Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ήταν όλα αλήθεια γλυκιά μου- Ευγενία Κόκκαλη

      Το "Ήταν όλα αλήθεια γλυκιά μου" της Ε.Κόκκαλη, είναι ένα όμορφο και καλογραμμένο βιβλίο. Η ζωή της ηρωίδας, Σοφίας Γκότη Καρχσιούνη, πριγκίπισσα Αλεξεγιεβνα, μια ζωή περιπετειώδης, τραχιά και άγρια, δεν σου επιτρέπει να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου χωρίς να το ολοκληρώσεις. Διαβάζεται απνευστί καθώς το ενδιαφέρον είναι αμείωτο μιας και η πορεία της ζωής της γίνεται σε ταραγμένους αιώνες, σε αιώνες στους οποίους δρουν οι Κομιτατζήδες στη Μακεδονία, ξεσπά η Οκτωβριανή επανάσταση, επέρχεται η Μικρασιατική καταστροφή, οι Παγκόσμιοι πόλεμοι και η Κατοχή. Όλα αυτά τα γεγονότα καθορίζουν από τα παιδικά χρόνια την μοίρα της, μια μοίρα που σε πολλά σημεία, αν όχι σε όλα, σε κάνει να θεωρείς - να εύχεσαι- πως αυτό που διαβάζεις είναι ένα παραμύθι, μια μυθοπλασία άψογα διατυπωμένη από την συγγραφέα όμως ο εύστοχος τίτλος σου δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως "όλα ήταν αλήθεια" και τότε συνειδητοποιείς πόσο μα πόσο τυχεροί είμαστε όλοι εμείς που δεν βιώσαμε, όπως οι πρόγονοί μας, τέτοιου είδους κακουχίες και στερήσεις, που δεν μας έκλεψαν την ζωή βιαίως, που δεν μας χειρίστηκαν σαν αντικείμενα μηδαμινής αξίας, που.. , που......Θαύμασα την αντοχή και τη δύναμη της Σοφίας, έμεινα κατάπληκτη με τον απάνθρωπο τρόπο που της συμπεριφέρονταν κατά την παιδική της ηλικία, χάρηκα για τον έρωτα της με τον πρίγκιπα και τον ερχομό του παιδιού της, στεναχωρήθηκα για τις απώλειες της και έκλαψα ανακουφισμένη με τον ήρεμο επίλογο της ζωής της, αφού πρώτα έτρεξα μαζί με την ανιψιά της για να την συναντήσω ετοιμοθάνατη.

      Η απλή-οικεία γραφή και η γρήγορη ροή του τοποθετούν το 'Ήταν όλα αλήθεια γλυκιά μου" στο ράφι της βιβλιοθήκης μου με τα αγαπημένα μου βιβλία. Το μόνο "μείον" αυτού του βιβλίου ήταν πως ήταν λίγο. Ήθελα και άλλο. Ήθελα να γνωρίσω την Σοφία λίγο ακόμα, να γνωρίσω την ψυχή της. Όμως αυτό δεν αναιρεί το όμορφο, τρυφερό και παράλληλα σκληρό ταξίδι που μου προσέφερε η συγγραφέας κα Κόκκαλη,ένα ταξίδι που με συγκίνησε και με πόνεσε καθώς περνούσα μέσα από τα ταραγμένα μονοπάτια του 20ου αιώνα και την ιστορία της θείας της,της Σοφίας.
Διαβάστε το.......!

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Ήταν όλα αλήθεια γλυκιά μου
Συγγραφέας:Ευγενία Κόκκαλη
Εκδ.:Λιβάνη
Ημερ. Έκδοσης:2009
Σελ.:315
Δήμητρα Κωλέτη

2 σχόλια:

  1. Δήμητρά μου,
    στην ζωη μας συνανταμαι ανθρώπους διαφορους. Ελάχιστους απο αυτους έχουμε σκοπό να τους κρατησουμε ως φιλους στην ζωή μας, ,αλλοι μας ειναι αδιαφοροι τελείως και αλλοι οι περισσοτεροι απλά περπατουν καποιες στιγμες δίπλα μας.
    Πιστευω δε πως φίλοι μας γίνονται αυτοι που μπορουμε καταρχην να επικοινωνησουμε και μετα να "δεθούμε" με αόρατους δεσμους για χρονια.!!
    Δήμητρα μου ενας απο τους λόγους που εγω προσωπικα σε θεωρω αφανταστα αξιολογο ανθρωπο ειναι πως δεν χανεις τον καιρο σου σε αυτην την μικρη ζω που ζουμε. Εμπλουτιζεις τις γνωσεις σου, δημιουργεις και εισαι πολυ αξιολογος ανθρωπος.
    Εχεις κριση σωστη και σε ευχαριστω πολυ για την αναρτηση σου!!!!
    Θέλω δε να πω ,πως εισαι απο τους λίγους αναγνωστες,και το εννοω "ωριμη κριτικος"που καθως διαβασαν το βιβλίο, κατάλαβαν τι "εννοεί" πισω απο τις λεξεις, την δύναμη δηλαδη του καθε ανθρωπου που κρύβεται πισω απο τις 'όποιες αδυναμιες του που η ζωη του βάζει να ζησει!

    Θέλω δε να σημειώσω πως η γλώσσα και ο τρόπος γραφής,ηταν το μεγαλο μου στοιχημα. Ηθελα να αποδώσω "χρονικά" τις σκεψεις και τα γεγονότα οπως ακριβως θα τα έλεγε"εγραφε" η ηρωίδα.
    Βοηθος μου ηταν οι σημειώσεις της ηρωίδας τις οποιες εσωματωσα εντελώς,επίζω επιτυχως" στο δικό μου γραπτό.!
    Σε ευχαριστω πολυ για την εξαιρετικη σου αναρτηση που δυστυχως τωρα ειδα!! καιτοι εχει διαβασει οτι εεις γραψει μεχρι σημερα δεν ειχα δει την αναρτηση σου που αφορουσε ενα δικο μου δημιουργημα!!
    Σε ευχαριστω πολυ και να συνεχίσεις!!!!
    jeni Ceontarini Kokkali

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Τζένη για τα όμορφα λόγια σου! Θα τα κρατήσω μέσα μου....
      Την αγάπη μου και τον σεβασμό μου για το έργο σου και το ήθος που αποπνέουν πάντα τα γραπτά σου!!
      <3

      Διαγραφή