Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Και γύρω τους η θάλασσα-Αφροδίτη Βακάλη

      «Και γύρω τους η θάλασσα» για τον Παναγή, την Φρασκούλα, την Αννεζώ και τον Κωνσταντή, τους βασικούς ήρωες του πρώτου βιβλίου της κας Βακάλη καθώς και για τον κοινωνικό και συγγενικό τους περίγυρο. Η θάλασσα, ο έρωτας, το πάθος αλλά και το ψέμα ενώνει τα πρόσωπα που συναντάμε στις σελίδες του βιβλίου, πρόσωπα που είναι ψημένα από την αλμύρα της θάλασσας ,μιας θάλασσας που τα κύματά της μεταφέρουν προς το αιγαιοπελαγίτικο νησί καημούς, βάσανα, και έρωτες ανομολόγητους, αμαρτωλούς και αιματοβαμμένους, καθώς και απομακρύνουν από αυτό ζωές και όνειρα ανεκπλήρωτα. Η ιστορία που γεμίζει τις σελίδες του βιβλίου ξεκινά με την Φρασκούλα να θρηνεί έξω από την εκκλησία του Αι-Γιάννη τον θαλασσοπνιγμένο Λευτέρη, τον νεανικό της έρωτα, την στιγμή που μέσα της ανθεί ο καρπός του έρωτα τους. Κλαμένη, κοιτάζοντας την θάλασσα, που της στέρησε το όνειρο της κοινής ζωής με τον αγαπημένο της, την συναντά και την ερωτεύεται παράφορα ο καπετάν-Παναγής όπου και της προσφέρει ένα όνομα για το αγέννητο παιδί της. Ο Παναγής παντρεύεται την Φρασκώ και μεγαλώνει την Αννεζώ, την κόρη της γυναίκας του με στοργή και αγάπη, μέσα σε ένα γάμο που ο έρωτας του όμως δεν βρίσκει ανταπόκριση. Αυτή η αδιαφορία τον πονά και τον ωθεί να ψάξει προκειμένου να βρει αλλού, την ανταπόκριση που γυρεύει. Όταν τα μάτια του αντικρίζουν την δεκαεννιάχρονη πλέον Αννεζώ να τρέχει φορώντας το γαλάζιο φόρεμά της, να τον υποδεχτεί στο λιμάνι του νησιού τα συναισθήματα του αλλάζουν και πλέον την κοιτά, όχι ως θετή του κόρη αλλά ως υποκατάστατο της Φρασκώς του. Η αλλαγή του είναι τόσο μεγάλη που γίνεται αντιληπτή από την γυναίκα του, η οποία τον αναγκάζει να παντρέψει την κόρη τους προκειμένου να προλάβει της συνέπειες αυτού του αρρωστημένου μονόπλευρου έρωτα. Έτσι η Αννεζώ πιεσμένη παντρεύεται τον καλύτερο φίλο του πατέρα της, τον Κωνσταντή, που με την υπομονή και την παράφορη αγάπη του κατορθώνει να κερδίσει εντέλει την καρδιά της.
      Τα συναισθήματα του Παναγή στο κλείσιμο του βιβλίου βρίσκουν το δρόμο τους προς την παραδομένη και συνειδητοποιημένη πλέον Φρασκούλα, περνώντας από τα φουρτουνιασμένα κύματα που τον παρασύρουν προς τον θάνατο και οσφραίνοντας το αίμα της δολοφονημένης Μαρίας από τον, πρώην εραστή της Νικόλα.

      Ένα μυθιστόρημα με μια συμπαθητική ιστορία, με ήρωες απτούς, γεμάτους πάθη και ερωτισμό. Η πλοκή του μου κράτησε το ενδιαφέρον όμως έχω ένα μικρό ενδοιασμό με την γραφή του, οι μικρές και κοφτές προτάσεις του κειμένου μου προκάλεσαν εκνευρισμό χαλώντας έτσι την ροή της ανάγνωσης μου. Όταν οι προτάσεις σε κάποιες παραγράφους ήταν εκτενείς τότε πραγματικά απόλαυσα το κείμενο.

Βαθμολογία 3/5

Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Και γύρω τους η θάλασσα
Συγγραφέας:Αφροδίτη Βακάλη
Εκδ.:Ψυχογιός
Ημ.Εκδ.:03/10/2013
Σελ.:416
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου