Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Καιρός σκεπτικός-Ιωάννα Καρυστιανή

      Το βιβλίο «Καιρός σκεπτικός» αποτελείται από εννιά διηγήματα στα οποία οι ήρωες τους, αν και φαινομενικά είναι αταίριαστοι, εντούτοις μοιάζουν στα συναισθήματα που κουβαλούν, στις ανάγκες που αποζητά το στερημένο σώμα και κυρίως η ψυχή τους, στις έγνοιες που έχουν κατακλύσει τη ζωή τους η χρηματοοικονομική κρίση του 2010 και η ανέχεια που φέρει αυτή, στην μελαγχολία που εκπέμπουν όταν η ζωή τούς αφήνει μόνους χωρίς ανθρώπινη παρουσία και επαφή, καθώς και στο μεγαλείο ψυχής που κουβαλούν, όπου και μας το αποκαλύπτουν μέσα από τις πράξεις τις γεμάτες ανθρωπιά. Όλες οι ιστορίες διαδραματίζονται χρονικά τα Χριστούγεννα ενισχύοντας έτσι την μελαγχολία, την συγκίνηση αλλά και την λύτρωση που νιώθουμε διαβάζοντάς τες. Η γραφή της κας Ι.Καρυστιανή ήταν για άλλη μια φορά μεστή, άμεση και περίτεχνη!

       Με συγκίνησε πολύ η ιστορία του Μπάρδο (1ο διήγημα), όπου η σκέψη και η καρδιά του δεν άντεξαν τον ανομολόγητο έρωτα του για την νύφη του, οδηγώντας τον έτσι στην αυτοκτονία...... στολίζοντας με το κουφάρι του το σφεντάμι του δρόμου σαν άλλο στολίδι χριστουγεννιάτικου δέντρου….. 

      Στο 4ο διήγημα με τίτλο «Το θεριό» δεν γίνεται να μην σταθείς και να μην θαυμάσεις την ‘’θυσία’’ της προσωπικής γαλήνης του πατέρα, προκειμένου να βοηθήσει στην επιβίωση του ψυχικά άρρωστου γιου του……

      Αξιοπρόσεκτη είναι και η ιστορία που τιτλοφορείτε ως «Φυλλάδιο»(8ο διήγημα), στην οποία η εβδομηντάχρονη κυρία Σοφία κάνει τα πάντα ώστε το σουβλατζίδικο της γειτονιάς της να μην ακολουθήσει την μοίρα του λουκέτου όπως τόσα και τόσα μικρομάγαζα της περιοχής…….

      Το τελευταίο διήγημα με τίτλο «Κινέτα» κλείνει όμορφα το βιβλίο προσφέροντας μας συγκίνηση και ένα χαμόγελο στολισμένο με το συναίσθημα της λύτρωσης καθώς το γκέι ζευγάρι του μετά από τριάντα ολόκληρα χρόνια κοινωνικού στιγματισμού γίνεται αποδεκτό από τους εναπομείναντες γονείς του, οι οποίοι παρασυρμένοι από τις κοινωνικές προκαταλήψεις απέρριπταν τα ίδια τους τα παιδιά.......

      Και οι υπόλοιπες ιστορίες (τίτλοι: 2η : Η Σούλα δεν το βάζει κάτω, 3η: Γέρασες μεγάλε, 4η: Ψαρόνια, 6η: Στα μανταλάκια, 7η: Χειμωνικός βασιλικός) είναι πολύ καλές όμως αυτές που σας παρουσίασα λίγο παραπάνω μού έμειναν έντονα στο μυαλό.
Διαβάστε τες!

Βαθμολογία 4/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Καιρός σκεπτικός
Συγγραφέας: Ιωάννα Καρυστιανή
Εκδ.:Καστανιώτη
Ημερ.Εκδ.:2011
Σελ.:200

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου