Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Σαν τα φύλλα του καπνού-Λία Ζώτου & Θοδωρής Καραγεωργίου

         Στο «Σαν τα φύλλα του καπνού» εξιστορείται μια ευαίσθητη, ρομαντική και νοσταλγική ιστορία που μας συγκινεί και μας ταξιδεύει στα καπνοχώραφα της Καβάλας , όπου εκεί γεννιέται η φιλία των ηρώων μας, της Αρετής και του Νικόλα στην τρυφερή ηλικία των δέκα χρόνων, και που αναπόφευκτα εξελίσσεται σε έναν μεγάλο και παντοτινό έρωτα. Είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο στο οποίο οι συγγραφείς, Λία Ζώτου & Θοδωρής Καραγεωργίου, χρησιμοποιώντας όμορφες λέξεις, μεταφορές και παρομοιώσεις δημιουργούν τέτοια ατμόσφαιρα που παρασύρει τον αναγνώστη, θαρρείς ζαλισμένο από την μυρωδιά του καπνού που κατακλύζει κάθε βήμα των κεντρικών ηρώων, σελίδα τη σελίδα στην ιστορία του. Οι ειδυλλιακές περιγραφές τον εντυπωσιάζουν και τον μεταφέρουν στον τόπο και στον χρόνο που διαδραματίζεται η υπόθεση, κάνοντάς τον κοινωνό των συναισθημάτων που βιώνουν οι ήρωες και των γεγονότων που στιγματίζουν τις ζωές τους. Οι σκηνές της καλλιέργειας του καπνού και της συγκομιδής του είναι τόσο όμορφα δοσμένες που τον ταξιδεύουν σε μια δύσκολη αλλά τόσο νοσταλγική εποχή..., τον μαγνητίζουν και τον κάνουν μέλος όλης αυτής της διαδικασίας με τρόπο μυσταγωγικό. 
        Το «Σαν τα φύλλα του καπνού» είναι λοιπόν μια ρομαντική ιστορικά που μ 'άρεσε πάρα πολύ, μιας και με έκανε να περπατήσω δίπλα στους ήρωες, να αισθανθώ τον κάματο των καπνεργατών, να οσφρανθώ την αψιά μυρωδιά του καπνού και να βιώσω τα συναισθήματα του Νικόλα και της Αρετής, ενώ παράλληλα μου έμαθε την τέχνη του καπνού και την πορεία-ιστορία του στην Ελλάδα. Απόλαυσα ιδιαίτερα το κομμάτι μέχρι και την μετανάστευση του Νικόλα στην Αμερική! Η μετάλλαξη του μετά απ’ την εγκατάστασή του στην Γη της Επαγγελίας, αν και με στεναχώρησε την δικαιολόγησα, ενώ παράλληλα μου έδειξε χειροπιαστά πως η ζωή τελικά τρέχει με τέτοιους ρυθμούς που μπορεί εύκολα να μας παρασύρει στο διάβα της κάνοντάς μας να παρεκκλίνουμε από τους στόχους και κυρίως τις επιθυμίες μας μετατρέποντας μας έτσι σε κενούς συναισθηματικά ανθρώπους...... και όταν το πλήρωμα του χρόνου έρθει τότε ίσως σκεφτούμε την ματαιότητα όλων- κυρίως των υλικών - που αποκτήσαμε δίνοντας ως αντάλλαγμα κάθε φορά και από ένα κομμάτι της ίδιας μας της ψυχής… στο χέρι μας είναι λοιπόν - και μόνο- να βάλουμε φρένο στη ματαιοδοξία και να αγγίξουμε την ευτυχία που βρίσκεται κατά κανόνα στα απλά και ταπεινά…..
Υπέροχο βιβλίο! Συγχαρητήρια στους συγγραφείς!
Διαβάστε το!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

        Ο Απόστολος Δρένιος καπνέμπορας από την Καβάλα ζει και υπάρχει με μόνο σκοπό τον πλούτο και την δόξα. Όλες του οι κινήσεις, ακόμα και ο γάμος του με την Ειρήνη, γίνονται μελετημένα έχοντας ως σκοπό την εξυπηρέτηση των οικονομικών και κοινωνικών του προσδοκιών. Στα
καπνοχώραφά της κατοχής του καλλιεργείται και παράγεται η εκλεκτότερη ποικιλία καπνού, σ’ αυτά τα καπνοχώραφα όμως θα αναπτυχθεί και η αθώα παιδική φιλία της κόρης του Αρετής και του μικρού εργάτη Νικόλα. Ο Νικόλας μόλις αντικρίσει την Αρετή στο πανηγύρι του χωριού θα την πλησιάσει και θα την βγάλει από τον αποστειρωμένο τρόπο που της επέβαλλε ο πατέρας της να ζει ως τότε λόγω της κοινωνικής τους θέση. Μαζί θα παίξουν και θα χαρούν την ηλικία τους, θα γνωρίσουν την φύση και τις ομορφιές της, θα γίνουν φίλοι πραγματικοί και θα αποκτήσουν το κουτί των αναμνήσεων τους γεμίζοντάς το κάθε τόσο με αντικείμενα που υποδηλώνουν την κοινή τους πορεία. Όταν έρθει το φθινόπωρο η Αρετή μαζί με την οικογένεια της θα εγκαταλείψει την καλοκαιρινή κατοικία στο χωρίο και θα επιστρέψει στην Καβάλα αφήνοντας πίσω τον Νικόλα να του κρατά συντροφιά το κουτί τους καθώς και η υπόσχεση της πως θα ξανάρθει σύντομα…… Η επιστροφή θα καθυστερήσει οχτώ χρόνια καθώς το οικονομικό Κραχ του 1929 θα αναγκάσει τον Απόστολο να πουλήσει το αρχοντικό. Όταν αυτό έρθει και πάλι στην κατοχή του η Αρετή, που έχει μεταλλαχθεί σε μια όμορφη δεκαοχτάχρονη κοπέλα, θα σπεύσει να συναντήσει τον Νικόλα, που πλέον έχει γίνει ένα ρωμαλέο και ευαίσθητο παλικάρι, έχοντας συνειδητοποιήσει πως το συναίσθημα της φιλίας έχει μετατραπεί σε έρωτα αληθινό. Η Αρετή και ο Νικόλας θα γίνουν ζευγάρι και θα ζήσουν τον έρωτα, τον πόθο και την αγάπη, γεμίζοντας το ‘’κουτί’’ τους με στιγμές πάθους, λατρείας και ηδονής….. Το 2001 ο εγγονός του Νικόλα θα καταφτάσει στην γενέτειρα του παππού του έχοντας στα χέρια του το κουτί που κράτησε στο εσωτερικό του για δεκαετίες την ερωτική ιστορία του Νικόλα και της Αρετής, τις ίντριγκες του Απόστολου για την διάλυση του δεσμού αυτού καθώς και το συμπέρασμα πως «Η ζωή είναι σαν τα φύλλα του καπνού….. Στην αρχή είναι μικρά και πράσινα γεμάτα ζωντάνια. Έπειτα μεγαλώνουν, ωριμάζουν, παίρνουν το χρώμα του χρυσού! Και μετά…… Μετά ξεραίνονται, θρυμματίζονται, χάνονται και δεν μένει τίποτα παρά μονάχα η μυρωδιά τους!»

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Σαν τα φύλλα του καπνού
Συγγραφείς: Λία Ζώτου & Θοδωρής Καραγεωργίου
Εκδ.:Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ,:24/04/2014
Σελ.:560






Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου