Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Η λυπημένη πριγκίπισσα & Ο κακός μάγος και η καλή νεράιδα- Έλενα Γεωργίου

    Ας μιλήσουμε για δύο παραμύθια στα οποία εντοπίζω δύο κοινά σημεία: την δημιουργό και το επιμύθιο τους! Αναφέρομαι στην Έλενα Γεωργίου και στα δημιουργήματά της, <<Η λυπημένη πριγκίπισσα>> και <<Ο κακός μάγος και η καλή νεράιδα>>, στις σελίδες των οποίων οι ιστορίες που φιλοξενούνται, μιλούν στους μικρούς αναγνώστες, με τρόπο ευφάνταστο και όμορφο, για την ευτυχία που βρίσκεται στο καλό των πράξεών μας (Ο  κακός μάγος και η καλή νεράιδα), στην απλότητα καθώς και στα αισθήματα που φέρει και εκφράζει ο διπλανός μας και όχι στα υλικά αγαθά (Η λυπημένη πριγκίπισσα).

     Ας δούμε τώρα τις ιστορίες μεμονωμένα! 

     Στη <<Λυπημένη πριγκίπισσα>>, η πριγκίπισσα της ιστορίας μας κάθεται στο ψηλότερο σημείο του πύργου της. Είναι λυπημένη γιατί η μοναξιά την έχει φθείρει. Οι υποχρεώσεις απέναντι στο λαό της είναι πολλές και την έχουν κουράσει. Θα ήθελε να έχει ένα στήριγμα και να μοιραστεί τη ζωή της με ένα σύντροφο. 
     Και έτσι ο ένας πρίγκιπας μετά τον άλλο -γιατί ποιος άλλος παρά από έναν πρίγκιπα μπορεί να παντρευτεί μια πριγκίπισσα! Ή μήπως όχι;- έρχονται για να την ζητήσουν σε γάμο κι εκείνη με τη σειρά της θέτει την ερώτηση που όποιος την απαντήσει σωστά, σύμφωνα με τα δικά της, φυσικά, κριτήρια, θα γινόταν ο σύζυγός της: Τι είναι αυτό στη ζωή που αξίζει πιο πολύ;
- Τα πλούτη!
-Η ομορφιά!
-Το φαγητό! είπαν κάποιοι από αυτούς και η απογοήτευση της πριγκίπισσας όπως και η λύπη όλο και μεγάλωνε...
- Τι είναι αυτό στη ζωή που αξίζει πιο πολύ;
     Η απάντηση στο φινάλε του βιβλίου...

     Ας πάμε τώρα στον <<Κακό μάγο και την καλή νεράιδα>>
     Θα ξεκινήσω από το επιμύθιο του φινάλε εκεί που λέει: <<Ας μην ξεχνάμε ότι ευτυχία υπάρχει όπου  λείπει το κακό...>>. Μια αξία που οι ήρωες την αντιλαμβάνονται ύστερα από μια ευφάνταστη περιπέτεια.
     Σε ένα δάσος πολύ μακρινό ζούσε ένας κακός μάγος που χαιρόταν όταν έκανε μαγικά και έσπερνε το κακό και την συμφορά. Το τελευταίο του κακό έφερε μεγάλη αναταραχή: έκανε τα δέντρα ξωτικά. Τα κλαδιά άρχισαν να κινούνται και έτσι τα πουλιά έχασαν τις φωλιές τους και δεν μπορούσαν να κάτσουν στα ψηλά δέντρα. Πλέον όλα τα πουλιά του δάσους ήταν εκτεθειμένα στον κίνδυνο. 
     Πανικόβλητα και φοβισμένα τρέχουν στην Καλή Νεράιδα του δάσους και της ζητούν την βοήθειά της. Εκείνη βλέποντας πόσο κουρασμένα και λυπημένα ήταν αποφάσισε να τα βοηθήσει. Το μαγικό που επέλεξε να κάνει θα επαναφέρει την ισορροπία στο δάσος; Το Καλό θα νικήσει το Κακό; Πού βρίσκεται άραγε η Ευτυχία;

    Η Έλενα Γεωργίου ως βρεφονηπιαγωγός γνωρίζει πολύ καλά πως να πει ιστορίες στα μικρά, ιστορίες που θα αγγίξουν την ψυχούλα τους και θα τους μεταδώσουν ταυτόχρονα μυνήματα που θα τα συντροφεύουν σ' όλη τους τη ζωή. Αυτό, λοιπόν, κάνει και στα δύο παραμύθια της τα οποία και σας προτείνω να τα διαλέξετε για ανάγνωση καθώς θα σας δώσουν το έναυσμα για να μιλήσετε στα παιδιά σας για αξίες ζωής, για το τι είναι ευτυχία και πια η δύναμη του καλού
     Τα κείμενα συνοδεύονται από μια παραστατική, ζωηρή και ταιριαστή εικονογράφηση -μ' άρεσε λίγο περισσότερο αυτή της Λυπημένης Πρίγκιπας
     <<Η λυπημένη πριγκίπισσα>> έχει αποσπάσει έπαινο τον Ιανουάριο του 2006 από το Σωματείο Τέχνης και Λόγου <<Αλκυωνίδες>> !! 
     Συγχαρητήρια στη συγγραφέα! 

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίων: 
Συγγραφέας: Έλενα Γεωργίου

Τίτλος: Η λυπημένη πριγκίπισσα
Εικονογράφηση: Αλεξία Λουγιάκη
Εκδ.: Όναρ
Ημερ.Εκδ.: Δεκέμβριος 2014
Σελ.: 24
Τίτλος: Ο κακός μάγος και η καλή νεράιδα
Εικονογράφηση: Jane Saunders- Δανβουνέλη
Εκδ.: ΕΛΒΕΚΑΛΤ
Ημερ.Εκδ.: Δεκέμβριος 2010
Σελ.: 20

****

Βιογραφία Συγγραφέως

Η Έλενα Γεωργίου γεννήθηκε στο Μούλκι Κορινθίας.
Σπούδασε βρεφονηπιαγωγός και από το 1991 είναι ιδιοκτήτρια του παιδικού σταθμού ΄΄Παιδική Γωνιά΄΄ στο Κιάτο.
Το 2010 εκδίδεται το πρώτο της παραμύθι "Ο Κακός Μάγος και η καλή Nεράιδα". Ακολουθούν τα "Αινίγματα για μικρά παιδιά" το 2013 και "Η λυπημένη πριγκίπισσα" το 2014.
Εκτός από τη συγγραφή παιδικών κειμένων, ασχολείται και με την ποίηση .
Έχει διακριθεί τρεις φορές σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς του σωματείου λόγου και τέχνης "ΑΛΚΥΩΝΙΔΕΣ" αποσπώντας το πρώτο βραβείο ποίησης για το ποίημά της "Νιώθω", έπαινο για το παραμύθι "Η λυπημένη πριγκίπισσα" και το τρίτο βραβείο για το παραμύθι "Ένας βασιλιάς κακός ,κοντός και χοντρός". 

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου