Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Τέσσερις μικρές ΒιβλιοΑναφορές!


Λιωμένο μολύβι - Πασχάλης Πραντζιος


         Η ατμόσφαιρα, το λεξιλόγιο, οι ιστορίες των ηρώων και οι χώροι που διαδραματίζονταν αυτές στο "Λιωμένο μολύβι" του Π. Πράντζιου - ίσως σας φανεί υπερβολή- μου θύμισε "Τό 10" του Καραγάτση! Σ' αυτό το βιβλίο θα συναντήσεις λαϊκούς, περιθωριακούς ανθρώπους, που άλλες φορές μέσα από τις πράξεις τους σου γεννούν τον οίκτο και την ντροπή και άλλες φόρες την συμπάθεια. Θα παρουσιαστεί μπρος σου μια νοοτροπία και κουλτούρα άλλων εποχών που τείνει όμως να αγγίζει τον παραλογισμό. Η Θεώνη, η κεντρική ηρωίδα θα συνδεθεί έμμεσα και άμεσα μαζί τους με τέτοιο τρόπο που θα παίξουν καταληκτικό ρόλο στην ζωή της.

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Λιωμένο μολύβι 
Συγγραφέας: Πασχάλης Πράντζιος
Εκδ.: Ωκεανίδα
Ημερ. Έκδοσης:15/11/2012
Σελ.:360


****


Μικροί Άγγελοι-Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη

       Ένα πολύ ευαίσθητο βιβλίο! Είναι απ'τα λίγα -αν όχι το μοναδικό- βιβλίο που διαβάζοντας το όλες μου οι αισθήσεις ενεργοποιήθηκαν. Άκουσα τους ''Μικρούς αγγέλους'' του Άγγελου, μύρισα την βανίλια, την κανέλα και την σοκολάτα, γεύτηκα τα γλύκα της Νεφέλης, άγγιξα τα λουλούδια της Άρτεμης και είδα με τα μάτια της φαντασίας μου τις ακρογιαλιές και τα αξιοθέατα του Πόρου. Ένα βιβλίο που συγκινεί, διδάσκει και υμνεί την φιλία και τον έρωτα! Δεν το αφήνεις εύκολα απ' τα χέρια σου.....

Βαθμολογία 5/5
Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Μικροί άγγελοι
Συγγραφέας:Ρ.Ρώση-Ζαΐρη
Εκδ.:Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.:10/05/2012
Σελ.:592


****




Δωροθέα ντε Ροπ-Γιώργος Πολυράκης

           Είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο, με μια διαφορετική ιστορία, στην οποία δρουν δυο γυναίκες δυναμικές και συνάμα τόσο ρομαντικές και ευαίσθητες.Οι προσωπικότητες τους σε καθηλώνουν και σε γοητεύουν. Η "Δωροθέα ντε Ροπ" (πραγματικό πρόσωπο όπως και η ιστορίας της) βρίσκεται αντιμέτωπη με το πάθος και την υπερηφάνειά της και η Κολέτ με δυο εγκληματίες. Θα ακολουθήσουν την μοίρα τους με τα κεφάλια ψηλά και την καρδιά ανοικτή, προς τους ανθρώπους που αγάπησαν πραγματικά γιατί: "κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να ξεπεράσει τη μοίρα του, το πεπρωμένο του". Όλα γίνονται για κάποιο λόγο η διαφορά έγκειται στο πως θα αντιμετωπίσεις την ίδια την ζωή.


Βαθμολογία 4/5

Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος; Δωροθέα ντε Ροπ: Πάθος και υπερηφάνεια
Συγγραφέας: Γιώργος Πολυράκης
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ. Έκδοσης:01/06/2010 
Σελ.:616


****



Νερό για ελέφαντες-S.Gruen

        Ο 90χρονος ή 93χρονος(δεν είναι και πολύ σίγουρος) κος Τζανκόφσκι τρόφιμος οίκου ευγηρίας με αφορμή την άφιξη, στο απέναντι πεζοδρόμιο, ενός τσίρκου θυμάται και αναπολεί την περασμένη ζωή του. Μέσα από τις θύμησες του λοιπόν μας διηγείται το πως εντάχθηκε μετά τον αιφνίδιο θάνατο των γονιών του σε ένα περιπλανώμενο τσίρκο και πως δέθηκε συναισθηματικά με μια παντρεμένη ακροβάτισσα και με μια..... ελεφαντίνα. Ένα ευαίσθητο,ρομαντικό, σκληρό αλλά και αστείο βιβλίο, με το οποίο περνάς όμορφα διαβάζοντάς το!

Βαθμολογία 4/5

Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Νερό για ελέφαντες
Συγγραφέας: Sara Gruen
Μετάφραση:Ρένα Καρακατσάνη
Εκδ.:Λιβάνης
Ημερ. Έκδοσης:2009
Σελ.:462
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου