν πήρε! Χιχιχι)
     Καλικαντζαροεξοπλισμός, παρατήρηση ιχνών, τρόποι αντιμετώπισης και εξαφάνισής τους είναι αυτά που θα αποκτήσει όποιος εντρυφήσει στην Καλικαντζαροδιωκτική! Και τότε ένας νέος καλικαντζαροδιώκτης θα γεννηθεί και με τις γνώσεις του ίσως, ίσως λέω, κατορθώσει να σώσει τις γιορτές!
     Μήπως είσαι εσύ ένας από αυτούς; Ένας νέος καλικαντζαροδιώκτης; Θα το διαπιστώσεις διαβάζοντας το βιβλίο του μέγα καλικαντζαροδιώκτη Στέλιου Πελασγού, <<Καλικαντζαρολογία-Καλικαντζαροδιωκτική>>, το οποίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη! Και θα το διαπιστώσεις με τρόπο που θα σε κάνει να γελάσεις με την ξεκαρδιστική γραφή του συγγραφέα και να απολαύσεις μέσω των λαογραφικών πληροφοριών που παραθέτει στις σελίδες του τον κόσμο των καλικαντζάρων!
     Διαβάστε το! Και γίνετε οι νέοι καλικαντζαροδιώκτες! Κι όταν το διαβάσετε, κρύψτε το καλά: Οι καλικάντζαροι τρώνε κάθε βιβλίο που αναφέρεται σ' αυτούς.... 
     Συγχαρητήρια στο συγγραφέα και τους εικονογράφους! Εξαιρετική δουλειά! 

Καλά Χριστούγεννα!

(-Να γράπθουμε κακά;
-Έλα μη το παρακάνουμε... Αθε την να ευχηθεί! Εκθάλλου θα τηθ φάμε όλο το μπλοκ, όχι μόνο την ανάρτηθη τηθ για μαθ! Χιχιχι )

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου :
Τίτλος: Καλικαντζαρολογία-Καλικαντζαροδιωκτική
Συγγραφέας: Στέλιος Πελασγός
Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης & Μαίρη Καρπέτα
Εκδ. : Πατάκη 
Ημερ. Εκδ. : Οκτώβριος 2020
Σελ.: 40

📖🎄🌟❄️☃️📖🎄🌟❄️☃️📖🎄🌟❄️☃️📖🎄🌟☃️❄️📖🎄🌟☃️❄️📖🎄🌟☃️📖🎄🌟❄️☃️📖🎄🌟❄️

Βιογραφία Συγγραφέως 

Ο Στέλιος Πελασγός εκίνησε την αναβίωση της τέχνης της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης στην Ελλάδα. Σπούδασε και δημιούργησε στα τέσσερα μονοπάτια των παραδοσιακών παραμυθάδων και των σύγχρονων αφηγητών: τη λογοτεχνία / φιλολογία, την παιδαγωγική, το θέατρο και την ψυχολογία. Γνώρισε τους σύγχρονους παραμυθάδες στη Γαλλία. Στις μικρές ανθρώπινες κοινότητες και στη Φύση ξαναβρήκε τις ρίζες του. Ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη δίνοντας παραστάσεις αφήγησης για ενήλικες ή παιδιά και διδάσκοντας την πανάρχαια τέχνη της προφορικής αφήγησης.


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου