Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η κλέφτρα των βιβλίων- Μarkus Zusak

      Η Λίζελ Μέμινγκερ, η δεκατριάχρονη ηρωίδα του M.Zusak, τις νύχτες του Οκτώβρη του 1943, στο υπόγειο της οδού Χίμελ, γράφει την ιστορία της ζωής της, την ιστορία «Της κλέφτρας των βιβλίων», μια ιστορία που θλίβει, με τις ζοφερές εικόνες του 2ου Παγκοσμίου πολέμου και που συγκινεί, με την τρυφερότητα και την αγάπη της μικρής ηρωίδας μας απέναντι στον κυνηγημένο Εβραίο, Μαξ, αλλά και στα βιβλία. 
     Η Λίζελ, ορφανή από πατέρα, φτάνει τον Γενάρη του 1939 στην οδό Χίμελ, όπου και δίνεται για υιοθεσία από την μητέρα της στην οικογένεια Χούμπερμαν. Εκεί, έχοντας στις αποσκευές της το πρώτο κλεμμένο βιβλίο με τίτλο «Το εγχειρίδιο ενός νεκροθάφτη», μαθαίνει από τον πατέρα της οικογένειας, τον Χανς, γραφή και ανάγνωση. Ανακαλύπτει έτσι τον κόσμο των βιβλίων. Για να καλύψει όμως τις ανάγκες της κλέβει βιβλία από την πυρά των ναζί αλλά και από την βιβλιοθήκη του δημάρχου. Διαβάζει... Διαβάζει για όλους και παντού: δίπλα στο ποτάμι παρέα με τον καλύτερο της φίλο, τον Ρούντι, στην βιβλιοθήκη του δημάρχου με την παραιτημένη από την ζωή, σύζυγο του, Ίλσα Χέρμαν, στο καταφύγιο μαζί με τους γείτονες την ώρα των βομβαρδισμών και φυσικά στο υπόγειο του σπιτιού της έχοντας ακροατή τον αγαπημένο της μπαμπά και τον κυνηγημένο Εβραίο φίλο τους, τον Μαξ. 
     Όταν τα Συμμαχικά αεροπλάνα βομβαρδίσουν την γειτονιά της, η Λίζελ είναι η μόνη που βγαίνει ζωντανή από το χάος των βομβαρδισμών κρατώντας στην αγκαλιά της Την κλέφτρα των βιβλίων. Μέσα στην παράνοια των στιγμών, καθώς οι γονείς και οι φίλοι κείτονται νεκροί μπροστά της, το βιβλίο της αφήνεται στην οδό Χίμελ και είναι έτοιμο να φορτωθεί, λίγες μέρες αργότερα, μαζί με τα μπάζα του οικοδομικού τετραγώνου, στο φορτηγό καθαρισμού. Την τελευταία όμως στιγμή αρπάζεται από το χέρι του αφηγητή Της κλέφτρας των βιβλίων, εκείνου που κατά την διάρκεια του πολέμου κουβάλησε εκατομμύρια ζωές στον άλλο κόσμο, του ίδιου του Θανάτου...

      Ένα βιβλίο που παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα, τρυφερή μα συνάμα σκληρή ιστορία. Το κείμενο αποπνέει αλτρουισμό, ανθρωπιά και συμπόνια. 
     Το συγγραφικό τέχνασμα του M. Zusak να βάλει δηλαδή ως αφηγητή τον Θάνατο νομίζω πως ήταν αυτό που απογείωσε την ιστορία, καθώς καταλληλότερος αφηγητής από Αυτόν δεν θα μπορούσε να υπάρξει, μιας και ήταν ο κύριος -αν όχι ο μοναδικός- πρωταγωνιστής του 2ου Παγκόσμιου πολέμου.
      Διαβάστε το!

Βαθμολογία 5/5




Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Η κλέφτρα των βιβλίων
Συγγραφέας: Markus Zusak
Μετάφραση:Κωστία Κοντολέων
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Έκδ.:23/10/2008
Σελ.:616






Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου