Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Το μυστικό ήταν η ζάχαρη-Τέσυ Μπάιλα

       «Το μυστικό ήταν η ζάχαρη», η ζάχαρη που πάντα έβαζε η Κατίνα, όπως την έμαθε η μάνα της, στο φαγητό, για να το νοστιμίσει, μα κυρίως πάνω στις πληγές της που άνοιξε η μοίρα και τα πρέπει της κοινωνίας στο σώμα και στην ψυχή της. Η πένα της Τέσυ Μπάιλα μας εξιστορεί τη ζωή της Κατίνας, μιας ζωής «που σαν αρχίσει να μιλεί δεν ξέρεις αν θα ‘χει δράκους ή πριγκιπόπουλα»,.....μιας ζωής που η παιδική της ηλικία μας ταξιδεύει νοερά στην προπολεμική Κρήτη με τις παραδόσεις και τους άγραφους νόμους της, στην κατάληψη του νησιού από τους Γερμανούς την άνοιξη του ’41, στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων καθώς και στα βίαια σκηνικά που στήθηκαν στα χωριά των αντιποίνων, .....μιας ζωής που ως ενήλικη πια, μετά την λήξη του πολέμου, το φουρτουνιασμένο καράβι του πεπρωμένου της την μεταφέρει σε μια προσφυγική συνοικία του Πειραιά, στη Δραπετσώνα, όπου και παντρεύεται τον Θέμελη, που αν και αποδεικνύεται δράκος, εκείνη τον υπομένει, όπως ακριβώς της δίδαξε η κοινωνία της μεταπολεμικής Ελλάδας.
      «Το μυστικό ήταν η ζάχαρη» είναι ένα βιβλίο στο οποίο με την ρεαλιστική, συγκινητική και λυρική γραφή του ο αναγνώστης συγκινείται, πονά, χαίρεται, αγανακτεί, απορεί μα στο τέλος κατανοεί εν μέρει την στάση της Κατίνας, της Κατίνας που η αυλή της μοσχομύριζε βασιλικό και που το φλιτζάνι του καφέ της ήταν μέσα στο φλιτζάνι του Θεμέλη, όπως και η ζωή της, σφιχταγκαλιασμένο στο ράφι της φτωχικής της κουζίνας.
Υπέροχο βιβλίο!

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: το μυστικό ήταν η ζάχαρη
Συγγραφέας: Τέσυ Μπάιλα
Εκδ.:Ψυχογιός
Ημερ.Έκδοσης:13/06/2013
Σελ.:536



Δήμητρα Κωλέτη

1 σχόλιο:

  1. Αν και δεν συνηθίζω να σχολιάζω βιβλία "το μυστικό ήταν η ζάχαρη" είναι ένα βιβλίο που με συγκλόνισε!!!! Πολλές οι συγκινήσεις με μεγαλύτερη όλων αυτή του θανάτου του Σήφη στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και η επιστροφή του Άγγλου στρατιώτη στην Κρήτη μετά την απελευθέρωση. Τέλειο βιβλίο!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή