Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ο ύπνος των χιλίων ημερών- Άννα-Νικόλ Μανιάτη

      Η 23η Δεκεμβρίου είναι μέρα καταλύτης για τον Σπύρο, την Μαρίνα και την Καίτη τους κεντρικούς ήρωες του νέου μυθιστορήματος της κας Άννας-Νικολ Μανιάτη. Την μέρα αυτή η μοίρα και ο Θεό, που κινεί τα νήματα των δημιουργημάτων Του ,θα αλλάξει τον ρου της πορείας τους στον κόσμο αυτό. Ο Σπύρος μέχρι την 23η Δεκεμβρίου, είναι ένας νέος που προγραμματίζει την ζωή του με μεγάλη επιμέλεια, βάζοντας χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη των μελλοντικών του στόχων, μιας και ως κύριος του εαυτού του στοχεύει στο μέλλον με σταθερότητα και αισιοδοξία, στοιχεία που φυσικά του προσφέρουν η σιγουριά των νιάτων του και των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα του στηρίζοντας τον. Όμως ένα ατύχημα θα ακυρώσει όλα του τα σχεδία και θα τον στείλει στο νοσοκομείο όπου και θα παραμείνει σε κώμα για τρία ολόκληρα χρόνια, αφήνοντας μια μάνα που ελπίζει και που βρίσκεται συνέχεια στο πλευρό του γιου της όλο αυτό τον καιρό και μια αρραβωνιαστικιά που τον εγκαταλείπει μετά από τους πρώτους μήνες του ατυχήματος παίρνοντας μαζί της μυστικά και ενοχές. Εκεί θα τον περιμένει η Μαρίνα, η προϊσταμένη της εντατικής μονάδας που θα τον περιθάλψει με αλτρουισμό και ευαισθησία, η οποία και δένεται με τον ασθενή και την μητέρα του από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το δέσιμο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναβάλει αρχικά και στη συνέχεια να ακυρώσει την απόφασή της να βάλει τέλος στην ζωή της, απόφαση παρμένη εξαιτίας της ηττοπάθειας και της μελαγχολίας στην οποία είχε περιέλθει μετά από ατυχείς επιλογές. Βάζει ως σκοπό να βοηθήσει τον Σπύρο σ’ όλη αυτή την περιπέτεια και όταν αυτός επιστρέψει στον γήινο κόσμο είναι η μόνη που θα κατανοήσει την νέα ψυχοσύνθεση του ήρωα μας και που θα τον βοηθήσει με αξιοθαύμαστο ζήλο να βρει την σταθερότητα στην αλλαγμένη του πλέον ζωή.


      «Ο ύπνος των χιλίων ημερών» είναι ένα ευαίσθητο βιβλίο, στο οποίο η συγγραφέας έχοντας ως μέσο την όμορφη και ανθρώπινη γραφή της, με άγγιξε βαθιά με την επιλογή και ανάπτυξη του θέματος του. Η αγωνία που σου προκαλούν τα γεγονότα δεν σου επιτρέπουν να το αφήσεις εύκολα από τα χέρια σου. Τα κομμάτια που το πνεύμα του Σπύρου ταξίδευε στο άπειρο ενώ βρισκόταν σε κώμα με συγκίνησαν με τον λυρισμό τους. Συγχαρητήρια στην κα Μανιάτη για το συγκινητικό και ανθρωπινό ταξίδι που μας πρόσφερε απλόχερα!

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Ο ύπνος των χιλίων ημερών
Συγγραφέας:Άννα-Νικολ Μανιάτη
Εκδ.: Ψυχογιός
Σελ.: 480
Ημερ.Εκδοσης:18/04/2013






Δήμητρα Κωλέτη

2 σχόλια:

  1. Το νέο βιβλίο της αγαπημένης Νικόλ-Άννας Μανιάτη ήταν μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη για μένα. Το τελείωσα μέσα σε 4 ημέρες και για άλλη μια φορά η αίσθηση ότι είχα διαβάσει ένα βιβλίο γεμάτο από βαθιά νοήματα και μηνύματα ήταν πολύ έντονη. Είναι πολύ σημαντικό για έναν συγγραφέα να μπορεί να εξελίσσεται και να καταπιάνεται με ένα διαφορετικό θέμα κάθε φορά. Δεν τυποποιείται και δεν βουλιάζει στη στασιμότητα, ούτε επαναπαύεται στις δάφνες του. Η Νικόλ το έχει καταφέρει αυτό στο μέγιστο βαθμό. Το βιβλίο αυτό καταπιάνεται με ένα πολύ δύσκολο θέμα και μια "δύσβατη περιοχή", αυτή του κώματος και των συνεπειών αυτού πάνω στον άνθρωπο. Όπως μας ενημερώνει η συγγραφέας στο ειδικό σημείωμά της στο τέλος του βιβλίου, ότι σχεδόν κανένα άτομο δεν είναι το ίδιο μετά από μακροχρόνιο κώμα. Οι αλλαγές στη μνήμη, την κινητικότητα αλλά και στον ψυχισμό του ανθρώπου είναι συγκλονιστικές! Η συγγραφέας μας αναλύει την προσωπικότητα του κάθε ήρωα του βιβλίου της σε βάθος, στην ουσία ψυχογραφεί το κάθε άτομο τόσο αναλυτικά που ο αναγνώστης νιώθει πως βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται πολλά και διαφορετικά. Για μια ακόμη φορά οφείλω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στη συγγραφέα Νικόλ-Άννα Μανιάτη για το εξαιρετικό νέο βιβλίο της και να την ευχαριστήσω γιατί διεύρυνε τους ορίζοντές μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα βιβλίο που πραγματικά με συγκλόνισε ,κάτι διαφορετικό ,΄πρωτότυπο απο την αγαπημένη πένα της Νικόλ Μανιάτη !!! Ενα μεγάλο μπράβο στην συγγραφέα που την παρακολουθώ πάντα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή