«Το πανδοχείο» της Δέσποινας Χατζή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και αποτελεί το μέσο που μας ταξιδεύει στη Νότιο Ιταλία και στην ελληνόφωνη Καλαβρία, εκεί όπου αναδίδει ακόμα Ελλάδα, εκεί όπου τα ήθη, τα έθιμα και τα Γκρεκάνικα, η ντοπιολαλιά των ελληνόφωνων κοινοτήτων, συνδέουν το παρόν με το ένδοξο και λαμπερό παρελθόν, την ιστορική συνέχεια με την εξαίρετη μυθοπλασία.
Οι άνθρωποι της Καλαβρίας και των στενών της Μεσσήνης κρατούν σαν θεματοφύλακες την πολιτισμική τους κληρονομιά, οι ρίζες της οποίας φτάνουν χιλιάδες χρόνια πίσω, τότε που Έλληνες του δεύτερου αποικιακού κύματος φτάνουν στη περιοχή τον 8ο αιώνα π.Χ και ιδρύουν πόλεις. Το ελληνικό στοιχείο ακμάζει, διατηρείται ανά τους αιώνες με τον μαρασμό και την προσπάθεια αφανισμού να έρχεται με το σαρωτικό πέρασμα του φασισμού όταν ο Μουσολίνι το 1940 απαγορεύει να μιλούν τη Γκραικανική, εξαθλιώνει οικονομικά και αποξενώνει ως ξένο- επικίνδυνο στοιχείο τους Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας.
Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου πολέμου φτάνει από την Ελλάδα στη ρημαγμένη από τον φασισμό Καλαβρία και η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου μας, η Αντονέλλα, μαζί με τον σύζυγό της τον Αναστάζιο, για να στήσουν την κοινή τους ζωή στην πατρίδα του. Όπως ο τόπος έτσι και αυτή κουβαλά ό,τι στάλαξε στην ψυχή της ο φασισμός και πιο συγκεκριμένα η φιλοναζιστική στάση του πατέρα της κατά την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα. Ανέχεια, ανεργία, μετανάστευση, φτώχεια μα και ανοιχτές αγκαλιές σε όποιον έρχεται από τη μητέρα Ελλάδα είναι αυτά που θα την καλωσορίσουν.
Με δυναμισμό, αγάπη, αξιοπρέπεια και αφοσίωση το ζευγάρι θα στήσει τη ζωή του και την δεκαετία του ’60 το όνειρο της Αντονέλλας να αποκτήσει ένα δικό της πανδοχείο, θα γίνει πραγματικότητα. Εκεί θα την συναντήσουμε στα 73 της χρόνια και μαζί της θα βουτήξουμε στην ιστορία της οικογένειάς της που διχάστηκε μέσα στα χρόνια του πολέμου αλλά και στις ετερόκλητες ιστορίες των μόνιμων ενοίκων του πανδοχείου που εκείνη την περίοδο η Αντονέλλα το διαχειρίζεται «προσδοκώντας μια ευχάριστη συγκατοίκηση όπου το ‘’εγώ’’ θα συμπορεύεται αρμονικά και θα αποκτά πρόσθετη αξία μέσα από το ‘’εμείς’’».
Πάθη, κρυμμένα μυστικά, έρωτες, ήρωες αληθοφανείς καθώς και μυρωδιές που ο τόπος αναδύει μέσω της καθημερινότητας που παρουσιάζει η συγγραφέας αλλά και τον εθίμων και ηθών που οι ήρωες ακολουθούν θα συνθέσουν την εξαιρετική μυθοπλασία Του Πανδοχείου με το φινάλε να είναι ανατρεπτικό και λυτρωτικό για ήρωες και αναγνώστες.
«Το πανδοχείο- Η ζωή στην ελληνόφωνη Καλαβρία» είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο με γραφή που μεταφέρει χρώματα, μυρωδιές και ατμόσφαιρα ενός μαγευτικού τόπου, αυτού της Ιταλίας του νότου, μα και πληροφορίες που προσωπικά αγνοούσα και αφορούν την παρουσία του ελληνικού στοιχείου εκεί. Στις σελίδες του φυσικά δεν λείπει το υλικό που θα δώσει στον αναγνώστη το έναυσμα για να προβληματιστεί πάνω σε διαφόρων ειδών θέματα όπως ο ρόλος των γονέων στις σύγχρονες κοινωνίες, η σκέψη αν τα αμαρτήματα των γονέων καθορίζουν και πόσο, εν τέλει, επηρεάζουν τα μελλοντικά βήματα των απογόνων, για τη δύναμη της συγχώρεσης, για το αν πρέπει να θυσιάζουμε τη προσωπική μας ζωή για τα πρέπει και τα στερεότυπα του κόσμου και τόσα άλλα. Επίσης η συγγραφέας, όπως μαρτυρά άλλωστε και η βιβλιογραφία που παραθέτει στο τέλος του βιβλίου, έχει κάνει μεγάλη και εξαιρετική έρευνα γύρω από τη παρουσία του ελληνισμού στη νότιο Ιταλία κάτι που αποτυπώνεται στο χαρτί και που συνυφαίνεται άψογα με την ξεχωριστή μυθοπλασία.
Εν κατακλείδι, αισθήματα, χρώματα, μυρωδιές, ατμόσφαιρα και εκείνο το νοερό ταξίδι που πάντα αναζητά ο ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων φιλοξενούνται στις σελίδες του μυθιστορήματος. Έτσι το μόνο που μένει να κάνετε ώστε να τα γευτείτε όλα αυτά, δεν είναι άλλο από το να ‘’επισκεφτείτε’’ «Το Πανδοχείο» της Δέσποινας Χατζής!
Κάντε το λοιπόν!
Συγχαρητήρια στη συγγραφέα!
Βαθμολογία 5/5
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το πανδοχείο- Η ζωή στην ελληνόφωνη Καλαβρία
Συγγραφέας: Δέσποινα Χατζή
Εκδ.: ΜΙΝΩΑΣ
Ημερ.Εκδ.: 01/03/2021
Σελ.: 612
Δήμητρα Κωλέτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου