Το <<Κορίτσι, γυναίκα, άλλο>> έχει αποσπάσει το βραβείο Booker για το 2019 ενώ η συγγραφέας του, η Bernardine Evaristo, είναι η πρώτη μαύρη συγγραφέας που έχει κατακτήσει το εν λόγω λογοτεχνικό βραβείο. Στις σελίδες του, η καταιγιστική γραφή της συγγραφέως μιλά, μέσω των δώδεκα ηρωίδων της, οι οποίες καλύπτουν κάθε ηλικία καθώς και διαφορετικά κοινωνικά- επαγγελματικά φάσματα της κοινωνίας (καθαρίστριες, ακαδημαϊκές, αγρότισσες, καριερίστες, κλπ), για την καταπίεση των γυναικών ανά τους αιώνες, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το ρατσισμό καθώς και τις φυλετικές διακρίσεις:
<<Εσείς δεν ζείτε στην κοινωνία με φυλετικές διακρίσεις από την οποία προέρχομαι εγώ, όπου δεν έχετε καθόλου δικαιώματα εσείς δεν έχετε έναν δεκαπεντάχρονο μικρότερο αδελφό που τον λέγανε Σάνι που τον βούτηξαν στην κηροζίνη πριν τον κρεμάσουν από ένα δέντρο και του βάλουν φωτιά, ενώ ήταν ακόμα ζωντανός, μπροστά σε χιλιάδες που ζητωκραύγαζαν, ένα αγόρι που το λέγανε Σάνι και που τη δολοφονία του από έναν όχλο τη φωτογράφισαν και την έστελναν σε όλη τη χώρα σαν να ήταν καρτ-ποστάλ επειδή οι άνθρωποι καμάρωναν τόσο πολύ που είχαν παρευρεθεί στο λιντσάρισμά του εσείς δεν ανακαλύψατε ότι η γυναίκα που φώναζε ότι την είχε βιάσει ο Σάνι γέννησε εννέα μήνες αργότερα ένα παιδί τόσο λευκό, που ακόμα και ο μπαμπάς της ήρθε στο σπίτι του μπαμπά σας για να ζητήσει συγγνώμη αυτοπροσώπως
εσείς δεν τα περάσατε όλα αυτά, έτσι δεν είναι;>>.
Παρακολουθούμε λοιπόν την εσωτερική τους πάλη, μια πάλη που τις οδηγεί, μέσω της ενδοσκόπησης στην κατάκτηση της προσωπικής τους ταυτότητας με φόντο, φυσικά, τις σύγχρονες ανδροκρατούμενες (στον επαγγελματικό κυρίως τομέα) κοινωνίες, τις γεμάτες αδικίες και στερεότυπα.
Το κείμενο είναι χωρισμένο σε τέσσερα κεφάλαια που το καθένα φιλοξενεί τις ιστορίες τριών γυναικών οι οποίες έχουν κάποιο συγγενικό ή επαγγελματικό δεσμό μεταξύ τους. Η κάθε ιστορία είναι δοσμένη σαν ένα μονόλογο στον οποίο η εκάστοτε ηρωίδα παραθέτει τις σκέψεις και τα γεγονότα ζωής της. Την εξομολογητική διάθεση ενισχύει και η έλλειψη σημείων στίξης από τη συγγραφέα κάτι πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο για τον αναγνώστη -τουλάχιστον για εμένα που πρώτη φορά το συνάντησα! - που, αν και με την πρώτη ματιά μπορεί να του φανεί ένα κουραστικό συγγραφικό τέχνασμα που θα τον δυσκολέψει στην ανάγνωση του κειμένου εν τέλει δεν είναι καθόλου έτσι καθώς η ροή μπορεί να είναι "ασταμάτητη" λόγω έλλειψης σημείων στίξης, η αφήγηση όμως θα τον παρασύρει χωρίς να τον μπερδέψει ή να τον κουράσει στις δώδεκα ενδιαφέρουσες ιστορίες που άνετα θα μπορούσαν να σταθούν και σαν δώδεκα ξεχωριστά διηγήματα.
Όλες οι ηρωίδες ενώνονται με όμορφο και κινηματογραφικά δοσμένο τρόπο στο φινάλε του βιβλίου κουμπώνοντας με έντεχνο τρόπο τις ιστορίες τους και τα πρόσωπα αυτών.
Διαβάστε το! Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με πρωτότυπη και σύγχρονη γραφή που διαπραγματεύεται όμως κλασσικές και διαχρονικές αξίες. Είναι ωμό, σκληρό, ευαίσθητο, δίκαιο... Θα έλεγα πως είναι ένα μωσαϊκό πολυπολιτισμικό που αντιφεγγίζει κοινωνίες του μακρινού και όχι μόνο χθες μα και του τώρα... πολύ πιθανόν και του αύριο.
Βαθμολογία 5/5
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Κορίτσι, γυναίκα, άλλο
Συγγραφέας: Bernardine Evaristo
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ
Εκδ.: Gutenberg
Ημερ.Εκδ.: Ιούλιος 2020
Σελ.: 642
Δήμητρα Κωλέτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου