Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Στη χώρα των χρυσών ήλιων-Khaled Hosseini

      Ένα υπέροχο ευαίσθητο, ρεαλιστικό, ιστορικό βιβλίο από τον συγγραφέα των:Χαρταετοί πάνω απ'την πόληΚαι τα βουνά μίλησαν! Η ιστορία της Μαριάμ και της Λειλά, δυο γυναικών τόσο διαφορετικών μα συνάμα τόσο όμοιων, συγκινεί, καθηλώνει και πληροφορεί τον δέκτη της με την Ιστορία(το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας αγνοούσα) της Καμπούλ, μιας πόλης που οι πόλεμοι, ο φανατισμός, η βια, οι θρησκευτικές διαστρευλώσεις καθώς και η υποβίβαση του ανθρώπου και κυρίως της γυναίκας την στοίχειωσαν για δεκαετίες και συνεχίζουν να την στοιχειώνουν δυστυχώς μέχρι και σήμερα. Οι περιγραφές του πολέμου και της ενθοοικογενειακής βίας καθώς και η αντιμετώπιση της γυναίκας από την ανδροκρατούμενη κοινωνία σοκάρουν θλίβουν και προβληματίζουν. Με γλώσσα μεστή και γλαφυρή η πλοκή του και οι ανατροπές της σε κερδίζει από τις πρώτες κιόλας σελίδες. 
Διαβάστε το! Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Η Μαριάμ, το παράνομο παιδί του επιχειρηματία Τζαλίλ και της υπηρέτριας του, Νάνα, μεγαλώνει μέσα στην μελαγχολία και στην μοναξιά που φέρει η λέξη νόθο. Παραγκωνισμένη από την συντηρητική κοινωνία της Χεράτ του Αφγανιστάν το μόνο που την κάνει χαρούμενη μέχρι τα δεκατρία της είναι τα μαθήματα με τον μουλά Φειζουλλάχ και η εβδομαδιαία επίσκεψη του πατέρα της στην καλύβα της, μια επίσκεψη που τα δηκτικά σχόλια της Νάνας την δηλητηριάζει εν μέρη. Όταν η μητέρα της δίνει τέλος στη ζωή της, εξαναγκάζεται από τις συζύγους του άτολμου πατέρα της να παντρευτεί έναν άντρα είκοσι χρόνια μεγαλύτερό της, τον Ρασίντ, ο οποίος και την μεταφέρει στην Καμπούλ της δεκαετίας του 70. Ο γάμος της μετά από αποτυχημένες προσπάθειες εγκυμοσύνης θα μετατραπεί σε μια κόλαση, πιστό αντίγραφο της Καμπούλ των πολέμων, της εισβολής των Σοβιετικών και των Ταλιμπάν.....
      Η Λειλά, η δεκατετράχρονη γειτόνισσα του ζευγαριού, ζει σε ένα σπίτι που οι προοδευτικές απόψεις του πατέρα της, της χαρίζουν ελπίδες για ένα καλύτερο και ελεύθερο κόσμο στον οποίο θα μπορέσει ελεύθερα να αφοσιωθεί στις σπουδές που τόσο επιθυμεί ενώ ο Ταρέκ, ο παιδικός της φίλος τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα.Όταν μένει μόνοι μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού της κατά την διάρκεια της εμφύλια διαμάχης των Μουτζαχεντίν και την υποχρεωτική μετανάστευση του Ταρέκ αναγκάζεται λόγω συνθηκών να δεχτεί την πρόταση του Ρασίντ, να γίνει δηλαδή δεύτερη σύζυγός του.
      Η Μαριάμ δέχεται με καχυποψία και εχθρικότητα αρχικά την Λειλά στο σπίτι που για δέκα χρόνια τις έχει χαρίσει τόσο σωματικό και ψυχικό πόνο. Η αγάπη όμως και τα μυστικά που φέρει μαζί της η Λειλά, μυστικά που θυμίζουν την παιδική της ζωή στη Χεράτ γεννούν στην Μαριάμ την αγάπη και το αίσθημα της προστασία, το οποίο φτάνει εν τέλει στην αυτοθυσία, μια αυτοθυσία που μας συγκινεί και μας διδάσκει πως στην Καμπούλ καθώς και σε όλους τους δοκιμαζόμενους τόπους υπάρχουν: Αμέτρητα φεγγάρια που λάμπουν πάνω στις στέγες της κι χίλιοι αστραφτεροί ήλιοι που κρύβονται πίσω από τους τείχους της.


Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Στη χώρα των χρυσών ήλιων
Συγγραφέας:K.Hosseini
Μετάφραση:Βασιλική Κοκκίνου
Εκδ.:Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.:10/10/2008
Σελ.:544




Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου