Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Συνέντευξη με έναν Κουρο- Μαίρη Βογιατζή

Σκίτσο: Ξανθίππη Κόλλια
     Πάμε να διαβάσουμε μια πρωτότυπη συνέντευξη με ενδιαφέρουσες ερωταπαντήσεις.

- Ποσών χρόνων είσαι;
- Α, είμαι ένας αιώνιος νέος ετών 2600!

Τι;;;; Ποιος μπορεί να δίνει μια τέτοια απάντηση; 2600 χρόνων;; Μάλλον ο συνεντευξιαζόμενος μας εμπαίζει. 2600 χρόνων;

-... γιατί σε έφτιαξαν γυμνό;
- Μα για να συμβολίζω την ελευθερία της ομορφιάς!

Αν μη τι άλλο, έξυπνη απάντηση! Ας συνεχίσουμε λίγο ακόμα μπας και καταλάβουμε ποιος είναι ο ομιλητής.

- Γιατί βαδίζεις μπροστά με τ'αριστερο; Θες να πας κάπου;
-... αυτό το μικρό βήμα κάθε κουρού και κόρης της Ελλάδας έφερε μετά ένα πιο μεγάλο βήμα, και λίγο αργότερα ένα ακόμα μεγαλύτερο... Μέχρι που τ' αγάλματα ελευθερώθηκαν εντελώς σα να ξεκόλλησαν από τη πέτρα...

      Η τελευταία απάντηση μας έδωσε, φυσικά, να καταλάβουμε πως ο συνεντευξιαζόμενος δεν είναι άλλος από έναν Κούρο άλλωστε τ' αγάλματα έχουν φωνή! Τι, αμφιβάλλετε; Κακώς, πολύ κακώς!

     Ο Ευτύχης, ένας δωδεκάχρονος μαθητής, δεν ενστερνίζεται την άποψή σας -και καλά κάνει!- καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι τ' αγάλματα έχουν φωνή! Και έτσι όταν η δασκάλα του, του αναθέτει να γράψει στη σχολική εφημερίδα, η ιδέα να πάρει συνεντεύξεις από αγάλματα τρυπώνει στο μυαλουδάκι του και ενθουσιάζει τους πάντες.
       Με τη φωτογραφική του μηχανή ανά χείρας, το μπλοκάκι και το μολύβι του στέκει απέναντι από τον Κουφό της Σάμου με τις ερωτήσεις να πέφτουν βροχή. Οι απαντήσεις του πέτρινου γίγαντα ενθουσιάζουν, πληροφορούν και γεμίζουν περηφάνια για την ιστορική μας κληρονομιά τον αναγνώστη του κειμένου!

     Το Συνέντευξη με έναν Κούρο της Μαίρης Βογιατζής κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική και είναι το 1ο βιβλίο της σειράς Ευτυχής, ο ρεπόρτερ των μουσείων, στην οποία η συγγραφέας με απλό, χιουμοριστικό και ευφυές τρόπο, μέσω του Ευτύχη, παρακινεί τους μικρούς αναγνώστες να αφουγκραστούν τα εκθέματα του εκάστοτε μουσείου και να ακούσουν την Ιστορία που κουβαλούν, την Ιστορία των δημιουργών τους, την Ιστορία των προγόνων μας, την Ιστορία του τόπου μας, τη δική μας Ιστορία!
     Εξαιρετική η ιδέα στο φινάλε της αφήγησης όπου η συγγραφέας δίνει οδηγίες στους αναγνώστες για το πώς μπορούν να γίνουν και οι ίδιοι ρεπόρτερ και να παίρνουν συνεντεύξεις αρθρογραφώντας όπως ο ήρωάς της κάνοντας το κείμενο διαδραστικό! Η εικονογράφηση είναι εξαιρετική, σουρεαλιστική με το άσπρο των αγαλμάτων να κυριαρχεί και να μεταδίδει την χαρά και την αισιοδοξία του!

     Επιλέξτε το για τα παιδιά σας!! Θα πληροφορηθούν διασκεδάζοντας ενώ θα αγαπήσουν και θα δουν από διαφορετική σκοπιά τα μουσεία και τα εκθέματά τους. Ωραία επιλογή και για τους εκπαιδευτικούς, θα τους δώσει την αφορμή που ψάχνουν για να μιλήσουν για τα Μουσεία και την πολιτισμική μας κληρονομιά με διαδραστικό τρόπο !

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Συνέντευξη με έναν Κούρο
Συγγραφέας: Μαρία Βογιατζή
Εικονογράφηση: Ράνια Ηλιάδου
Εκδ.: Ελληνοεκδοτική
Ημερ.Εκδ.: Φεβρουάριος 2022
Σελ.: 49
Ηλικία: +6
🗿🏛️🗿🏛️🗿🏛️

Βιογραφίες δημιουργών:

Μαίρη Βογιατζή

Μεγαλώνοντας στην όμορφη Σάμο, συχνά μου άρεσε να παίζω με λέξεις, εικόνες και ιδέες, φτιάχνοντας ιστορίες.
Σπούδασα Ελληνική Φιλολογία στην Ελλάδα και, αργότερα, έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλωσσολογία και το Μarketing στο εξωτερικό. Εδώ και πολλά χρόνια εργάζομαι στον χώρο της επικοινωνίας και του marketing, όπου καθημερινά συνεχίζω να «κατεβάζω» ιδέες και να καταγίνομαι με λέξεις και εικόνες.
Αγαπώ την τέχνη, την ιστορία, τα ταξίδια, τα βιβλία –γενικά– και τα παιδικά βιβλία ακόμη πιο πολύ.
Έχω παρακολουθήσει εργαστήρια και σεμινάρια δημιουργικής γραφής και σχέσης με το παιδικό και νεανικό βιβλίο ενώ κείμενά μου έχουν βραβευθεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.
Η μαμά του Ευτύχη, του ρεπόρτερ μουσείων, είναι φίλη μου. Συχνά πηγαίνουμε μαζί σε μουσεία προσπαθώντας να ακούσουμε αυτά που μας λένε τα αγάλματα και τα άλλα εκθέματα.

Ράνια Ηλιάδου

Σε ποια πόλη ζει: Θεσσαλονίκη.
Τι αγαπάει: Τους εφευρέτες, τους εξερευνητές, τους ονειροπόλους ποιητές,
τους ακροβάτες και τους θηριοδαμαστές, τη θάλασσα, τα γκρίζα σύννεφα,
τις σοκολάτες, τα χαρτιά και τα μολύβια της
και πιο πολύ από όλα αυτά τον γιο της.
Αν ένα μαγικό ραβδί εκπλήρωνε μια ευχή της, αυτή θα ήταν:
Να ταξιδεύει με ένα ιστιοπλοϊκό ψάχνοντας ανεξερεύνητα νησιά,
να ζωγραφίζει παραμύθια, να ταΐζει τους γλάρους, να ψαρεύει και να πλέκει
μακριά πουλόβερ για το νυχτερινό κρύο της θάλασσας.
Αυτόν τον καιρό: Σκηνοθετεί κόσμους παραμυθιών, ζωγραφίζει κάρτες
και τετραδιάκια, κόβει και ράβει υφάσματα και φτιάχνει κούκλες και κοσμήματα.

Δήμητρα Κωλέτη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου