Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Το δικό μου top βιβλίων για το 2020!

«Η ζωή, οποιαδήποτε ζωή, διαρκεί ελάχιστα. Αν καταφέρεις όμως να είσαι ευτυχής, έστω για μια στιγμή, άξιζε τον κόπο να τη ζεις.»
«Μια στιγμή! Τόσο λίγο;»
«Και λιγότερο. Φτάνει να είσαι ευτυχής όσο χρειάζεται να ανάψει ένα σπίρτο και να σβήσει.»
Η Ντίτα μένει σιωπηλή, λογαριάζει πόσα σπίρτα έχουν ανάψει και έχουν σβήσει στη δική της ζωή και συνειδητοποιεί ότι ήταν πολλά, δεν μπορεί καν να τα μετρήσει. Πολλές μικρές στιγμές φωτεινών αναλαμπών, ακόμα και μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Κάποιες από αυτές τις στιγμές τις βίωσε όταν, παρά τον απόλυτο πόνο της, άνοιξε ένα βιβλίο και μπήκε μέσα. Η μικρή της βιβλιοθήκη είναι ένα σπιρτόκουτο...
(απόσπασμα από το βιβλίο Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς)

     Κι η δική μου βιβλιοθήκη είναι ένα σπιρτόκουτο καθώς οι τίτλοι της, οι ιστορίες και οι ήρωες αυτών, έχουν φωτίσει τις στιγμές και αυτού του δύσκολου, λόγω πανδημίας, χρόνου! Τα βιβλία που μου χάρισαν ξεχωριστό φως για το 2020 είναι τα εξής:

1. Το ιστορικό-εποχής μυθιστόρημα είναι απ’τα αγαπημένα μου λογοτεχνικά είδη. Έτσι τα: «Φλόγα και άνεμος» του Στέφανου Δάνδολου, «Ερᾶν-Βυζαντινά αμαρτήματα» του Γιάννη Καλπούζου, «Πίστη και περηφάνια» του Δημήτρη Βαρβαρήγου και «Σμαρώ-Από τον Βόσπορο στον Συκουάνα» της Δέσποινας Χατζή, είναι αυτά που ξεχώρισα από την εγχώρια Λογοτεχνία ενώ από την Παγκόσμια το: «Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς»

2. Δύο κοινωνικά: «Πικρό γάλα» του Μένιου Σακελλαρόπουλου και «Παλίρροια» της Μαίρης Κωνσταντούρου -πολύ δυνατές ιστορίες!

3. «Ζευγάρια που έγραψαν την Ιστορία της Ελλάδας» της Λένας Διβάνη και «Εραστές του φωτός» της Κλαίρη Θεοδώρου -στις σελίδες τους πρόσωπα υπαρκτά φωτίζουν την Ιστορία και την εποχή τους, αντίστοιχα, με τρόπο άκρως ενδιαφέρον!

4. Και ένα από την Παιδική Λογοτεχνία! «Πάντα θα σ’ αγαπώ, παππού!» της Πηγής Γρύλλη -ένα παραμύθι γεμάτο μηνύματα και συναισθήματα!


Καλή χρονιά!

     Το 2021 να είναι πιο φωτεινό, αισιόδοξο και με ξέγνοιαστες στιγμές! 
     Εύχομαι ολόψυχα ό,τι στερηθήκαμε την δύσκολη αυτή χρονιά που αφήνουμε πίσω μας, να το γευτούμε μέσα στο νέο χρόνο! 
     Και φυσικά, βιβλία! Πολλά βιβλία στα χέρια μας! Είναι αυτά που θα φωτίζουν τις στιγμές μας...!





*Πατώντας διπλό κλικ πάνω στους τίτλους μπορείτε να διαβάσετε την άποψή μου για το κάθε βιβλίο!


Δήμητρα Κωλέτη

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια Δήμητρα. Σπουδαία η προσφορά σου στη λογοτεχνία. Ευχαριστώ πολύ! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, τα τόσο όμορφα λόγια σας! Χαρούμενο και ελπιδοφόρο το 2021!

      Διαγραφή