Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Το top του 2013

      Πολλά βιβλία μου κράτησαν συντροφιά –αν και θα μπορούσα και θα ήθελα και άλλα!- την χρόνια που σε λίγες μέρες μας αποχαιρετά. Κάποια από αυτά με ενθουσίασαν και χαράχτηκαν ανεξίτηλα στο μυαλό και στην καρδιά μου κάποια άλλα πάλι όχι και τόσο, άλλωστε το βιβλίο είναι σαν το στύψιμο του πορτοκαλιού, στύβοντας ο χυμός που θα βγάλεις μπορεί είτε να γεμίσει το ποτήρι ως απάνω, είτε μέχρι την μέση είτε πάλι να σου δώσει μόνο μια σταγόνα. Και στις τρεις περιπτώσεις πάντως θα γευτείς στα χείλη σου την αναζωογονητική γεύση του πορτοκαλιού(η παρομοίωση είναι κλεμμένη από ένα φίλο στο fb, την θεωρώ εύστοχη)! Έτσι λοιπόν το βιβλίο πάντα κάτι δίνει στον αναγνώστη, είτε αυτό είναι λίγο είτε πολύ! Τα βιβλία που μου πρόσφεραν ένα απολαυστικό και τονωτικό χυμό είναι τα εξής: 

1) "Η αμαρτία της ομορφιάς" της Σ.Θεοδωρίδου! Απολαμβάνω πάντα τα βιβλία της κας Θεοδωρίδου. Είμαι fun της!Είναι από τις ελάχιστους συγγραφείς, για την ακρίβεια μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού, που επιλέγω τα βιβλία της χωρίς καν να ρίξω μια ματιά στο οπισθόφυλλο τους. Εμπιστεύομαι την γραφή και τον τρόπο που προσεγγίζει τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται! Πολλές εικόνες και συναισθήματα μέσα από την πένα της ξεπηδούν αβίαστα από τις σελίδες των βιβλίων της και κατακλύζουν τον αναγνώστη.

2) "Τα ηράνθεμα θα ανθίσουν ξανά" του Γ.Πολυράκη! Πρώτη φορά διάβασα μυθιστόρημα στο οποίο ο συγγραφέας τοποθετεί τους ήρωες του και την ιστορία τους στον Μεσαίωνα. Μια εποχή που αν και σκοτεινή, άγρια, γεμάτη μισαλλοδοξία και δεισιδαιμονίες εντούτοις με εντυπωσίασε τόσο πολύ που θέλησα να διαβάσω και άλλα που να αναφέρονται σ'αυτή την περίοδο.

3)To  "Ήταν όλα αλήθεια γλυκιά μου" της Ε.Κόκκαλη! Μια αληθινή ιστορία που σε καθηλώνει, σε θλίβει αλλά και σε κάνει να ελπίζεις με την πραγματικότητά της!!


4)O  "Μύθος" της Β.Φόρτη καθώς και η συνέχεια του το "Έρεβος"! Απίστευτη πλοκή, όμορφη και μοντέρνα γραφή! Αν και δεν έχω διαβάσει πολλά βιβλία φανταστικής λογοτεχνίας είναι από τα καλύτερα του είδους! Όποτε με ρωτούν για φανταστική λογοτεχνία πάντα έρχονται στο μυαλό μου.

5) "Ο όρκος" του Φ.Κατσιμπούρη! Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ο συγγραφέας κάνει μυθιστόρημα την παραλογή "του νεκρού αδερφού" παρουσιάζοντας λεπτομέρειες παραμυθένιες.

6) "Το μυστικό ήταν η ζάχαρη" της Τ.Μπάιλα! Είναι από τα βιβλία που όταν πέσουν στα χέρια μου πραγματικά τα απολαμβάνω. Παγκόσμιοι πόλεμοι και εμφύλιος ορθώνονται μπροστά μας μέσα από τους βασανισμένους άλλα περήφανους ήρωες

7) To "Πριν έρθεις εσύ" της Τ.Μόις! Ένα συγκινητικό-σπαρακτικό κοινωνικό βιβλίο!

8) Και φυσικά όλα τα βιβλία του Καζαντζάκη που διάβασα για δεύτερη φορά. Το γιατί τα βάζω στο top της χρονιάς είναι οφθαλμοφανές: γιατί είναι ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ! "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" , "Ο τελευταίος πειρασμός" , "Οι αδερφοφάδες" (αγαπημένο όλων)!

      Καλές γιορτές! Αν ξεχωρίσω κάποιο άλλο μέχρι το τέλος της χρονιάς, μη ξεχνάμε ότι έχουμε μέρες αρκετές μπροστά μας, σίγουρα θα το προσθέσω! (Πατώντας στους τίτλους μεταφέρεστε στον αντίστοιχο σχολιασμό μου, εκτός από τον Όρκο. Η αρίθμηση είναι τυχαία, δεν σημαίνει ότι το 1ο είναι καλύτερο του 5ου ή του 6ου, για εμένα όλα είναι ξεχωριστά γι' αυτό και τα αναφέρω στο top)

2 σχόλια:

  1. Δήμητρά μου, αν και δεν τα έχω διαβάσει όλα όσα ανέφερες, θα συμφωνήσω μαζί σου, αφενός γιατί εμπιστεύομαι το γούστο σου στα βιβλία και αφετέρου, γιατί κάποια από αυτά τα θεωρώ κι εγώ τα TOP της χρονιάς που πέρασε. Αν και το "Μύθο" της αγαπημένης Βίβιαν Φόρτη πρέπει να το κατατάξω στα ΤΟΡ του 2012, γιατί το διάβασα τότε. Στο 2013, θα έβαζα κι εγώ το "Έρεβος" της Φόρτη, "Μύθο" του Φ. Κατσιμπούρη, το "Ήταν Όλα Αλήθεια Γλυκιά Μου" της Ευγ. Κόκκαλη, την "Παντομίμα Φαντασμάτων" του αγαπημένου Γιάννη Καλπούζου, τις "Γεύσεις Της Νέμεσης" της Κων. Λαψάτη, το "Περπάτα Με τον Άγγελό σου" της Μ. Κόντζογλου, όπως και το "Χίλιες Ζωές Απόψε" πάλι δικό της, που με ενθουσίασε, αλλά και όλα τα βιβλία της Νικόλ-Άννας Μανιάτη, με κορυφαίο ίσως μεταξύ τους το "Η Κόρη Του Φεγγαριού"! Είναι και πολλά ακόμα που λάτρεψα, όπως "Ο Καλόγερος" του Μάθιου Λιούϊς, " Το Τέλος Του Εφιάλτη" του Παν. Μπαλτάκου, "Ο Ιστορικός" της Ελίζαμπεθ Κόστοβα, "Η Ομορφιά Της Πορφύρας" του Ντέηβις και "Τα Δαιμόνια" του Ντέηβιντσον... Δε θα επεκταθώ άλλο, γιατί δε θα μας φτάσει ο χώρος ενός σχολίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιους τίτλους -Γεύσεις της νέμεσις, Παντομίμα φαντασμάτων(αν και σε ηλεκτρονικό κατάστημα που επιχείρησα να το παραγγείλω το έβγαλε εξαντλημένο), Η κόρη του φεγγαριού-από τους σχολιασμούς σου-αμοιβαία η εμπιστοσύνη :) - αλλά και από την περιληψή τους θα ήθελα κι εγω να τους διαβάσω. Κατι μου λέει πως θα με ανταμείψουν στο έπακρο!!

      Διαγραφή