Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Άγραφος νόμος - Σόφη Θεοδωρίδου


     Άγραφος νόμος, το νέο, εξαιρετικό μυθιστόρημα της αγαπημένης μου συγγραφέως Σόφης Θεοδωρίδου είναι ένα κοινωνικό - αισθηματικό αφήγημα που μας μεταφέρει εντέχνως στο χώρο και το χρόνο στον οποίο δρουν οι ήρωες που αποκαλύπτουν τον εσωτερικό τους κόσμο όντας άψογα σκιαγραφημένοι από την πένα της συγγραφέως. Αν και τοποθετημένο το 1937, διαπραγματεύεται ένα τόσο διαχρονικό και επίκαιρο θέμα, αυτό της θέσης της γυναίκας στη κοινωνία.

        Η υπόθεση ξετυλίγεται σε ένα χωριό της Βορείου Ελλάδας εκεί που η Αιμιλία, η κεντρική ηρωίδα, ακολουθεί το Δάμο και μπαίνει στο σπίτι της οικογένειάς του ως νύφη.
      Προσφυγοπούλα από τον Πόντο έχοντας βιώσει τη σφαγή, τον εκτοπισμό και την ορφάνια γνωρίζει στην Αθήνα σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της αφού η Θυμία, η γυναίκα που ανέλαβε τη φροντίδα της, μόλις έχει πεθάνει, τον μουσικό και προοδευτικό για την εποχή Δάμο όπου και τον ακολουθεί στο χωριό του και τον παντρεύεται.Η Αιμιλία από την Αθήνα θα βρεθεί στην επαρχία εκεί που οι γυναίκες ανήκουν στον κύρη του σπιτιού και οι νύφες στις πεθερές. Τα κορίτσια έχουν συγκεκριμένο ρόλο: γαλουχούνται για να γίνουν υπάκουες σύζυγοι, αναπαραγωγικές μηχανές και ακούραστες νοικοκυρές χωρίς βούληση, επιθυμίες και λόγο.
     Οι κάτοικοι του χωριού θα την βάλουν στο στόχαστρο, θα την αποκαλούν πρωτευουσιάνα και μαζί με την πεθερά της θα δυσκολέψουν τον έγγαμο βίο με τον Δάμο που τόσο την αγαπά και τη σέβεται.
      Στο χωριό που συμβιώνουν έπειτα από τους Βαλκανικούς πολέμους και τη Καταστροφή πρόσφυγες και ντόπιοι σλαβόφωνοι, η Σόνια, η περίφημη μοδίστρα νυφικών στη περιοχή, η Νίνα, η σπιρτόζα καφετζού, η Αννίτα που ο άγραφος νόμος την υποχρέωσε να παντρευτεί έναν άντρα που δεν αγαπούσε και η προδομένη Κατινούλα θα συνθέσουν το μωσαϊκό της μυθοπλασίας αναδεικνύοντας συγχρόνως τα λαογραφικά και ηθογραφικά στοιχεία της εποχής με την Ιστορία να είναι ο πρωτεργάτης αυτών: ρετσινόλαδο σε όσους δεν μιλούν σωστά τα ελληνικά την εποχή του Μεταξά, Αντίσταση και Εμφύλιος που δίχασε ακόμα και τα μέλη ίδιων οικογενειών.
     Οι ανατροπές, τόσο στη προσωπική ζωή των ηρώων όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο μιας και ξεσπά ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος θα παρασύρουν τις ζωή τους σε νέες κακοτράχαλες διαδρομές μα συγχρόνως ριζοσπαστικές και φεμινιστικές με απότοκο την κατάργηση ανδροκρατούμενων στερεοτύπων και άγραφων νόμων, νόμων που με τόσες γυναικοκτονίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φοβάμαι ότι τα κατάλοιπα τους υφίσταται και υποβόσκουν ακόμα και σήμερα σε κάποιες κοινωνίες...

     Η γραφή της Σόφης Θεοδωρίδου είναι γεμάτη καλολογικά στοιχεία, όμορφο και δουλεμένο λεξιλόγιο, ρεαλιστικούς διαλόγους, εικόνες, αισθήματα, πάθη, έρωτες, προδοσία, κοινωνικά στερεότυπα και ντοπιολαλιές που κάνουν την αφήγηση πολυεπίπεδη και ζωηρή.
    Διαβάστε τον Άγραφο νόμο! Πρόκειται για ένα πλούσιο μυθιστόρημα φόρο τιμής στις γυναίκες και τον πολυσύνθετο ρόλο τους.


Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Άγραφος νόμος
Συγγραφέας: Σόφη Θεοδωρίδου
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: 7 Απριλίου 2022
Σελ.: 544

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου